Zmena zivota..neustale neprijemne vracanie sa na zaciatok

Príspevok v téme: Zmena zivota..neustale neprijemne vracanie sa na zaciatok
Lucka2552

Pred dvoma mesiacmi som s rozišla s priatelom po roku. Bohuzial vratit sa k sebe uz nie je mozne. Myslela som ze zacnem novy zivot a budem konecne moct na sebe viac pracovat (mam vela povinnosti) co sa tyka studia, zivotneho stylu, stravovania (problemy zdravotne) viac sa venovat rodine a cviceniu, sebarozvoju. Avsak dari sa mi to iba niekedy (obcasne svetle chvilky!, casto som akoby vyhorena, unavena a nemam naladu na nic, len spat a jest nezdrave veci.. Citim velku prazdnotu a osamelost a akosi sa neviem k nicomu poriadne a na dlhodobo rozhybat. Zaroven by som chcela vyplnit tu prazdnotu inym muzom a laskou, ale viem ze teraz sa to ani nehodi voci sebe (ci jemu) a tiez akoby som videla na vsetkych muzoch same chyby vyplyvajuce z ich sebeckosti a bojujem s pocitom marnosti (ked sa s nejakym bavim, v duchu mavnem rukou ze aj tak z toho nic nebude a aj tak to bude dalsi zly clovek). Pocas vztahu som mala pocit trvalej stagnacie ale na druhej strane mala som niekoho pri sebe a to mi davalo silu a byt odvaznejsia v zivote (niekedy som dost ostychavy a tichy clovek). Neviem, mozno som sa potrebovala aspon niekde niekomu zverit, dakujem za kazdu odozvu.. Ake mate skusenosti vy? Dokazali ste zmenit svoj zivot? Ako? Lebo clovek casto podlieha svojim stereotypnym vzorom spravania a je tam kde bol. Ake su vase skusenosti? Mam 23.

Lucka2552

Dakujem vsetkym za Vas nazor, podporilo ma to, ale tu si uvedomujem, ze musim zacat u seba, spravit si rezim a ten sa pokusit dodrziavat. Darmo si clovek povie, ze od zajtra to uz bude takto... Tazko sa to..avsak stava sa mi, ze nahle dostanem (casto) taky pocit marnosti, ze je to aj tak zbytocne. ale myslim, ze tu by si mal clovek najst nejako sam motivaciu ako napr. ze potom budem spokojnejsia, vyrovnanejsia. myslim ze deptam samu seba a akoby som tomu podliehala a bonus je, ze som si toho dokonca sama vedoma, akoby som sa dokazala odosobnene sledovat. moj najvacsi problem pravdepodobne spociva v tom, ze som doteraz nedokazala prijat samu seba (az na obcasne svetle chvilky, ked mi vychadzali veci alebo som sa citila milovana a akceptavana taka aka som)

Pre: _meno akoby si mi hovoril z duse, vsetky tieto veci viem aj to, ako sa najst a ze najvacsia efektivita spociva v tom, ze robime to co nas bavi. avsak neviem, co sa mi stalo na strednej ale vtedy akysi blok depresii prisiel (naucila som sa s tym ako tak pracovat) a to viedlo k tomu ze ma nebavilo to, co ma kedysi bavilo a naplnalo. vzdy mam toho v hlave velmi vela, kopec starosti a to je castokrat uplne zbytovne. je to dost tazke bojovat sam zo sebou. nadanie mam (vo svetlych chvilkach sa niekedy prejavi)ale neskutocne ho brzdi moja psychika.
a na navstevu psychologa nepomyslam, lebo nedisponujem takym obnosom penazi. :( si zaujimavy clovek.

_meno

ahoj Lucka2552

mas dusu (od prednarodenia),
telo (od prednarodenia)
mozog (od 7meho roku zivota sa formuje intelekt

dusa, uz predtym ako vstupuje do tela vie, kvoli comu na svet prichadza a co je jej darmi / darom (je ti cinnost, ktorej ked sa venujeme , pomaha to druhym .. a cim viac sa tomu venujeme, tym viac sa v tom zlepsujume a viac nas bavi zivot ..... akoby ked prikazes 100 ludom hrat futbal, mozno len 2ja ho budu hrat.

cize sme dieta, nieco nas taha robit, bavi nas napr. hadzat piestok do medzier, robit maltu a opravovat steny - lebo darom je byt murar.

alebo dieta, co sa len pozera, ked vidi, ze niekto robi zle hned vstupi, pomoze druhemu..ked je vsetko v poriadku, je stastne - je to policajt

alebo dieta ked vidi ze ucitelka krici na ostatnych, postavi sa jej - vodca.

