Ovsené vločky každý deň

RNG

Strava ma byt co najpestreejsie, ale nemyslim ze u mna prichadzaju do uvahy dazdovky alebo hmyz, aj ked podla zlozenia su to dobre zdroje bielkovin, udajne.
Tu v Illinois mame kazdych 17 rokov pohromu z cikad
en.wikipedia.org, ked tieto znacne obzeru listy na stromoch prakticky bez vynimky.
Niektori miestni to vyuzivaju ako delikatesu, pecene (fried locust). To zrejme odkukali od niektorych africkych kmenov, co jedia pravidelne rozny hmyz na doplnenie bielkovin, kdeze maju stravu nizku v bielkovinach

nacelnik

Ja mam velmi dobre skusenosti s ovsenymi vlockami. A mozem povedat ze odkedy pravidelne jedavam ovsene vlocky s cerstvymi dazdovkami, moje zdravie sa rapidne zlepsilo. Zena si ich nechava rozmixovat, ja ich konzumujem len take cele, alebo nakrajane, pripadne nastruhane.

RNG

Co sa tyka toho brojenia proti bielkovinam a masu ako okyslujucich a odoberajucuich vapnik, som zvedavy z coho maju kostru vybudovanu Eskimaci, ktory sa zivia len masom a tukom, ktori nepoznaju ani zeleniny, ani ovocia ani zrniny.
Nehovorim, ze je to idealny typ stravy, ale v mrazoch co ziju by si na strave bohatej na zeleniny, zrniny a ovocia neprezil. Ich potreba je totiz az 9000 Kcal denne
Pre nas zijucich v miernych podmienkach najzdravsia strava je pestra, co obsahuje vsetko, tj ziadny zaklad zo zrnin a ostatneho malicko.
Takyto chybny nazor siril potravinarsky priemysel a nasil to aj na lekarov,vcitane ministerstva zdravotnictva, co to "zozrali aj s chlpami", podobne ako napr nevyhnutnost cukrov a "zdrave bezcholesterolove rastlinne oleje a masla" a cela kategoria "modernych patentovanych chemikalii schvalenych ako ucinne lieky"

jula m.

z ovsených vločiek neschudnete, je to obilnina a z tej sa priberá. Viď FARMÁROV z markízy :)))

a pozor ovs. vločky obsahujú veľa fosforu !!

RNG

Odpovedam, je to sice vyborny clanok, ale vuhadza z mytusu, ze vakciny su naozaj uzitocne a menaju ziadne skodlive postranne ucinky. A to samozrejme nie je vobec pravda, lebo obsahuyju v sebe rozne zamorujuce latky, co sa da lahko ilustrovat napr tym, ze v mojej mladosti som nepoznal slovo potravinova alergia a vtedy sa stepilo proti osypkam, pertusu a tetanu a nicimu inemu, dnes je v USA az 56 roznycyh vakcin co davaju detom od utleho veku, ked este ani nemaju dobre vybudovany obranny mechanizmus a ked im daju hexavalentnu injekciu, tj napadnu telo siestimi roznymi vakcinami odrazu, tak to musi mat samozrejme v konecnom dosledku naakumulovane skodlive nasledky. V skole , kde chodi moja vnuicka ma vyse 12/2 deti vazne potravinove alergie
Co sa v clanku nespominavobec je princip, ze ked aj vybudujes specificku imunitu, vzdy to ide na ukor vseobecnej imunity, co sme casto zdedili od predkov, co sa vyvijalo statisice rokov.
A tiez tam neuvadzaju prepojenia v farmaceutickom priemysle, kde aj jedna zlozka moze zdanlivo stracat na to aby ine podniky extra zarabali.

MiMiska123

ovsené vločky neobsahujú veľa lepku, sú vhodné aj pre celiatikov (do 50g denne), ono tá strava záleží aj od toho, čo chceš dosiahnuť, napríklad taký maratónec by na ovocí a zelenine nevydržal, ten tie vločky potrebuje lebo by nezabehol 42 km len na ovocí... Ale súhlasím s názorom že dnes už neplatí to, že sacharidy majú tvoriť väčšiu časť stravy, maximálne 100g, hlavne bielkoviny, ovocie, zelenina, orechy, zdravé tuky :)

odpovedam

rhea, nie je pravda, co pises. mytus, ze bielkoviny zatazuju oblicky je uz prekonany, len stale sa to objavuje v mediach. samozrejme, jedz tolko, kolko ti treba. takisto nie je pravda, ze potrebujes sacharidy. eskimak v zivote sacharid nejedol a aha, prezil :-). Telo si z bielkovin vie vyrobit tolko sacharidov, kolko potrebuje. v jednom citrone mas dost sacharidov na to, aby ti mozog fungoval spravne. Avsak polysacharidy ti udrziavaju vyssiu hladinu cukru v krvi po dlhsi cas, co zbytocne drazdi inzulin. v tomto smere je omnoho lepsou a zdravsou volbou ovocie. podstatnejsie su vsak aj dobre tuky, ktore slovaci jedia zalostne malo.