Čo so školou?

Príspevok v téme: Čo so školou?
dilema455

Ahojte všetci..
Chcela by som si vypočuť vaše názory na môj problém,ktorý ma trápi už dlhší čas.. :)
Chodím na osemročné gymnázium. Ako každý študent, aj ja mám možnosť prestúpiť na inú školu.
Nie som ten typ človeka, ktorý by sa učil od rána do večera a mal samé jednotky. Desí ma predstava, že sa budem ešte pár rokov učiť veci, ktoré možno ani v živote vôbec nevyužijem. Teda aspoň väčšinu z nich. Uniká mi podstata toho, kde chodím aj aj toho, prečo som tam vlastne šla.
Už dávnejšie špekulujem nad inom školou, dokonca som si aj jednu vyhliadla. Nie je veľmi ďaleko a spoje tam chodia tiež celkom dobre. Chcela by som ísť na školu, kde budem mať nejaké zameranie:zdravotnú školu (odbor:zubný asistent). Taktiež ani neviem, či chcem ísť na vysokú školu. Chcela by som študovať, ale určite nie tak, že skončím gymnázium a hneď pôjdem na VŠ. Ak by som náhodou to gymnázium dokončila a neprijali by ma hneď na VŠ, nemohla by som robiť nič. Uplatnenie v živote - nula bodov.Ešte by som chcela podotknúť, že nemám nejaké hrozné známky (na pol roka som mala iba jednu trojku.)Nie je sa s čím chváliť, ale mňa tá škola nebaví. Taktiež tento rok končím aj umeleckú školu (prvý stupeň) a chcela by som ísť aj na druhý stupeň,no nemohla by som odísť.
Problém je aj v tom, že som dosť citovo naviazaná na pár ľudí v mojom okolí. Či už sú to kamaráti, najlepšia kamarátka alebo priateľ. Keď povedala mojej najlepšej kamarátke, že asi odchádzam, bola z toho strašne smutná a trápi ju to doteraz.
Moja mama s tým tiež moc nesúhlasí, aby som odišla preč. Že by bola sama doma (jedna žena,keďže mám už iba brata-brat je jej veľký maznáčik). že by som vôbec nič nemala z víkendov, v piatok by som prišla a v nedeľu by som išla späť a že by ma po čase omrzelo cestovať.Mňa cestovanie samo o sebe baví.:) Len neviem, či by ma to bavilo cestovať každý týždeň.
Neviem čo mám robiť, neviem ako sa mám rozhodnúť, či mám odísť alebo ostať..
Keby ste boli vy na mojom mieste. Ostali by ste alebo by ste odišli na školu so zameraním ?
Ospravedlňujem sa, ak tam mám nejaké gramatické chyby,ale podstata textu je úplne niekde inde.:)
A vopred ďakujem za vaše názory..

repka

ludia casto zabudaju, ze nie kazdy musi studovat vysoku skolu...
.. medicinu by mal(ale aj inu vysoku skolu) studovat taky clovek, ktory do toho investuje vela casu, namahy a ZAUJIMA sa o to.. inac potom vystuduju kadejaki co ich rodicia prinutili, co prejdu len tak tak a nakoniec sa pripadne psychicky zblaznia (poznam take pripady) alebo su neschopni v zamestnani...
.. pokial sa na to necitis a chcela by si robit napr. tu zubnu asistentku tak chod studovat to...
..a uz vobec sa neorientuj podla kamaratov a kamaratiek, ktore by boli smutne...
... a potom na vysoku skolu mozes ist s hociktorej skoly s maturitou...

lorrines

Ahoj, nechcem ťa nijako odrádzať od tohto nápadu, ale mala by si si to veľmi premyslieť, či TOTO fakt chceš. Ja sama som chodila na gympel...bola som celkom taký štúdijný typ,ale to bolo hlavne preto, lebo mama ma nútila už od 1. triedy na ZŠ, aby som mala len jednotky. Nehovorím, že je to práve najsprávnejšia cesta, ale viem že keby ma k tomu nenúti, vybodla by som sa na to a nebola by som dnes tam kde som.

Ten gympel je síce náročný na čas aj namáhavý na učivo..ja som mala matematické zameranie, ale ked z neho výjdeš, máš idealnu šancu dostat sa na VŠ po akej túžiš, napr aj na samotnú zubarinu alebo medicínu alebo hocičo. Možno by si si tak neskôr povedala, že si sa na gympli síce zbytočne trapila s vecami ako dejepis NOS a podobne blbosti, ale doviedlo ťa to k práci, ktorá ťa hlavne uživí a možno aj bude baviť. To je môj pohľad na dnešnú dobu.