***toto je velmi dolezite, aby si prijala****

ludia maju moznost sa ucit vsetko, ale dary sa nam nemenia. (to je dovod, preco nasilu sportovca prekonava mladi zacinajuci chlapec - lebo ten prvy ma iny dar,(co nerozvija, darilo by sa mu ovela viac v inej sfere) kdezto dusa toho druheho jej dar je sport)

ako som uz pisal, nic nemoze byt vzdialenejsie pravde, ako zit zivot nasilu (schonpost nasilu - to je mozog !!!!! POZOOOOOOOOOOOOOOOOOOOR .. mozog robi aj to, co telo a dusa nechce !!!!!!!!)

a teraz preco vsetci mladi po 18tke maju problem? kde zit? ako zit? s kym zit? mam robit toto? mam robit ono? 'nekonecne otazky - mozog sa rozbehol, treba ho zastavit) :

po 21-tom prvom roku je ludsky mozog uz plne vyvinuty.

.....................................

podstata bytia (jestovania, uzivania si pritomnosti) je jednota:

*tela (potrebujeme pohyb, zdravu stravu ...)
*duse (potrebujeme ludi, lasku, zdielat, ucit sa...)
*Boha ('Boha' si mozte v tomto pripade predstavit ako cely svet, zemegulu aj vsetkych ludi - kazdy clovek si chce zit podla seba..vsetci sme iny a to vnasa do zivota pestrost, roznorodost, dobrodruzstvo, nekonecno nepoznaneho )

(toto sa vola MerKaBa(v preklade vozidlo))

fuu vela by som ti chcel pomoct, radsej to nejako skratim.

nemas rada seba .. a teda nemozes ani vediet mat rada druhych (ako pises, vsimas si len same zle stranky, ako aj zivot celkovo sa ti tak javi - pisem preto javi, lebo mozog skresluje svet podla seba. (inak sa na kamen diva dieta, inak sa diva archeolog, inak sa diva geolog-ale kamen(svet) je stale ten isty)

rodicia a starsi ludia sa s tebou urcite radi porozpravaju, aka si bola, ked si bola mala, co si rada robila.. tymto spoznas svoje dary

ked to budes robit, budes stastna a posuvat a sa stale vpred.

dary, by som nazval ako nieco specialne, resp. PRIMARNE funkcie specificke pre kazdeho cloveka zvlast.

potom ale vsetci mame radi hudbu, dobru stravu, dobry pohyb, pomahanie druhym, tvorba domova, ale aj cestovanie ... tieto SEKUNDARNE funkcie su typicke pre kazdeho cloveka..

Cize kazdy clovek robi svoje PRIMARNE funkcie (dary) a svoje sekundarne funkcie (existencia).

---------------------

Ako som pisal, intelekt casto odkloni nase cinnosti od nasich darov - potlaca ich. Preto, ak mas pocit ze si nenasla svoje dary - zistis ich od ludi starsich, rodicov, starkych .. co si robila ako mala, bavilo ta to, robila si to aj sama ..zistis, ze tato cinnost ta aj v sucasnosti bavi najviac a 'naplna' tvoj zivot.

mozno trosku konkretne poviem na sebe

dary:
*Systemy (rad som sa hraval na pieskovisku ako priemyselny park, lego, pocitace, v skole aj mimo som sa ucil uplne vsetko, nove informacie su pre mna obrovske potesenie, globalizacia, ekonomika, financne systemy, doprava, polnohospodarstvo, strojarstvo... jednoducho System, ako vsetko funguje)

*Ludia (po zakladnej som mal ist za moderatora, rad som sa ludmi rozpraval, mam rad psychologiu, pomahanie ludom, velmi rad som nakupoval, chodil do obchody, navstevoval ludi)

...z tych sekundarnych som mal rad hudbu (chodil na hudobnu, ale po nej som prestal hravat), prihlasil som sa aj na tanec, ale tiez som prestal, teraz som sa zacal ucit na novy nastroj hrat... kolektivnym sportom a autam som sa vobec nevenoval (ale tiez su ti cinnosti kazdodenneho zivota, len som ich zatial nerozvijal) .akoby tie sekundarne su pre kazdeho podobne, sme predsa vsetci ludia

Vytvorenie takejto jednoty udava akysi zivotny kompas (kazdy mame k dispozicii mnoho ciest( Boh nam dal moznost rozhodnovania, slobodna vola)... a vdaka tomu, ze sa poznas, vies zareagovat v kazdej situacii (necakas, nezufas, nepremyslas dokruhu) lebo vies aka si.

(napr. ked vies, ze tvoj talent je tanec, pojdes za nim .. ked ta budu chciet dat na matematicku skolu, nebudes tam chodit, pojdes na tanec ... si clovek verny? v tom pripade ked budu prichadzat akekolvek pokusenia zvonka, zvnutra sa poznas....

