Pooperačná osteoporoza

Príspevok v téme: Pooperačná osteoporoza
Ivan525

Dobrý deň, pred 4 týždňami som bol na operácii so zlomeninou metacarpali (zaprstná kosť), kde mi ju fixovali kirschnerovým drôtom. Včera mi akurát dávali dole sádru, ale ruku som mal celú opuchnutú, na RTG snímkach mi zistili, že sa mi odvápňujú kosti pravej ruke po operácii. Dnes som bol ortopéda kvôli nejakým liekom proti osteoporoze, ale predpísal mi KOMBI-KALZ čo je v podstate len vápnik s vitamínom D3, ktorý sa dá ľahko zohnať aj v lídli v podobe šumivých tabliet. Čo mi príde trošku blbé, keďže som celý deň presedel u doktora a on mi predpíše len doplnok stravy. Chcel by som sa preto opýtať, či existuje nejaký účinný liek? Za odpovede vopred ďakujem. Ivan

llek

Jednou z pricin preco sa na kostiach tej ruky prejavili znamky odvapnenia je neaktivita, proste si ju nepouzival. Najucinnejsou prevenciou osteuporozy je aktivny pohyb a az potom tie doplnky. Svaly ked sa pouzivaju posobia aktivacne na kost a tym zvysuju metabolicky obrat v kosti.Ked sa ruka ci nejaka koncatina nepouziva tak tento mechanizmus chyba. Nic nie je stratene. Vzdy plati, ze len pojedanie doplnkov bez aktivneho pohybu je nanic.

ni-ka

osteoporoza je rednutie kosti a da sa spomalit jedine zvysenym prijmom kalcia a vitaminu d...tak nemozes cakat ze ti na to doktor predpise antibiotika:))