Zubný asistent...moja sesternica to má vyštudovanú a musela si ešte čosi dorábať, aby vobec mohla robit v nemocnici asistentku a zarábať 450€ v čistom.

Nechcem ťa zásadne odrádzať, ale treba dnes pozerať aj na to aké by si mala v každom prípade uplatnenie. Je síce pekné študovať a robiť to čo ťa baví, ale nie vždy to človeku zabezpečí spokojný život.

oui.

dilema, co sa tyka strednej skoly, pokial nechces ist na VS, chod na nieco prakticke, aj tak casom prides na to, ze potrebujes uz aj VS, pretoze ju bude mat pomaly kazdy Janko z Hornej Marikovej, ale aspon budes robit nieco prakticke, co ti da smerovanie.

co sa tyka cestovania, to je blbost rozmyslat nad tym, ci ta bude bavit, alebo nie. v podstate dochadzam 8 rok svojho zivota denno denne do skoly, 4 roky to bolo busom 75 km, teraz je to autom mozno 70 km, este medzi tym 2 a pol roka o tyzdnovkach v 200 km vzdialenom meste - no cestovanie za povinnostami mi totalne ide na nervy, ale to predsa nema cloveka bavit, to ta posuva dalej k lepsej buducnosti ;)

zewa

Isla som na gympel. Trapila som sa tam 4 roky. Nakoniec som isla na vysku, ale nie je to ziadna prestizna skola. Teraz pracujem a sem tam mi to cele pride luto. Nehovorim, ze sa neda ist aj touto cestou. Ale pre mna je to dodnes bohaty zdroj negativnych zazitkov a traum. Pisem o mojej ceste. Mozno na teba caka dnes svetlejsia buducnost. Uz to na tych gymploch nie je tak drasticke ako ked som tam chodila ja. Uz sa pominuli roky, kedy bol ucitel na gymnaziu boh. Chvalabohu. Prajem ti, aby sa ti v zivote darilo, nech si zvolis akykolvek smer ;)

dilema455

Zewa: ostala si na gympli? Si teraz na VŠ a ako si to skončila?:)
coolcool: niekedy naozaj rodičia majú pravdu, len mám pochybnosti, že či aj v týchto veciach ..:)))

coolcool

prestup, lebo na vs sa clovek dostane v pohode z hocikadial ked chce a ked nechce tak je mu tazko z hocikade...
nie je to o tom co si studovala na strednej, ked skutocne chces...a aspon budes mat nejake uplatnenie...tiez mam skusenost, ze ignorovat intuiciu sa mi nikdy nevyplatilo a duplom vo veciach, ktore treba racionalne zvazovat ako napr ta skola. co mi vybrali rodicia a boli presvedceni, ze je to pre mna to naj, tak ja som o tom nebola vôbec presvedcena, mala som kopec racionálnych argumentov a to bol dovod, preco som sa na nu necitila, tak vsetko zmietli zo stola a prinutili ma tam ist, aj vytrvat, napriek tomu, ze ma tam sikanovali a a psychologicka doporucila zmenu skoly. nikdy sa nepodvodl v nicom rodicom len pretoze su rodicia...bud vytrvalejsia a neboj sa proti nim bojovat dokial nedosiahnes svoj ciel...

zewa

Kiezby som mala viac odvahy a miesto gympla sla na zdravotnu. Tiez mi to mama nedovolila. A bolo to v podstate male peklo. Urob tak, ako citis. O VS pred mamou zatial nehovor. Uvidis, ako ti to pojde. Poznam milion ludi, co zo zdravotnej isli studovat medicinu. Dnes je jedno, ako mas strednu, na VS beru bud bez prijimaciek alebo sa prosto clovek nauci na prijimacky.

AlisonWolf

A ešte podotázka...prečo by ťa akože nemali vziať na VŠ? Dneska vezmú skoro každého, a keď nie hneď, ešte tu máš odvolanie. Treba si dať nejakú poistku.

AlisonWolf

Aj keby si išla na zdravotnú školu, tak sa očakáva, že pôjdeš aj na vš, v medicíne by sa mal človek stále vzdelávať a rásť... Netvrdím, že musíš na tu Vš isť, ale ja si to s takým zameraním neviem predstaviť... Keď chceš, tak odíď, ale nad tou Vš ešte porozmýšľaj ;)