Riesenie financii vo vztahu

Príspevok v téme: Riesenie financii vo vztahu
katuska25

Dobry den, mam 25 rokov, priatel 27, obaja mame pracu, zijem s partnerom v jednej domacnosti dva roky. Financie mame zadelene nasledovne: priatel plati najomne cca 120 eur ja platim veci co sa tykaju chodu domacnosti (jedlo, cistiace prostriedky atd) plus nam vypomahaju obcas rodicia. Aj napriek tomu chce odo mna uhradit polovicu najmu. Je to podla vas ferove? ved tolko ako on minie na najom ja miniem na chod domacnosti priblizne - ved si uz len vezmite co clovek necha v obchode za jeden chlieb, maslo, nejaku sladkost, cibulu, zemiaky a podobne .... nechcem sa kvoli tomu hadat ale myslim ze prispievame do spolocnej domacnosti cca rovnako a riesit ci niekto da o 5 alebo 10 eur viac mi pride trosku pritiahnute za vlasy... som len zvedava na vase nazory...diky

Fleur-de-lis

katuska, ja to osobne tiež nevnímam ako pozitívum, keď sa chlap stavia k peniazom takto že presne 50:50. Pokiaľ by si bola typ, čo peniaze míňa bezhlavo a skoro všetko preto musí platiť on, tak by som chápala, že by žiadal takúto zmenu, aby docielil určité zodpovedné fungovanie domácnosti.
Spýtaj sa ho, ako to vidí z jeho strany. Možno si myslí, že on platí 120 a ty 40eur mesačne a ak zarábate zhruba rovnako tak sa mu to vidí nefér. Možno je niekde len nedorozumenie.
Zaujímaj sa o jeho pohľad, snaž sa ho pochopiť. Keď mu porozumieš, budeš sa vedieť lepšie rozhodnúť, či s tým chceš žiť alebo radšej nie.

Fleur-de-lis

Agnes, pozor na také slová. Nejaká feministka by ťa tu mohla za to znenávidieť ;)

Hej, je takých chlapov čoraz menej, ale vzhľadom k tomu ako vyzerá dnešná spoločnosť to nie je prekvapením. Prekvapením pre mňa ale ostáva, že ani ľudia, čo to vidia, nič nerobia pre zmenu. Nechávajú sa niesť prúdom, akurát sa o niečo viac sťažujú.

No každý extrém nájde raz svoj koniec, tak len môžme dúfať, že po tomto bume feministických prúdov, spoločnosť nájde cestu k rovnocennosti, ktorá bude rešpektovať rozdielnosti pohlaví a nebude sa z nás snažiť spraviť unisex.

weeee

ewelin2828

to su dost silne slova, ze ak partner/ka neprispieva tak vykopnut.
co k by som trval na tom, aby neprispievala? co k mam zamestnanie, ktore mi tak vynasa, ze ona pracovat uz nemusi ? co ak sa stara o deti a nemoze pracovat ? co k je chora - len hadam ze taky extrem sem uz tahat nemusim.

aspon s tym druhym odstavcom maximlne suhlasim. kedby je to tak ze chlp 2000 a zena 500, tak by som nedovolil aby zena nieco prispievala. moze si to cele nechat n svoje saty, lebo ak chce prekvapit jedlom tak tym, ale ne ze "ok daj mi 50eur na najom" boze moj, 50eur ked mam 2000 mam na haku.

uplne zasnem nad tym, ako to tu riesite, obvzlast ked chlap chce od zeny nieco, to uz fakt v chlapoch vymrel gen lovca? gen zivitela? gen toho, co drzi rodinu po kope a chrani ju? gen toho, co ukazuje smer, gen toho najsilnejsieho pod strechou, gen cloveka, co si stoji z slovom a gen chlapa, co urobi pre rodinu vsetko, aj ked to boli ?

a zeny, vy to zeriete, takych chlapov, co tento gen postradaju? cize nechcete takeho, co som opisal v predoslom odstavci ? alebo ste uz tak brutalne polavili, ze vam staca polohetero ? alebo uz nemate naladu hladat tych alfa? ale ne alfa ze mam v sebe botox a kratin, ale realne alfa LOVEC, ale ne zas lovec typu ze da dole x az xyz zien, ale taky, co si ulovi 1 a bude ju uznavat ako BOHYNU, a to z dovodu, ze spolocnymi silami umozby alfa chlapovi udrzat jeho rod/geny aj nadalej.

to uz fakt nastal taky upadok moralky, ze toto je totalne sialene?

ewelin2828

Ovecka: ale vsak jasne, ze v ramci finanocvania spolocneho byvania by mali byt zainteresovani obaja, ale vykrikovat si nejake euro je podla mna dost divne...ak sa miluju a zalezi im na ich vztahu, mali by sa o tomto porozpravat a normalne dohodnut ako dvaja rozumni dospeli ludia...ak sa im to nepodari, tak ich vztah nema asi vyznam....no ja byt chalan, tak by som babu, ktoru do domacnosti nic neprispeje vykopola hned...a aj chalana, kebyze na takeho natrafim....prizivnikov a lakomcov nik nema predsa rad :)
a jasne...ak chlap zarobi 2000ky a zena 500, tak aj naklady spojene s byvanim by si mali rozumne rozdelit....normalny chlap, ktory zaraba viac ako baba nebude chciet od nej rovnaky podiel alebo nebodaj este vacsi...aj ked aj taki sa isto najdu :)

Majka_8

Vážne nechápem. Skús sa s ním o tom porozprávať a uvidíš ako bude reagovať. Podľa mňa to tak celkom normálne nie je .

eddings

ak priatel v jeho veku stale nechape ze do vztahu by mali prispievat obaja partneri zhruba rovnako (nejde o peniaze, ale aj o vsetko ostatne), tak treba priatela vymenit. S vyssim vekom to bude len horsie a horsie.

tento vztah nie je postaveny ani na pragmatizme (rozumne rozdelenie nakladov, domacich prac atd.) ani na spolocnej laske (vtedy peniaze nikto neriesi)...

P.S. Ak zacnete vyratuvat naklady (co ste uz zacali), ten vztah smeruje k zaniku, alebo k nerovnomernosti ktora sposobi nespokojnost minimalne jedneho z partnerov...predstav si ze by ste realne mali kazdy tyzden, alebo kazdy mesiac davat vsetky blocky na kopu, plus uctovat najom, spolocne jedlo, auto, vodu...a cele to podelit spravodlivo na 2 casti. Pohlusili by ste sa v prvom kvartali :D

ebi777

vsak mu normalne povedz, ze ak na polovicu najom, tak aby to bolo spravodlive, tak vsetko na polovicu (nakupy, aj poistku na tvoje auto, ak ho pouziva...)

Manzel7153

ale napocitaj mu tam aj cas na nakup, lebo trvaly prikaz je 1 sekunda, nakup tak 1 hodina, krat x-nasobok do mesiaca..

Agnes998

Citis sa pravom vyuzivana, ja by som v takomto vztahu neostala. Zivot s lakomcom je peklo a ono to bude este horsie