Právo alebo medicína?

Príspevok v téme: Právo alebo medicína?
1_Karina

Ahojte,
tento rok maturujem a síce som si podala prihlášku aj na právo a aj medicínu, neviem sa rozhodnúť.
Nerobí mi problém príprava na prijímačky a ani obavy z učenia, ale moja nerozhodnosť.
Medicína mi robí obavy preto, lebo mám obavy z pitvy a z krvavých výkonov. Pri práve neviem či je len o bifľovaní zákonov?
Privítala by som názory ľudí, ktorí študujú na niektorej z týchto fakúlt a napísali by mi čo štúdium obnáša, alebo ako to prebieha a pomohli by mi rozhodnúť sa.
Ďakujem za pomoc.

minik

No musim povedat ze ma zaujala tvoja dilema, pretoze mam vo svojom okolí samých právnikov a lekárov a sam sa momentalne snazim dostudovat jeden s týchto odborov. Napriek tomu ze ide o uplne odlišné štúdium, má to v zásade niečo spoločné, preto rozumiem že zvažuješ tieto dve moznosti ja som na tom bol podobne. Medicína je o niečo náročnejšie štúdium ale keď na to máš dá sa zvládnuť, na prave sa treba biflit kvantum veci ale treba mať aj logicke myslenie. Z hľadiska uplatnenia ak máš šťastie a šikovnosť dá sa s pravom presadiť na Sk aj v zahraničí - ak vieš jazyk máš možnosti študovať neskôr aj tam. Ale fakt je aj ten že veľa absolventov má po škole problém zamestnať sa, podla mna to však bude závisieť najmä od tvojej šikovnosti (a bohužiaľ aj kontaktov) ako sa uplatnis či uz v prípade práva alebo medicíny pri ktorej je to v tomto v začiatkoch mozno o niečo jednoduchšie. Nedá sa teraz povedať v čom lepšie uspejes v budúcnosti a mala by si sa rozhodnúť jednoducho pre to k čomu cítiš že ta to vnútorné viac ťahá, prajem veľa šťastia

uhlciul

Ahoj,
lepšiu perspektívu má medicína. Ale teraz to neber v zlom...lekárom by sa mal stať človek, ktorý sa s myšlienkou, že ním bude pohráva celý život. Človek, ktorý tým doslova žije (číta rôznu literatúru s príslušnou tematikou alebo pozerá rôzne dokumentárne filmy či seriály z medicínskeho prostredia. A hlavne by to mal byť človek ktorý má rýchle analyticko - syntetické myslenie. Nerozmýšľa nad tým, že ho desia pitvy alebo iné zákroky pri ktorých sa „ukáže krv“. Berie to ako súčasť štúdia rovnako ako aj danej profesie. Typujem, že si šikovné a múdre dievča, ktoré má vynikajúce študijné výsledky. Ale to ešte neznamená, že musíš ísť automaticky na právo alebo medicínu. Choď študovať to čo naozaj chceš. Nie som si istá či niečo z tohto chceš, lebo sú to diametrálne odlišné profesie. A môj názor je, že osobnostne by si sa skôr hodila na právo. Tam treba ľudí ktorí špekulujú, hľadajú plusy, mínusy a vo všetkom nájdu aj malý detail, ktorého sa môžu chytiť a začať okolo neho špekulovať.
Naozaj to neber v zlom, určite ťa tým neurážam (ak si to tak náhodou pochopila). Mám kamarátov ktorí sú právnici a tiež lekári. Tí právnici to berú tak „lážo plážo“ (ale sú to top právnici na Slovensku aj v zahraničí), no takých je málo a tu sa stotožňujem s názorom človeka ktorý tu písal, že vyštudoval právo a ocitol sa v sychravej realite. A lekári sú zase stále v práci (teda stále rozmýšľajú nad pacientmi, či sa rozhodli správne, či urobili dobre to alebo ono).
Štúdiu je jedna vec a to čo budeš robiť po ňom je vec druhá. Je veľa ľudí ktorí vyštudovali niečo čo potom v živote nerobili. Porozmýšľaj nad tým čo naozaj chceš ty (nie tvoji rodičia alebo niekto iný) a keď budeš mať pri tom dobrý pocit tak do toho choď.
Prajem Ti aby si si vybrala správnu cestu a aby sa tvoje budúce povolanie stalo tvojím diamantom, ktoré budeš s radosťou potrebne obrusovať. 

IntelA2

Ehm, QeQe ... a co kebyze prave liecis vraha alebo pedofila? Si dobry doktor a zachranis mu zivot.

Z toho hladiska je to invariantne - obidve sluzby su sluzPo medicine mozes skoncit napriklad aj ako vyzkumnik, teda nie si nutne viazana na pracu s pacientomPo medicine mozes skoncit napriklad aj ako vyzkumnik, teda nie si nutne viazana na pracu s pacientomby ludom. Moj subjektivny nazor je, ze medicina ma vacsiu pridanu hodnotu a moznost uplatnit sa v zahranici.

Si TOP pravnik na Slovensku? Ok.
Si TOP medik na Slovensku? Ak vies jazyk, okamzite mas moznost znasobit svoj plat alebo pracovat s modernejsou technologiou a pristupom v zahranicii.

Po medicine mozes skoncit napriklad aj ako vyzkumnik, teda nie si nutne viazana na pracu s pacientom - jednoducho mas vacsiu volbu. Ani po prave nemusis robit nutne pravo, ale ostatne alternativy su typu politika, etc.

QeQe

Chod na medicinu. Na medicine ludom pomáhaš. Ale predstav si že by si bola právnička a obhajovala nejakeho vraha alebo pedofila.

trexv

ako minulorocny absolvent prava ti radim bez na medicinu a na pravo ani nemysli..
studium je narocne, ale da sa zvladnut, ale potom ked po 5 rokoch vyjdes za brany skoly, zistis, ze sancu najst si pracu je minimalna, pokial nemas v rodine pravnika to ti zoberie vsetky idealy a clovek sa kruto prebudi do sychravej reality..
plus s pravom sa tazko uplatnuje v zahranici, na rozdiel od takej mediciny, s ktorou mozes pracovat vsade, pozri si nejake pracovne ponuky a tie platy pre absolventov mediciny v nemecku, alebo hocikde inde v zahranici, a rozhodnutie bude ovela lahsie :)

llek

Nic v zlom, ono studium je jedna vec, to je len 6 rokov zivota, ale ovela podstatnejsie je, ze co clovek potom cely zivot robi, myslim profesionalne. Otazka neznie, ze co chces studovat a ci znesies pitvy a podobne. Otazka znie, cim chces byt, lekarkou alebo pravnickou? dve uplne odlisne povolania. Mas predstavu, ze co robi lekar a co robi pravnik, ako vyzera ich zivot? Takze nepytaj sa moc studujucich, ale tych, co tieto povolania vykonavaju. Lebo skoncis ako lekarka, síce s dobrymi znamkami, ale otravena z prace s chorymi, zo sluzieb, atestacie do nemoty, alebo ako pravnicka, co vlastne pravnickou nechcela byt, ale dokazala sa nabiflit zakony