Zubarina na Slovensku

Príspevok v téme: Zubarina na Slovensku
Zyxw9876

Dobrý deň

Mám ohľadom tejto témy viacero otázok, aby som si utvorila názor, či je pre mňa štúdium zubárstva reálne. Som študentkou gymnázia. Ak by mal niekto nejaké informácie ohľadom škôl zubariny na SR napíšte to prosím Vás sem, aj ak to nie sú odpovede na moje otázky. Ak by niekto náhodou mal doma staré alebo aj nové podklady a už ich nepotrebuje, mohol by mi ich DAROVAŤ prosím za poštovné?
1. ŠKOLA, UČITELIA
Ktorá zo škôl na Slovensku(zubarina)je podľa Vás najlepšia(Martin,Bratislava,Košice)?
Ktorá zo škôl má najlepšie vybavenie učební? Aký sú učitelia? Aké meno majú tieto školy? Čo si myslíte alebo viete o zubarine v Martine, že berú tak MÁLO ĽUDÍ (aké majú na výučbu vybavenie a ako sa im venujú?
2. PRIJÍMAČKY, MATURITA
Dali ste si prijímačky na viac škôl, na aké, čo si dať ako zálohu? Sú na prijímačkách len otázky z podkladov alebo aj niečo iné a koľko prijímačky trvajú? Chodili ste na prípravné kurzy školy, koľko ste za to zaplatili a pomohlo Vám to? Koľko je uchádzačov o dané štúdium a koľko zoberú? Berie sa na SR aj bez prijímačiek za čisté vysvedčenie? Je na prijímačkách gymnaziálne učivo alebo aj naviac? Je nutná maturita z biológie a chémie? Z čoho sa učiť na prijímačky a maturitu? Viete nejaké dobré stránky, videá na učenie?
3.FINANCIE, ŠTIPENDIÁ
Koľko € miniete ročne na knihy? Je možné niektoré knihy zohnať v knižnici a v akom sú stave? Koľko € približne miniete za mesiac(na stravu,ubytovanie,MHD,...)? Koľko € dostávate ako sociálne štipendium? Je možné dostať aj prospechové štipendium alebo nejaké iné a koľko je to €? Koľko € Vám dávajú rodičia?
4.UBYTOVANIE, STRAVA
Koľko približne platíte za internát? Ako ďaleko je internát od školy,jedálne a centra? Aké sú internáty? Sú študenti zubariny umiestnený spolu v izbách? Je na izbe internet? Chodíte do jedálne, varíte si sami alebo chodíte do reštaurácií? Sú nefajčiary na izbách spolu s fajčiarmi alebo sa to dá zariadiť? Sú na internáte kuchynky, a v akom sú stave? Ak bývate na priváte koľko platíte spolu s energiami?

Viem, že som sa rozpísala a mám véééľmi vdľa otázok, ale je to dôležité.

Vopred Vám ĎAKUJEM za odpovede a informácie.

nivinkaaa

a so stipkom moc nepocitaj priemer do 1,2 je dost katastrofa budes rada ked skusky spravíš a z niektorých predmetov to jednoducho mozne nie je aj keby si vedela knihu naspamät

nivinkaaa

1000 otazok... poviem ti to v skratke
nie nestačí gymnazialne ucivo a na každej skole v SR sa na zubne hlási okolo 1200-1500 ludi a najviac berú 35 v KE BA a tuším okolo 20 v MT a z prijímačiek musis mat minimum 98-99% zo 100 to je MINIMUM

dany7

Cauko
Chcem sa len sa len spytat ze ci je dobre ist na strednu zdravotnu s odborom zubny asistent a potom vysoku zubarsku alebo ist na gympel ? Racej by som isiel na tu strednu zdravotnu lebo cez gympel by som prechadzal tazko tak len chcem vedet ci by ma na vysku zobrali aj s takou skolou (je s maturotou) Lebo co mi sestra hovorila tak ze na tu vysku chodia skor z tych gymplov.
Predom dakujem

Nela41

Keby si použila google alebo pokojne aj vyhľadávač na tomto portáli našla by si odpovede takmer na všetky svoje otázky.

Juliana_1

Aby som ťa nedoplietla tak ti to opíšem asi takto:
Na úspešné zvládnutie prijímačiek potrebuješ vedieť podklady "odpredu - odzadu". V KE sa vydali tento rok nové modelovky - podklady, ktoré si môžeš objednať na univerzitnom e-shope. Tieto podklady sú zhodné pre ZL a aj VL a presne z týchto otázok pozostávajú prijímačky. Je to akýsi výber z tých otázok.
Na prípravke sme sa učili práve z týchto modeloviek a písali sme skúšobné testy. Bolo to fajn, lebo sme si prešli všetky otázky a niekedy bol čas aj na otázky vlastné.
Takže v skratke ak vieš modelovky máš 99% úspešnosť na prijímačkách.
Na súkromné doučko som nechodila, iba ten kurz na fakulte.

Zyxw9876

Chcela by som sa ešte opýtať na presnejšie informácie ohľadom na prípravu. Pripravovala si sa len na tých kurzoch alebo si sa učila aj tie podklady a tie kurzy ako presnejšie prebiehali? A mala si aj nejake súkromné doučovanie? Z akých kníh si sa prípadne učila?

Juliana_1

Ahoj,
ja študujem na LF UPJŠ a pokúsim sa ti odpovedať na pár tvojich otázok:
To, že ktorá fakulta je najlepšia sa jednoznačne povedať nedá. V každom prípade na JLF UK a SZU je ešte zubarina pomerne krátku dobu a ak dobre viem nemajú vlastných vyučujúcich a majú mierne odlišný študijný plán.
Každému vyhovuje niečo iné a jednotné názory nedostaneš.
Ak chceš študovať ZL tak v podstate si musíš prejsť aj predmetmi, ktoré majú na VL. V 5. ročníku máš štátnice z internej medicíny a z chirurgie a v 6. ročníku zo stomatologických predmetov.
Ja som sa na prijímačky pripravovala na prípravnom kurze čo organizovala priamo fakulta. V SR sa vysvedčenie do úvahy neberie len výsledky z prijímačiek. To či máš maturitu z BIO a z CH nikoho nezaujíma. Mám spolužiačku, ktorá maturovala na Pedagogickej akadémii a aj z OA, takže určite nie.
V KE prideľuje internát internátna rada a prváci internát dostanú takmer všetci. Zásadne dostávajú internát na Jedlíkovej (teraz prvý rok) čo je intrák Technickej univerzity, na Kosmalte a na Pražskej. Všetko závisí od km koľko máš do KE. Vo vyšších ročníkoch máš šancu dostať intrák na Medickej.
Nie je pravidlom, že na izbe sú len medici. Ja sama mám od 1. ročníka spolubývajúcu právničku - bývalú spolužiačku a rozumieme si. Máš možnosť si napísať s kým chceš byť.
Knihy si môžeš kúpiť v univerzitnom kníhkupectve, prefotiť, alebo máš možnosť knižnice. Tam dostaneš niekedy zbytočnosti a v šalátovom stave. Skriptá sú lacnejšie, knihy drahšie, ale vždy sa dá vyriešiť so zľavou.
Neviem čo by si tak chcela ešte vedieť....