Ide o ochorenie štítnej žlazy?

Príspevok v téme: Ide o ochorenie štítnej žlazy?
macik

ahojte,lekári mi nevedia poradiť,nevedia ,čo so mnou,ale ja potrebujem už vedieť,čo sa so mnou deje,chcela by som popísať s ludmi,ktorí majú problémy so štítnou žlazou,hocijaké...

endokrinologička v mojom rodnom meste ma môže vziať o rok,že má nátresk,a druhá tá absolútne nereflektuje,nemá mi kto pomôcť ,pripadám si,ako by sme boli v stredoveku ...

pociťujem vkuse bolesť v krku,probémy s prehltaním,problémy s trávením,a aj iné fyzické príznaky...ktoé nejdem rozpisovať ,avšak čo je dôležité,alergologička mi nahmatala zväčšenú stitnu zlazu,lenže potom mi zobrala obvodná krv a mala som výsledok TSH v poriadku ..toho hlavného hormonu,mam ho v norme v rozmedzí,čiže nevedia,čo to moze byt,ale sono v nedohladne,ani nič ..lenže ja mám už z toho také nervy a som tak zúfalá,že neviem,ako mám žiť dalej ..už mám tieto problémy roky...

mali ste niekto takéto problémy ???

macik

teraz som sa od jednej známej dozvedela,že možem mat dokonca az nador stitnej zlazy ..neviem teda,čo mám robiť...na endokrinologii som objednana az zaciatkom MAJA !dovtedy sa mozem aj obesiť

macik

ewa inak bola som na ORL a tam mi nič nepovedala ORL doktorka ..ked sa mi pozerala do hrdla,len že je zatečené hlienmi ..a alergologicka mi povedala,že mam zvacsenu stitnu zlazu ..nic ine som sa od nich nedozvedela

macik

ewa hpv vírus ? to čo je ?netuším ...prvýkrát o tom počujem ..

a nie,nerobila som nikomu orálny sex ...

to sa prejavuje bolesťami v hrdle ?neustálymi ?a zvacsenim stitnej zlazy ?

ni-ka

Eufunkčná struma

Eufunkčná struma je zväčšenie štítnej žľazy pri normálnej tvorbe jej hormónov, bez zápalových alebo nádorových zmien. Môže sa vyskytovať endemicky – v oblastiach s nedostatočným príjmom jódu, teda úlohu tu zohrávajú faktory prostredia. Vzniká ako adaptačné ochorenie s aktiváciou miestnych adaptačných mechanizmov, ktorých následkom je zväčšovanie štítnej žľazy.

Sporadický výskyt je multifaktoriálny. Úlohu zohrávajú genetické faktory (vyšší výskyt u žien), znížený príjem jódu, zvýšenie potrieb organizmu (puberta, gravidita...), nadmerný denný príjem strumigénov (sú to látky obsiahnuté v niektorých potravinách, ktoré znižujú využitie jódu napr. karfiol, kapusta, kaleráb, repka, sója...).
Príznaky eufunkčnej strumy

Malá eufunkčná struma nemusí robiť žiadne ťažkosti, pri jej raste sa postupne objavujú lokálne príznaky, pocit tlaku na dýchacie cesty, dychové ťažkosti, bolesti a nepríjemné pocity v krku a pri prehĺtaní a pod.
Diagnóza eufunkčnej strumy

Pri zisťovaní diagnózy je najdôležitejšie odlíšiť nezávažnú strumu bez zmeny funkcie od iných chorôb štítnej žľazy spojených s jej zväčšením.U detí a mladých je struma spôsobená často autoimunitným zápalom. Pri uzlovej strume sa za uzlom alebo kalcifikátom môže skrývať nádor.
Liečba eufunkčnej strumy

Liečbu môžeme rozdeliť na konzervatívnu a operačnú.

Lekár – endokrinológ sa rozhoduje o liečbe podľa klinických príznakov a výsledkov laboratórnych vyšetrení.

Konzervatívna liečba – pri nedostatku jódu podávame dlhodobo kálium jodid. Ak nie je príčinou strumy nedostatok jódu podávame tyroxin, ktorým tlmíme produkciu hormónu TSH a tým aj zväčšovanie štítnej žľazy, prípadne použijeme kombináciu oboch.

Operačné riešenie prichádza do úvahy v prípade veľkej strumy, ktorá rastie, utláča okolité orgány alebo ak sú pochybnosti o povahe strumy.

Liečba rádiojódom – v prípade opakujúcej sa strumy, nemožnosti vykonať operáciu alebo jej odmietnutí, pri vysokom veku, keď takisto ako pri konzervatívnom liečení môžeme dosiahnuť zmenšenie strumy. Od tejto metódy sa upúšťa pre možný rozvoj nádoru v neskoršom veku.

Dôležité sú pravidelné kontrolné vyšetrenia zamerané na somatické, vegetatívne a psychické zmeny a laboratórne parametre – kontrola nálezu na krku pohmatom a sonograficky, kontrola hmotnosti a celkového stavu, laboratórne vyšetrenie hormónov štítnej žľazy, ktoré nás informuje o správnosti liečby.

V prípade uzlovej strumy vždy robíme biopsiu pre vylúčenie zhubného nádoru. V prípade negatívneho nálezu pacienta sledujeme, ak sa ďalej struma zväčšuje zvýšime dávku hormónov. V prípade ak sa nám nedarí ovplyvniť funkciu štítnej žľazy, konzervatívne pristupujeme k operačnému odstráneniu celej štítnej žľazy, po ktorom celoživotne nahrádzame hormóny štítnej žľazy liekmi.

ewa.

môžeš mať HPV vírus v krku...nie je to len choroba intímnych partií ale aj hrdla ak si robila nakazenému človeku orálny sex.

ebi777

je X miest navSlovensku, XX endokrinologov, neverim, ze ani jeden ta nezoberie, ja som kvoli koznej cestovala cez 350km

macik

ved však som sa snažila,zohnať niekoho aj vo vedlajšom meste,ale zaráža ma,že ma nechce zobrať ani tá,kedže TSH ten hlavný hormon mám v poriadku,tak potom,prečo je moja štítna zlaza zväčšená ?nechápem tomu