Ludia co sa 'nasli' je plnych repertoar motivacnej literatury.. Ludia, co sa nenasli, funguju zvonka - vidia Peknu zenu - hmm to by som chcel...ukazeme im Drahe auto - hmm to by som chcel .. vidia Pekneho sportovca - hmm taky by som byt chcel ... reaguju na vonkajsie podnety ... nechajte takych ludi o samote .. budu chciet niekam ist, niekoho pozriet - neziju svoje zivoty, vnutri maju prazdno, co si snazia zaplnit zvonka..nieco ako cely den daco robim .. ale na konci dna nie je nic spravene... a pred spanim, ked je cely svet ticho, nikde nehra hudba, ziadne slova nepocut - pocut (je citit) zrazu prazdnota zvnutra.

Vela stastia Lucka2552 v zjednoteni seba :)))
Prajem vlastne vsetkym ludom na Zemi aby sa nasli :) a zili stastne .. az kym nezomreli a navzdy ziju stastne v nebi :))

Fleur-de-lis

v podstate súhlasím s mojpohlad.
Je potrebná disciplína. Keď ti to nejde samej, tak skús s niekým. Zver sa niekomu so svojím plánom a popros ho či na to pomôže dohliadnuť. Niekedy to proste človek sám nezvládne.
Keď sa ti podarí začať odznova a dodržiavať plán, budeš sa cítiť stále lepšie a lepšie a mať viac motivácie.

Ďalej, ja som sa naučila mať pod kontrolou myšlienky. Keď zablúdia do nejakého nezmyselného trápenia či bludného kruhu, tak si to stopnem a cielene začnem premýšľať nad niečím čo mi pomôže.
Tým nechcem povedať, že nemáme rozmýšľať nad problémami, lenže rozmýšľať sa dá efektívne a deštruktívne. Takže deštruktívne negativistické zmýšľanie a umáranie sa v niečom čo nevyšlo alebo čo nemám a tak, toto si proste už nedovolím.
Hľadám vždy postoj, ktorý ma posunie ďalej.
A čo sa týka tých mužov, môžem ti niečo poslať, čo ti môže pomôcť (mne pomohlo), ak sem dáš mail.

Dadula56

Lucka, myslim si, ze si si toho dala na hlavu prilis vela. Neda sa to spravit vsetko naraz. Jeden den to aj splnis, ale na druhy den spadnes znova do stagnacie. Zacni postupne. A zacni tak, aby si si z kazdeho vybrala nieco, co ta naozaj bavi. Ak sa budes do kazdej tej cinnosti len nutit, nebudes aj tak nikdy spokojna a vyrovnana.
Dalsia vec-nikto nie je perfektny. Aj ked budes mat den, ked len budes posedavat a jest slane chrumky netreba sa za to hned zvozit. Na dalsi den urobis nieco uzitocne. A takto dookola, stale skusat, co ti sadne, co ta bavi, co ta naplna.

mojpohlad

Musis prekonat tu pociatocnu barieru ktora ti brani sa do nieco pustit.

Ak uz sa do nejakej cinnosti pustis a chces to, v priebehu tej cinnosti sa zacnes citit prijemne a mat pocit ze robis nieco zmysluplne.

Ked tuto cinnost skoncis, moze sa ale za nejaky cas opat vratit ten pocit bariery/nechute sa do niecoho znovu pustit. V tomto pripade musis urobit opat to iste, prekonat sa a do cinnosti sa pustit. Ak v cinnosti zotrvas, opat sa dostavia lepsie pocity ze konas nieco zmysluplne a posuvas sa takto krok po kroku dopredu...

Ak tu cinnost robis poctivo a seriozne, postupne zacnes badat zlepsenia a zacne sa vytvarat v tebe akasi vnutorna motivacia, ktora zacne byt silnejsia ako ta bariera/nechut sa do niecoho opakovane pustat.

No, je to proste kolotoc kde sa clovek postupne ucit vlastnej sebadiscipline a self-managementu (musel som pouzit anglicky vyraz, momentalne ma nenapadol vhodny slovensky ekvivalent :-D)

No a este moze pomoct vybudit v sebe vycitky. Kazdy den sa zamysli nad tym, ze tvoj zivot netrva vecne a kazdy zbytocne premarneny cas sa ti uz nikdy nevrati. To by ta malo vystrasit natolko, aby si uz na nic necakala a pustala sa do aktivit ktore su pre teba podstatne, a to HNED TERAZ !

Samozrejme netrebe brat veci prilis do extremu ale so zdravym selskym rozumom. To znamena ze sa nebudes teraz stresovat kvoli kazdej volnej chvilke pocas ktorej si nic neurobila. Oddych, relax a odreagovanie je dolezite. Ale v primeranej miere! Musi vediet ty sama, kedy je to potrebny relax a kedy uz je to len premarneny cas, ked nic nerobis.

Vela stastia :)