Ako mám zistiť, čo mi je?

Príspevok v téme: Ako mám zistiť, čo mi je?
Olivvka

Ahojte. Chcela by som sa opýtať na váš názor a poradiť, ak máte možno niekto podobné problémy, či skúsenosti.
Už polroka u mňa pretrvávajú rôzne problémy a príznaky, časté nadúvanie, s tým spojené vetry, kŕče v bruchu po čomkoľvek, čo zjem, no nie vždy, mám pocit, že je to ozaj kedy sa môjmu telu zachce a posledný mesiac sa pridala riedka, červenohnedá stolica. Do toho pozorujem svoje správanie, akoby nebolo moje, som podráždená, večne unavená, negatívna a akosi sa neteším so života tak, ako predtým. Je možné, že moje problémy sú psychického rázu, pretože som pred polrokom prestala jesť mäso a postupne som prešla prevažne na veganskú stravu, lenže stravu som riešila z rôznych hľadísk a nakoniec som z toho bola celkom zmätená, čo jesť a čo nie. Pred týždňom som si povedala, že stravu prestanem riešiť a je zaujímavé, že mi odvtedy bolo zle asi iba raz. Lenže nedávam si pozor čo zjem a koľko toho zjem, mám totiž dosť zvýšenú chuť na jedlo, tú som mala vždy, no nie v takejto miere. Dnes ma však od nervov chytil pomaly stav úzkosti, inak by som sem nepísala, no viem, že niekedy za takýmito, zjavne psychickými problémami stojí napríklad nedostatok nejakého vitamínu alebo čokoľvek, čo sa nakoniec zdá banálne.
Môj otec má celiakiu a intoleranciu na laktózu, dala som si urobiť krvné testy, no vyšli negatívne.

Ak by ste mali nejaké rady, budem za ne veľmi vďačná.
Ďakujem.

Olivvka

Pozerala som si trochu ten IBS a odporúčania na zvýšený príjem vlákniny. Keď som si však vypísala, čo všetko musím prijímať vo väčšom množstve, zistila som, že tomu už tak je.
Je pravda, že konzumujem prevažne dookola rovnaké veci, no hlavnou zložkou mojej stravy je zelenina: mrkva, paprika, petržlen, paradajky na každý spôsob, špenát, šaláty, cibuľa, cesnak (tie nadúvajú, zistila som), cvikla.. no, klasická zelenina, z ovocia väčšinou jablká, banány, zo strukovín najčastejšie červená šošovica, žltý hrach, klíčky mungo a azuki, cícer a dosť veľa sóje v rôznej podobe: tofu, nátierky, sójové mlieko (práškové, to asi nebude veľmi zdravé), sušené ovocie najviac ďatle a figy, slivky, hrozienka a brusnice, rôzne oriešky, semienka, ľan a sezam pridávam, kam sa dá, ľan často aj mixujem, aby sa z neho niečo aj dostalo.. mak, kokos... žiaľ, na bio kvalitu nemám peniaze, tak neviem, koľko živín z toho skutočne príjmem.
A teda nejem vôbec mäso, dlhší čas takmer vôbec syry, mlieko a vajcia, posledné týždne už občas áno a pridalo sa aj väčšie množstvo pečiva, ktoré som moc nejedla, lebo som študent, no viete ako.
Okrem toho pijem kávu a často príležitostne fajčím.

Nepamätám si, kedy som sa vyspala tak, že by som sa ráno cítila neunavene. Tak rozmýšľam, či je to stresom, psychikou, či polohou izby a nedostatkom slnka (svieti mi pred zapadnutím asi 5 minúť na 30cm z izby) alebo .. je to ozaj životosprávou.

Ďakujem za rady, najmä RNG, celkom ma vydesili :)

RNG

Travenie je vec dostatku kyselin enzymov, mikrovlaknin a probiotik
Naduvanie je znakom nedostatku kyselin, lebo kvasenie v zaludku moze nastat len pri nedostatku kyselin. Zaroven sa jedla nevedia rozlozit poriadne, tj nemas dobru absorbciu zivin.
Pri nedostatku kyselin sa akekolvek mikroby vedia prebojovat do criev a tak znicit nasu uzitocnu a aobrannu crevnu floru. Nasledok su samopzrejme hnacky, lebo telo sa snazi nevhodne/skodlive kultury vyhodit. Tym sa ale zaroven skrati cas, ktory je vymnedzeny na absorbciu zivin a dokonca zapalia creva z neustaleho napadania toxinmi z skodlivych kultur. Nasleduje po IBS co uz zrejme mas, Crohn a rozpad criec=ulcerozna kolitida a teda velmi skrateny zivot.

Dopln si vsetko, co ti chyba,tj kyseliny enzymy mikrovlakniny a probiotika, skor nez si uplne znicis zivot.

odpovedam

Nuz, vzdy sa strava odraza na zdravi cloveka. co teraz jedavas? skus to nejako priblizit. ci vyslovene vsetko a kedykolvek alebo je nieco, co vobec nejes a pod.