Je to alkoholom? Ako ho od neho odtrhnut?

Príspevok v téme: Je to alkoholom? Ako ho od neho odtrhnut?
Klarika74698

Ahojte, potrebovala by som poradit. Určite nie som jediná žena, čo má taký problém. Jedná sa o alkohol. A samozrejme nie pri mne, ale pri mojom priatelovi. Som s nim krátko, do pol roka a neviem si pomoct. Pred tym ako som ho spoznala chodieval skoro každý večer s kamošmi von a samozrejme vždy pit. Nejde len o to že pil tvrdý alkohol,,, samozrejme nie vždy boli na to financie a tak si dal pivo, dve.. a malokedy sa stalo, že si nedal nič. A samozrejme takto to trvalo rok. Potom som došla ja. Spoznali sme sa samozrejme tam kde sa pilo.. Veľakrát mi ďakoval, že som prišla ja, že som mu pomohla, že sa postupne "mení" čo sa tohto týka. Ale aj za ten čas čo sme spolu, tak keď nie som večer s nim (tým pádom neni na aute) a pije.Príklad - Dnes tri pivá, včera 5pív, a pred tym 5vodiek a 3piva..a atd... Je pravda, že už pije menej (3krat do týždňa v priemere) ale aj tak sa mi to zda dosť. A teraz prejdime k podstate, ako mu vysvetliť že to škodi ? ( ked mu to poviem povie, že si škodi 90% ludstva)a ako ho od toho dostať? a poviem Vám prečo sa o to snažim. Neviem či to je tým, ale keď spí, dosť často ho mykne, strašne sa mu trasú ruky, a niekedy vidim že aj "cely" sa trasie. Teda, neviem či to je tým ale chcela by som poradiť, či to može byť tým a ak áno, tak ako ho od toho "odpútať" :) ďakujem vopred

Fleur-de-lis

ja by som ti tiež neodporúčala s ním ostať.
Alkoholom si rieši nešťastný život. Robí to kopa ľudí. Alkoholom či fajčením či inou závislosťou, snažia sa odpútať od problémov či prázdnoty života.
Že mu s tým chceš pomôcť je úplne pochopiteľné, ekďže ho máš rada, no myslím si, že byť s takým človekom vo vzťahu je nesprávne. Mohla si mu byť oporou ako kamarátka, ale ako priateľka si si to veľmi skomplikovala.
Chlapec má ešte ďaleko do muža. Chlapec odmieta zodpovednosť, muž ju miluje. Tvoj priateľ uteká pred zodpovednosťou. Zakrýva si oči pred realitou, je mu nepríjemná a nechce sa jej postaviť a riešiť ju dospelo.
Zrelý, skutočný vzťah si vyžaduje zrelých ľudí. Alebo aspoň takých čo sa o zrelosť usilujú.
Môžeš sa mu pokúsiť pomôcť nájsť niečo zmysluplné, nejaký iný spôsob ako sa postaviť k životu, môžeš ho tým že si budeš určovať hranice pozývať k tomu aby dospel. Nechať ho "vychutnať" si dôsledky jeho správania a nezachraňovať ho predtým.
Opýtaj sa na ipcko.sk čo si oni myslia :)

lorrines

Prosim, odid od neho čo najskor. Ja som si prežila niečo uplne podobné. Než som spoznala toho mojho ex, tiež chodieval takto isto von, každy den zo 5 piv, občas nejake tie vodky, borovičky...Potom som prišla ja a chcela som, aby s tym prestal..resp. aspon to obmedzil. Keby si dá raz za víkend nič nepoviem. Ale on nie, robil presne hento. Nemal vodičák, takže sa mohol ožrať kedy len chcel.
Po pol roku už nebolo dna kedy by som ho stretla triezveho. Stále bol mierne pod vplyvom a ja už som ani nevedela ako vyzerá triezvy. Nakoniec ked bol na dva dni u mna, povedala som mu že nebude pit...po par hodinach sa mu začali triasť ruky, bol celý nesvoj a vtedy som pochopila, že má fakt problem.
Bola som sice len taka 20 ročná naivka, ale to že som sa s nim rozišla, považujem za najlepšie rozhodnutie ake som mohla urobit. Samozrejme som sa predtým pokúšala o nápravu, hovorila som mu, že ked nevie prestat sám, nech vyhľadá pomoc...ale to ako keby som hádzala hrach na stenu.

Z tvojho príspevku hodnotím, že si rozumná a určite alkoholizmus nie je v sulade s tvojim životným stýlom, preto ukonči tento vztah ešte skorej než sa stihne nejako uplne naplno rozvinuť a už to bude len ťažšie a ťažšie..daj mu ultimátum a nedovol aby tento problém zľahčoval.

Neviem kolko máš rokov, ale ked som bola mladšia, stačilo mi ked bol človek milý, sympatický, moja krvná skupina, rozumeli sme si a už som sa nahrnula do vztahu...ale je to chyba...časom som pochopila, že treba si urobiť filter na chlapov a proste si povedať, že ked už toto mi od začiatku vadí, nebudem s ním, pretože to nakoniec vždy niekde bude robiť šarapatu.