Schizofrénia

Príspevok v téme: Schizofrénia
Paedra41

Dobrý večer,

chcela by som sa opýtať na váš názor. Myslím si, že mám schizofréniu. Stávajú sa mi zvláštne veci. Keď idem z domu musím vždy všetko skontrolovať inak by som asi zošalela. Raz dokonca som musela vystúpiť z mestskej hromadnej dopravy a vrátiť sa domov, aby som znova (už asi po 10-krát) skontrolovala či je vypnutý šporák, či je všade zhasnuté a povypínané a pod. pritom som to predtým urobila viacnásobné a presvedčila som sa o tom, že je všetko v poriadku. V neposlednom rade sú ti myšlienky, ktoré má prenasledujú, príklad: Umrela mi veľmi dobrá kamarátka, ktorú mám veľmi rada a stále má to bolí, ale vždy keď na ňu myslím, tak si pomyslím, že je to krava, pritom nikdy som si to o nej nemyslela a ani nemyslím, ale proste som si pomyslela, že vždy keď na ňu pomyslím tak si to v duchu poviem a veľmi ma to trápi a zožiera, preto lebo verím na to, že duša ide do večnosti a duchovia keď chcú tak nás môžu vidieť aj počuť a aj vedieť aké máme myšlienky. A veľmi ma to trápi, jednak lebo si to vôbec nemyslím, jednak preto, lebo mi to otravuje život, a jednak mám potom pocit viny. Snažila som sa tu myšlienku nahradiť no dejte to. Ďalej keď som v práci vždy si pomyslím na to, že by som najradšej zakričala, resp. sa začala nahlas smiať, a táto myšlienka ma vždy prenasleduje, až do konca môjho pracovného času a neviem sa jej zbaviť. Mám schizofréniu? Ak áno mám vyhľadať pomoc? Ak nie, tak čo mám s tým robiť, aby to nutkanie robiť niektoré veci zmizli? A to navždy? Vopred ďakujem za odpoveď. S pozdravom P.

Ameliee

Ahoj,
ja si tiez myslim, ze je to skor obsedantno-kompluzivna porucha. Urcite sa nehanbi navstivit psychiatra alebo psychoterapeuta. Da sa s tym popracovat. A ked ti to otravuje zivot, nevahaj ani den.

ehmm

niesom odbornik ale mne to skor znie ako obsesivno kompulzivna porucha ... Najlepsie by bolo keby sa ti podarilo na tie nutkave myslienky nejako "vyzriet" sama . Mozno ich ignorovat a povedat si ze to je len v hlave . Tym ze ta trapia ich vlastne zivis .
To ze skontrolujes pred odchodom spotrebice je podla mna normalne, ale preco 10 krat ?
Najlepsie by ti snad poradil psychoterapeut ... V tomto pripade mozno ani nemusis hladat nejakeho spickoveho (co je docela tazke)
Uz v krajnom pripade sa daju na OKP uzivat aj lieky ale tym by som sa, pokial je to mozne, vyhol .