Exekucia

Príspevok v téme: Exekucia
adka,,,,

Ahojte ,potrebovala by som radu .Ide o moju susedu ,jej syn si bral pozicku,ale od februara ochorel a prestal ju splacat ,proste nezahlasil banke ze je chory a a nema ju z coho platit,lebo ide o dost vysoku sumu .Urcite musel dostavat vyzvy ,ale pravdepodobne na ne nereagoval az teraz tyzden pred vianocami vysiel s pravdou von ale to uz banka hrozi exwkuciou.no a najhorsie na tom je ze rucit mu isla jeho mama a zalozili vlastne svoj dom,kde ma la tretinu podielu.Tak chcem sa spytat ci exekutor moze siahnut na dom ked ten hlupak nie je priamim vlastnikom?Je mi tej rodiny luto ,lebo suseda vychovava aj svoju vnucku o ktoru sa jej matka nestara.Dakujem za rady.

adka,,,

Mlademu panovi to uz doslo ,je na liekoch a moja suseda to riesi zanho ,komunikuje s bankou a rozmysla z coho to vsetko zaplati ,iny prijem ako dochodok nema.Takze dufam ze volaco vyriesi a ten hlupak sa uz konecne preberie.

kablica

samozrejme, ze mozu siahnut na dom, pretoze matka je rucitelka
pokial nesplaca dlznik, tak sa ide po rucitelovi a platit musi ten, cim skor treba komunikovat s bankou, nech sa nerozbehne cela masineria...a mlademu panovi vysvetlit, ze zbabelym strkanim hlavy do piesku sa nic nevyriesi same

Ivana_R

Exekútor môže siahnuť len na majetok, ktorý je na mene dlžníka.
V tomto prípade ak aj on má podiel na byte, tak áno. Väčšinou to prebieha spôsobom, že ostatným, ktorí majú taktiež svoj podiel sa ponúkne na odkúpenie podiel a tým pádom sa z toho vyplatí exekúcia.
Najrozumnejšie by bolo predísť exekúcii, lebo tam sa viacnásobne navýši dlžná suma aj o trovy a to dohodnúť sa z bankou na uzatvorení nového splátkového kalendára a zdokladovať to samozrejme rozumne.
Nečakala by som kým začne banka konať, lebo vtedy sa už zachraňovať veľmi nedá.
A ešte jedna vec: pokiaľ je matka ručiteľom, banka má právo vymáhať pohľadávku aj od nej a takisto to môže vyústiť do exekúcie.