Ako to vysvetliť mame

Príspevok v téme: Ako to vysvetliť mame
Nika011

Zdravím, chcela by som si si dať poradiť mám problém s tým, že moja mama je na mna príliš prísna : neopúšťa ma vonku len do nejakej max. 20:30, každý deň večer vypne internet a betie mi mobil a so SIM kartou :) Ja jej chcem pekne vysvetli, že už nie som malé dieťa aby som išla do postele o 8 :) ale mam s tym problem.. Rada by som počula nejaký názor.. Alebo radu :) Dakujem

eddings

pripada mi ze jedina rozumna rada je ta od Fleur-de-lis, pretoze mama zjavne nema o diskusiu s argumentaciou zaujem. Takze ju treba do toho nejako nenapadne vmanevrovat. Rebelia nevyriesi nic

neviemneviem

Tak, neviem ja keby som mal dcéru, dával by som na ňu pozor, a myslím že v dnešnej dobe sa niet tvojej mame čo čudovať, kiež by boli viacerí taký. Ale to ako to robí, je to blbosť. Neviem ste kresťanská rodina? Možno chce aby si bola do maželstva čistá, a myslím že tak by to malo byť, ale týmto ťa akurád zdeptá, naštve a ty schválne spravíš nejaku blbosť.

To s tým domom a pravidlami je pravda, je to jej dom a ty máš poslúchať, napr kamarát nemôže fajčiť, kým býva v otcovom dome, hoci mal 16, teraz má už 19 a stále pred otcom radšej nefajčí. Ale zase ide o to, že tieto pravidlá čo ti mama dáva sú šikana, ak ťa chce chrániť, na to sa musí inak. Máš svoj vek, a tak myslím že by ti kludne do tej 10 mohla tolerovať byť vonku a s mobilom a netom je kravina.

Môžeš na ňu podať trestné oznámenie za utláčanie a obmedzovanie slobody :D ale to nie, proste jej povedz, že toto nech si odpustí, inak po 18 si nájdeš prácu, a odídeš z domu.

Vravíš že nemáš zlé známky, ale vieš, ako budeš vedieť že sa po uvolnení nezhoršia? Ani nevieš ako sa to stane.

kafe

vysvetliť jej to asi nevysvetlíš. Ona sa proste bojí, nedôveruje ani svojej výchove, ani tebe a drží ťa naozaj skrátka. Čo tak skúsiť výmenný obchod - niečo za niečo. Ponúkni sa, že budeš napríklad variť 3x do týždňa (prať, žehliť, upratovať..) výmenou za to, čo chceš. Len na nejaký krátky čas. Apeluj na to, aby ti skúsila dôverovať a ak sa jej to nebude páčiť/pokašleš niečo, tak s tým skončíte. Došikuješ jej ukázať kámošky s ktorými budeš vonku, aby vedela s kým si.
Otec čo na to hovorí?
Ešte ma napadá jedna (podpásová) otázka - bojí sa, aby si nedopadla ako ona?

Agnes998

Ja som mala podobnu mamku. Furt vykrikovala, ze kym byvam v jej byte, tak musim posluchat, inak mam vypadnut. Dokonca ma casto vyhodila z domu, najcastejsie to bolo preto, ze som si neupratala izbicku. Citila som sa strasne bezmocna, bola som este skolopovinna, nemala som kam ist, nemohla som si najst robotu ani podnajom, prespavala som vonku po lesoch. Nechcem ti teraz nijak radit lebo ti poradit neviem. Tvoj pripad moze byt samozrejme v mnohom iny ako moj. Ja som citila, ze ma nema rada, ze ma vyslovene nenavidi. Nadavala mi a vrieskala na mna kazdy bozi den. Ponizovala ma. Ak je tvoja mama podobny typ ako moja, nejaky rozhovor a vysvetlenie dovodov nepomoze. Vlastne pomohol az pokus o samovrazdu. Pojedla som vsetky lieky, ktore som nasla doma, a ze ich bolo, bol zazrak ze som prezila! Ale co som mala zo zivota, otec ma nenavidel a bil ma, vyzival sa v tom, ze ma moze kopat a mlatit. Videla som na nom, ako mu robi radost, ked vidi strach v mojich ociach, ked vidi, ze sa ho bojim. Kopal a bil ma o to viac. Dnes, ked vidim osemrocne dievcatko, ako je krehke, zranitelne, neviem si ani predstavit, zeby ho nejaky dospely chlap mal z celej sily dokopat az do bezvedomia. A moj otec to mne robil. K tomu ma neznasala aj matka, pretoze som bola leniva a neupratovala som si izbicku a ucila som sa nie moc dobre, na trojky. Vrieskala na mna kazdy den. Po pokuse o samovrazdu sa to ale ciastocne zmenilo, otec ma uz nikdy nezbil a matka na mna uz tak casto nevrieskala. Akoby si nieco uvedomili. Hoci neviem co, pretoze viem, ze ma nenavideli. Mozno bol ten impuls, ze co by povedali ludia, ze sa ani nevedeli postarat o decko a to sa im skantrilo? Neviem, fakt neviem. V kazdom pripade toto som ti povedala len svoj pribeh ale urcite ti nechcem davat navod, aby si robila to iste, to v ziadnom pripade! Podla mna najlepsie urobis, ked zacnes navstevovat nejaku dobru psychologicku, ta je skolena, ta ta dokaze usmernit.

Fleur-de-lis

buď musí byť po jej a chce ťa mať len pre seba, alebo sa jednoducho bojí a nakoniec preháňa s tou ochranou. Akože ten internet v niektorých ohľadoch až taká výhra nie je, a najmä pre mladých, ale aj starší tam strávia viac času než je dobré. Ale prosto na nete je kadečo a kadekto, a mladé dievčatá sa dajú oklamať najľahšie. Nie preto, že sú hlúpe, ale prosto sú mladé, majú menej skúseností, a tak prirodzene "naletia". A na nete je teda kopa volovín, a majú aj dospelí problém rozlíšiť, čo je správne a čo je tam len pre biznis a oblb ľudí.

Veď tak sa mami spýtaj na dôvody, nech ti to vysvetlí. Začni s tým, že vieš, že ti tým chce dobre, ale že tomu proste nerozumieš. A možno sa vám podarí prísť na nové pravidlá, napríklad môžeš byť na nete dlhšie ale nie sama v miestnosti.

Spýtaj sa jej čoho sa bojí a prečo, skús ju počúvať a zamyslieť sa nad tým. Nech ti vysvetlí veci, ktoré môže.
Ak budeš počas týchto rozhovorov pokojná a budeš dávať najavo úctu a rešpekt, tak si mama čoskoro uvedomí, že už nie si dieťa ale rozumná slečna. No ak budeš "protivná" či drzá, tak ju len utvrdíš v jej pravidlách.

Nika011

Mudre to ma uz napadlo ale ja to chcem uplne vyriešiť neviem či ma prísť nejaký zlom a ona si uvedomí alebo mam byt tym zlomom ja :)