Otázka na chlapov

Príspevok v téme: Otázka na chlapov
Fleur-de-lis

Naozaj to pre vás robí rozdiel, ako je otázka položená?

Príklad:
Mohol by si vyniesť smeti? / Vyniesol by si smeti?
Mohol by si mi pomôcť? / Pomôžeš mi prosím?

Teda "mohol by si" vs. "urobíš".

Vraj otázka typu "mohol by si" mužov irituje, a zároveň ak odpovedia áno na takú otázku tak sa tým vlastne nesľúbili, lebo len povedali, že by to mohli spraviť, nie že to urobia...
A tiež im taká otázka komunikuje, že ak to môžu spraviť, tak by to automaticky mali spraviť a teda ak to spravia, tak len spravili čo mali a "nezaslúži" si to ocenenie či vďaku. A teda majú k otázke "mohol by si" určitý odpor.

Stotožňujete sa s tým?

doubledog

autor z toho urobil dolezitu vec preto, ze je to ciastocne pravda :)
vsimlo si to viacero autorov, ktori sa zaoberaju vztahmi medzi muzmi a zenami a rozdielmi medzi nimi.

suvisi to hlavne s tym, ze muzi a zeny pouzivaju rec trochu odlisne, u muzov je primarny prenos informacie (preto na muzov menej funguju zenske naznaky a preto potrebuju presne a strucne pokyny), u zeny je mozno este dolezitejsi prenos emocie (preto komunikuju v naznakoch a nepriamo, bez tak silneho dorazu na kvalitu informacie).

Fleur-de-lis

takže ak som to správne pochopila, u väčšiny mužov je to jedno aká formulácia sa použije. No zaujímalo by ma, prečo potom z toho ten autor robil dôležitú vec.
Ďakujem za názory :)

doubledog

ano, suhlasim, mna otazky polozene sposobom "mohol by si" dost vyrazne irituju.
niekedy odpovedam: ano, mohol by som.
a danu vec neurobim :)

Fleur-de-lis

prowler16, čo je na tom choré? Teda mám na mysli, že je úplne normálne v spoločnom živote chcieť niečo od partnera. Od úplne bežných vecí, po niečo väčšie. A tu nejde o žiadne využívanie či dožadovanie sa niečoho.

V príklade, ktorý som čítala, sa muži vyjadrili, že radi pomáhajú svojím partnerkám, ale keď počujú "mohol by si" tak ich to zvykne odradiť, aj keď by inak pomôcť chceli.
Prišlo mi to zvláštne, aj keď nie celkom nepochopiteľné.

Ja neriešim túto otázku kvôli môjmu vzťahu, tam všetko funguje.

A začínam sa zamýšľať nad tým, prečo toľkí riešia to smetí :D Skúste na to zabudnúť, lebo o to fakt nejde :)

prowler16

Fleur-de-lis: ja viem, ze nejde o smeti, ale aj tak je to chore takto sa dozadovat niecoho medzi partnermi a vyberat vhodne slova :D

Fleur-de-lis

tu nejde o smeti. To bol len príklad :) Otázka bola "len" to, či slová "mohol by si" v požiadavke vyvolávajú negatívnu reakciu u muža. Čítala som to a prekvapilo ma to, tak zisťujem či to je blud alebo pravda.

prowler16

bez urazky dievcata a chlapci, ale co za blbov/blbky si vesat na krk ?? to niekoho treba specialne prosit aby vyniesol smeti ?? ved ked hodim nieco do kosa a vidim, ze je plny tak ho automaticky beriem vysypat bez rozmyslania, a nie este specialne slovicka pouzivat aby to niekto iny urobil.
to je chore toto :)

Lumik

mohol by si = jednym uchom dnu, druhym von

urob nieco = zaradim do planu ( ale casto aj tak na to zabudnem ), spomeniem si az ked uz je napr. kos vyneseny, alebo ked nedostanem obed :)