Študentský syndróm

Príspevok v téme: Študentský syndróm
Feroslav

Zdravím vás.
Mám 19 rokov. Štutujem maturitný ročník. Som chorobne lenivý, mám veľa plánov, cieľov, nápadov... Pravdupovediac mám veľmi konštruktívne a rozvinuté myslenie, a NESKUTOČNE ma baví niečo vymyslieť, spraviť si nejaký plán, premyslieť si do detailov nejaký produktívny nápad. No tým to všetko končí. Pokial je to v mojej hlave, všetko zvládam. Ale akonáhle už to mám fyzicky spraviť, je pre mňa nesmierne tažké realizovať sa.
Baví ma veľa vecí, napríklad: počítače, bycikle, autá, športy, posilovanie, ale aj vyrábanie hocijakej veci tak aby fungovala, neviem ako by som to nazval... Netrúfam si nazvať to inžinierstvom :D A je toho viac... Dokážem sa zaujímať o neskutočné mžnožstvo vecí, prakticky o hocičo. Často sa k nim ale neviem prinútiť.
Napríklad: baví ma počítačová grafika (už som vyhral aj nejaké grafické sútaže), no často sa stane že si zapnem photoshop, začnem si robiť napr. virtual tuning (čo ma fakt baví!) no po piatich minútach ma prejde chuť... Zvyčajne iba tak bezcielne sedím a nič nerobím, samozrejme za internetom, často si len honím brko pri porne (aj keď mám frajerku) alebo čumím do FB... Zanedbávam väčšinu povinnosti. Korytnačke som už dva mesiac vodu nevymenil, ani som ju už dlho nenakŕmil. Škole sa nevenujem vôbec. Nikdy som sa neučil, ani raz počas celej doby štúdia SŠ, nemám ani jeden zošiť, ani jeden papier s poznámkami, nikdy som si žiadne ani nenapísal, na hodinách spím, keď nemám desiatu, nenosím si do školy ani tašku. Napriek tomu som PVD a mám 3. najlepší prospech z triedy, zrejme len vďaka vysokej inteligenci. (psychologička ma na základe IQ testu zaradila do skupiny "vysoký nadpriemer") Mám neustály neporiadok v izbe, no to sa zlepšilo od kedy mám frajerku. Ale napríklad, už pol roka mi trčia po zemi káble čo mám okolo počítača, a už pol roka si hovorím že si spravím organizáciu kabeláže... (bezvýsledne samozrejme) V garáži mám bordel so všetkým náradím, so všetkými súčiastkami, či už z auta, alebo z bicyklov. A je toho ešte veľmi veľa. Z 90%, robím iba to čo u mňa dosiahne istú pomyslenú hranicu nutnosti. Čiže robím skoro iba nutné veci, a aj tie až na poslednú chvýlu. (nehovorím o potrebách) Jediná vec ktorej sa v poslednej dobe venujem, je moja drahá, ona je tá, pre ktorú sa dokážem snažiť, plný motivácie! A ako tak aj tomu posilovaniu. Ale všeobecne je to so mnou trochu zlé, a som si istý že by som toho dokázal OVEĽA viac keby som chcel.
Myslím si, a veľa ludí to o mne hovorí, že som veľmi kreatívny, inteligentný, mám konštruktérske, manažérske, obchodnícke a aj rôzne manuálne zručnosti, veľmi silné logické zmýšlanie, viem komunikovať, vyjadrovať sa na úrovni, mám všeobecný prehľad vo fakt veľa vedných odboroch a iných sférach... No svoj potenciál využívam asi tak na 5%. Najhoršie je to v zime, často ani nechodím vôbec vonku s kamarátmi, všetko ovela viac zanedbávam, ku všetkému pristupujem lahostajnejšie... Dokonca ma často nebaví už ani hrať hry na PC, ani pozerať filmy či TV, a k tomu veru nieje treba ani žiadne úsilie! Na tie zimné "beználady" zrejme môže vplývať aj sezónna afektívna porucha, či tzv. Zimná depresia. Vela som si o nej zisťoval, nemyslím si že ju doslova mám, no myslím si že som nositelom istých príznakov. No tie ostatné veci sa prejavujú celoročne.
Vedeli by ste mi poradiť? Je to len obyčajná lenivosť, ktorá by sa nejak dala podlačiť, alebo ide o niečo iné? Podla mňa je za istou časťou môjho problému aj závislosť na internete. Ako mám dosiahnúť nejakej zásadovosti, a prinútiť sa k nejakej realizácií?
So všetkým som sa zdôveril a otvorene som si priznal chyby. Mám seriózny záujem o zmenu(priznať si problém je prvý krok k vyriešeniu, preto som s tým začal práve takto).
Za názory a rady Vám vopred ďakujem.

dando31

Chlapce,chlapce...inteligencia je jedna vec a mam podobny problem...Vsetko je to v hlave.Musis si najst vlastny ciel.Vzdy musis mat ciel...pri vsetkom co robis.Ci uz sa sprchujes-mas ciel sa dosprchovat, ked konzumujes potravu-chces to aj dojest alebo ked ides spat,mas ciel sa raz zobudit...proste za den spravis x-milion praktik,ktore si naplanujes a aj ich bez problemov dokoncis..Tak len hladaj ten ciel(zivota,bytia...) a on ti ukaze smer a ty uz budes masiet ist..radim ti,ked nechces skoncit ako Bartosova,tak sa zamysli nad skutocnostou,co v zivote chces dosiaahnut.A pamataj:Cim vacsia inteligencia daneho jedinca-tym zlozitejsia a klukatejsia,ale o to zaujimavejsia cesta k uspechu..drz sa!!!

