Otazka na RNG operacia krcnych mandli

Príspevok v téme: Otazka na RNG operacia krcnych mandli
MammaMia

Zdravím Vás pán RNG,
vždy si veľmi rada prečítam vaše rady, ktoré dávate ostatným. Dnes by som tú radu potrebovala ja. Čo by ste mi odporučili pred a po operácii krčných mandlí (resp. ich odstránenie). Niečo čo by mi pomohlo sa rýchlejšie zotaviť a predísť možným komplikáciám. Za vaše rady som vám vopred veľmi vďačná...

Ja 234

Dobry vecer,
chcel by som sa spytat na problem s mandlami. Este som vobec nebol na ORL vysetreni mandli (mam trosku strach) ale v poslednej dobe (asi 2 roky) sa mi tvoria na mandliach tie capy, mam povlak na jazyku, nie na celom, len pri koreni jazyka vyraznejsi - biely a sem-tam sa citim unavene-ako keby mam zvysenu teplotu. Jednu mandlu mam i zjazvenu, hlboke diery v nej. moze povlak na jazyku suvisiet s mandlami ? mal by som navstivit krcneho ?
dakujem

menoto

RNG,

jednou z pricin preco brat ma viac problemov bez mandli moze byt aj to ze ma horsi prijem dolezitych stavebnych materialov pre organizmus, a horsi celkovy zivotny styl.

Odstranenie mandli totizto este nie je panaceou na problem mandli ( zapaly, hnisanie atd), a aj tu plati to povestne ze prevencia je dolezita.

Moja skusenost je podobna: aj ja aj brat sme mali urobenu tonsilektomiu.
Brat sa o zdravie stara horsie, fajci, nadvaha, atd atd, tak ma aj regularne problemy zo zdravim, zapaly hrdla, a samozrejme ''liecba'' ATB.

Ja sa o zdravie staram intenzivnejsie teda na inej urovni, a do operacie teda odstranenia mandli tiez bolo uzivanie ATB neumerne, teda minimalne aspon raz v sezone, ale aj viac krat, a to uzivanie okrem Penicilinu ci Amoxicilinu, aj silneho Tetracicklinu alebo Oxy-tetracyklinu.

Po operaciji uzivanie ATB sa zuzilo hlavne ked mam problem zo zubami aj to ide to hlavne uz do momentu kedy zubar povie ze ATB su vlasne potrebne inac sa infekcia v zube udrzi dlho.

Prakticky odkedy tonsily boli odstranene, tak nemam ziadne problemy.

menoto

Odstranenie krcnych tonsil sa doporucuje robit v lokalnom umrtveni, dochadza k mensiemu zatazeniu organizmu re: narkoza, a skorejsiemu vyzdraveniu ci regeneracii organizmu.

Malo by sa to robit v lete ci zaciatkom leta, teda pocas teplejsieho pocasia, kedze tam odpada extra zataz na organizmus z dovodu chladu a podchladenia organizmu.

menoto

Odstranenie krcnych tonsil sa doporucuje robit v lokalnom umrtveni, dochadza k mensiemu zatazeniu organizmu re: narkoza, a skorejsiemu vyzdraveniu ci regeneracii organizmu.

Malo by sa to robit v lete ci zaciatkom leta, teda pocas teplejsieho pocasia, kedze tam odpada extra zataz na organizmus z dovodu chladu a podchladenia organizmu.

menoto

Odstranenie krcnych mandli je diskutabilny problem:

Lekar ci skor ORT specialista sa ma pozriet na kartu a dat do kopy ( teda do suvisu) x informacnych udajov z karty - kolko krat pacient bol chory, ake sposobuje to problemy atd atd atd atd.....skutocne na to musi byt ORT specialista skutocnym odbornikom.
Pokial tymto odbornikom specialista nie je ( co je na SK velmi realne kedze vetsina lekarov na SK skoncila medicinu z titulu prijatia za uplatu ci na zaklade vplyvu znamosti), tak sa ten dotycny specialista nema hanbit za to ze nevie, a ma vyzadovat konziliarne vysetrenie: vetsinov sa to robi v nemocnici univerzitneho typu, kde su k dispozicii profesori - teda lekari z dlhorocnou praxou a potvrdenou nizkou umrtnostou pacientou.

U nas boli dakedy skutocni odbornici, hoci to boli lekari ceski, ktori umoznili rozvoj mediciny u nas, a to hlavne do roku 1938, neskor v rokoch 1938 - 1945 rozvoj mediciny stagnoval na urovni dosiahnutej medzi rokmi 1918 - 1938, co bolo ale na nase pomery relativne vysoko kvalitne.
Pametam si pacienta, ktoremu v roku 1929 bolo doporucene mat odstranenie zlcnika v Bratislave, a nedoporucovali robit tuto operaciju v Presove. V Bratislave, ceski odbornici urobili tuto operaciju odborne a plus k tomu poradili patientovi upravu jedalneho listka. Pacient sa bol dozil 97 rokov.

RNG

Nuz tu mozem hovorit aj z vlastnej skusenosti, nie len citovat lekarov. V detstve sme mali ja a moj brat velmi casto zahnisane mandle. Bratovi ich vybrali pred skoro 60 rokmi , mne nie. Za tych 60 rokov ma brat presne tolko, mozna i viac problemov s hornymi dychacimi cestami, ako ja.
A donedavna sme ich adresovali na predpisy lekarov atb.
Dnes by som to samozrejme uz nespravil dovod je jednoduchy,casto to nie je ucinne a dakedy to dokonca skodi. Viac cez Google.sk pod rng, infekcie

menoto

Odstranenie krcnych mandli je diskutabilny problem:
vo vetsine pripadov toto da trpiacim velmi rychlo ulavu, a aj regeneracne schopnosti organizmu sa znormalizuju.
Kupanie mandli tzv kloktanim v hojacom, alebo dezinfekcnom roztoku, pripravky ako RNG spominal, potom nezabudnut na dobu roku - je lepsie urobit zakrok ak uz sa ma urobit niekedy zaciatkom leta.
A doporucuje sa to robit pri lokalnom umrtveni, hoci v dnesnej dobe ORT lekari nechcu to robit v lokalnom umrtveni nakolko pri vykone tohto zakroku len pri lokalnom umrtveni sa vyzaduje vetsia skusenost operatera.

RNG

Nuz neviem nakolko je vobec vyhodne vyberanie mandli, ked ich hnisanie sa da vyliecit. Samozrejme nie atb, lebo hnisanie je obvykle z mikrobov na ktore je atb neucinne.
Operacie treba robit zasadne len vtedy, ked mas tkanivo uz rozpadajuce sa/nekroticke, kde nie je mozne uz ziadna regeneracia.
Keby sme mal;i na tele vsetko zjazvene vyrezat, zachvilu by z nas nic nezostalo.
Cronicke nazyvaju lekari infekcie, na krote nemaju ucinne lieky. To ale este neznamana, ze take latky v prirode neexistuju, len nie su oficioalne vedene a schvalene ako lieky.

MammaMia

Dakujem velmi pekne. Vyberanie krcnych mandli mi bolo odporucene kvoli ich chronickemu zahnisaniu z dovodu zjazvenia mandli. Da sa to teda vyriesit aj inak? Dakujem