Čim nahradit mlieko

uzaska

no, naozaj najlepšie je odnaučiť sa mlieko používať. áno, 1-2 mesiace budeš v obchodoch študovať etikety, ale potom sa ti to zautomatizuje, a ešte aj ušetríš - peniaze i čas, lebo nebudeš kupovať hlúposti.
doma si varievam rýchle a lacné jedlá typu šošovica+ryža+šalát, dusená zelenina+pohanka, cestoviny s hríbami... fakt to nie o peniazoch, ani o hodinách strávených pri šporáku.
"problém" môže nastať, keď si dlhšie niekde vonku, ja som si zvykla nosiť v kabelke aspoň jablko, orechy, nejakú tyčinku. kde je vôľa, tam je cesta :) nemám pocit, že by som kvôli nekonzumácii mlieka o niečo niekedy prišla, skôr sa mi otvorili obzory a naučila som sa nové veci.

a zmrzlinu si len tak vonku nedám :) nemám na to už chuť. ale v nie každej je mlieko, treba sa len popýtať .)

radkaa

Mne je jasne ze ked ma clovek cas a vela penazi tak si moze doma vymyslat vselijake recepty..ale akonahle vyjdes von z domu; ciha na teba mlieko z kazdeho rohu...nedas si v lete zmrzlinu?

uzaska

ahoj, najjednoduchší spôsob je proste vymeniť živočíšne mlieko za akékoľvek rastlinné, keď už ho musíš používať. často je to ale zbytočné :)
smotany sa tiež dajú kúpiť rôzne - mandlová, ovsená, sójová...
na chleba si dávam nátierky z luštenín/tofu/semienok/orechov/avokáda - všetky tieto veci vyrobíš za pár korún doma. raz za rok si kúpim "maslo" (napr. alsan), v zdravých výživách tiež dostať náhrady syrov... no určite nečakaj, že to bude chutiť ako syr (skôr sú dosť hnusné), a ceny sa pohybujú okolo 3e/200g.
konkrétne na pizzu nedávam buď nič, alebo nastrúhané údené/marinované tofu, pod to cuketa, kukurica, hríby, hrach... eh, nikto si nikdy nevšimol, že na nej nie je syr. prípadne môžeš používať lahôdkové droždie, to vôňou trochu pripomína syr.

takže všetko sa dá nahradiť, ale skôr by som sa zamerala na objavovanie nových jedál :)

hanka9

Ja mam alergiu na mliecnu bielkovinu a liecim sa tak
-ze sporadicky mlieko v mensom mnozstve pijem
-kravske, kozie
-a kyslomliecne vyrobky z mlieka takmer denne
P.s- segedin je vyborny aj bez pridania mlieka ci smotany

Euva

Do kávy si dávam sušené sojové mlieko, som veľmi spokojná. S tým zajkom na obale sa mi pozdávajú najviac. Kupujem si Tempeh v biopotravinách, je zo soje. Chutí aj tým, čo soju nemusia.
S tými jedlami, čo uvádzaš ti neviem poradiť.

Fleur-de-lis

radkaa, mi napadlo, že do niektorých jedál by sa dala smotana nahradiť domácim hustejším orechovým mliekom z mandlí alebo kešu, alebo nejaký druh zeleniny (podľa chuti, napr. petržlen, zeler, paštinák... ) uvariť a vymixovať.

GoFruit

Ked uz mas voci tomu dopredu negativny postoj, tak to bude tazke. Ja ked som zacala doma pre muza varit vegansky, ja som nic nehladala, ziadne recepty, proste som si len nahradila mliecne veci inymi ale tak ja robim jednoduche recepty. A tebe segedinsky netrva dlho? Chapem ze sa ti nechce ucit nove veci, i ked to je to co cloveka posuva dalej. Ale to ze si myslis ze su to gebuziny je len tvoj pohlad. Neverila by si ze ked das pred cloveka co je klasicku stravu, nejake veganske jedlo alebo vitarianske, zozerie ti ho expresnou rychlostou... proste to chuti vynikajuco ak to vies spravit.

radkaa

Dakujem za kvalitnu odpoved!! Konecne ma niekto pochopil... Uz som alergicka na poznamy typu "a naco chces pi mlieko, ro je pre teliatka.." a pritom si daju rano müsli a jogurt, moznopizzu a cokoladu a kavu s mliekom a mozno desert...a potom sa tvaria ze naco komu mlieko... Booooze :((
Tak idem pozriet nejake recepty ale fakt som skepticka, lebo nemam ani chut ani cas vyvarat gebuziny ktore mi nebudu aj tak chutit... Ale tak nevyberiem si.. :(

odpovedam

myslim, ze to je o zvyku. ja mam tiez alergiu na mlieko a tiez som bola smutna, lebo to mlieko (aj stopove mnozstva) je naozaj skoro v kazdej spracovanej potravine, aj takej, kde by ste to necakali - v mnohych chleboch, sojovych tycinkach, soletkach atd. vo vacsine slanych pochutok je.

ale sojove neodporucam, odkedy som nahradila kravske mlieko a vyrobky sojovymi - vo velkych mnozstvach, nielen mlieko do kavy a ako kakao (viem, ze to nie je nevyhnutne, ale ja som sa snazila pribrat a nebolo dokopy co jest) ale aj sojove syry, natierky, tofu, sojove jogurty, sojove cokolady, tak mi to uplne rozhadzalo hormony (obsahuje fytoestrogeny). ja som mala vzdy cyklus ako hodinky, na den aj hodinu pomaly presne, pocas obdobia nadmernej (a ani nie ze nadmernej, len proste vsetko co som jedla z kravskeho som mala teraz zo sojoveho) konzumacie sojoveho mlieka sa mi cyklus uplne zblaznil, rozhadzal, PMS pomaly cely mesiac, bolestive nafucane prsia... no a potom, ze to je zdrave, to urcite.

teraz si davam ryzove mlieko (je vyborne, ale neporovnavaj s kravskym, sprava sa inak, napr. do kavy ho nalejes aj pol na pol a stale bude ta kava dost tmava, kym kravske aj sojove staci trochu a zosvetli), proste zabudni na to to porovnavat, to sa neda. ryzove kupis aj v bille vedla sojoveho ho maju, je drahsie, ale mne vyhovuje a je urcite zdravsie. ak napr. natierku na chlieb tak cicerovu, ak cokoladu tak z kokosoveho mlieka (maju v bioshopoch, drahe ako slak) a inak si teda skor vsetko robit a skusat veganske recepty. mne napr. velmi chuti cicerova polievka, to si spravim a jem aj tri dni dvakrat denne, mnam. a tam rozmixujes cast ciceru, cize nepotrebujes ziadnu smotanu ani muku do toho. a na chlieb ak sa mi nechce robit natierku (alebo vynimocne kupim, ale je to drahe, ale zas rychle a prakticke) tak pokvapkam nejakym dobrym olejom napr.
a zabudni na to, ze ako robit tradicne jedla, proste ber to ako prilezitost skusat nove dovtedy nepoznane recepty a budes prijemne prekvapena, ake su niektore veci chutovo skvele, aj piect sa da inak atd.