Katkaaa

moja zlatá korytnačka, hneď by som jej tú vodu vymenila za teba :) Asi si kúpim tiež korytnačku. Mohlo by ma to obživiť :)
No ale k tebe. Ako si aj sám napísal,tvoj problém je lenivosť. Mozog je síce fajn vec, ale je len prostriedkom k... prostriedkom ku.. chápeš, síce ako si napísal,tie veci s grafikou by neboli ľahkou záležitosťou,ale ľahšie to nikdy nebude ak s tým nezačneš alebo s niečím iným. začni.

_meno

ahoj Feroslav

uz som to tu raz pisal :
www.zdravie.sk

poradim ale konkretne aj tebe :

to, ze mas rozvinuty intelekt, je tym, ze stale pouzivas mozog. (podobne ako pes, co stale nucha ma viac rozvinuty chut .. podobne ako sportovec pouziva mozog inym smerom a inak, ako napr. inzinier)

vdaka preexponovanemu pouzivaniu mozgu, ziskavas schopnosti danej oblasti (kludne si pozri, je to 'celova cakra') .. vdaka tomu si si vycibril schopnosti ako 'vytvaranie imaginarnej reality' - da sa to pouzit v planovani, virtualnom testovani, predstavivosti

problem, ktory vidim ze nastava, je ze planovanie je 'vytvaranie imaginarnej buducnosti na zaklade skutocnosti so skutocnymi predpokladmi'... presne tak, spravis si ako vsetci mladi, ktorim sa vyvija mozog - genialny plan .. ako by tvoj zivot mohol vyzera, co by si mohol robit .. a bla bla bla bla vyplody mozgu.
ked zacnes ale dany plan vykonavat (cinnosti) zistis, ze tie veci ta nebavia (lebo si nebral do uvahy seba pri planovani)..nemusis si robit super mega plany .. staci ti zistit cestu

napr. zistis, ze ta bavi pocitacova grafika a graficky dizajn celkovo, farby, umenie .. tak ako v 20tke budes sa tocit okolo toho, tak v 25, tak v 30, tak v 40, tak v 50, 60 , 70 ... ale stale posun .. klasika, zacina sa ako nosic vody az po nestor-a (snad , hehe :)

ak je skutocne tvojim darom grafika .. poskytuj ho ludom
daj o sebe vediet, ze robis grafiku.
najskor sa veci robia zadarmo, clovek sa uci .. ked zisti, ze vie viac, zvysi sa jeho cena, zacnes si pytat take peniazky .. za par rokov sa zase zlepsis, zase vies poskytovat 'lepsie' sluzby.

akoby som to povedal .. mozog je len nastroj, ktory sa pouziva - pri vareni, kresleni, lekarstve, automobilovych pretekoch ... mozog nie je nejaka abstrakcia, je to len nastroj rozmyslania .. a rozmyslat mozme nad hocicim.

Feroslav

Cindy353 - ja som taký lenivý už dlho... ono to prišlo postupne na mňa v priebehu posledných 10 rokov.
rapopo - Dobrý nápad. Nebolo by to síce vôbec jednoduché, a určite by bolo nutné to viac premyslieť, ale myšlienka sa mi veľmi páči. Nejdeme do toho spolu? :D Srandujem, to by chcelo veľkého investora :D

rapopo

Pocuvaj uz davno rozmyslam, ze by som otvoril firmu na realizaciu napadov. Fungovat by mala tak, ze ty prides (alebo ja za tebou) a ty povies na kameru napad (aby bol dokaz, ze bol tvoj a nikto ta neobral o autorske prava). No a ja by som nasledne zabezpecil patent na tvoje meno, vyrobil prototyp spolu s tebou (ty by si iba viacmenej radil a kontroloval, ak by sa ti nechcelo na tom fyzicky robit) a zabezpecil reklamu a odbyt a ty by si dostal percenta z predaja. Napady maju obrovsku pridanu hodnotu, co si tu nikto neuvedomuje v tejto republike a maju tym padom aj velku cenu. Ja viem, ze vela ludi ma mnoho velmi dobrych napadov, no nikdy ich nezrealizuje, lebo ich bavi iba to samotne vymyslanie, no uz sa nedokazu zaoberat aj samotnou realizaciou, nehovoriac o tom, ze to velakrat vyzaduje aj nejake investicie. Co si o tom myslis?

Feroslav

Chvala bohu že korytnačka vydržý bez potravy aj rok :( ale idem sa o ňu postarať nebojte sa.

a @Cindy353 prečo myslíš? nenapísala si omylom príspevok do inej témy? :D