Spev

Príspevok v téme: Spev
Ondro123456

Dobrý deň,
už dlhšiu dobu sa venujem spevu... Asi pred pol rokom som mal zápal priedušiek a odvtedy sa mi spieva veľmi zle....
Už pri malom preťažení ma bolí hrdlo, hlasivky... Ale čo ma asi najviac trápi je to, že keď spievam, v ústach sa mi tvorí veľké množstvo slín, a vtedy sa mi strašne zle spieva. Neviete mi prosím poradiť, čo mám robiť?

Ďakujem za odpoveď :)

Deria

Ja som sa neurazila. Prave preto som sa pytala na branicu, lebo nespominal pedagóga. Keby ho bol spomenul, nebudem sa pytat, to je jasne.:)

MultiLevel

Deria, ja som kludna, dakujem za pripomenutie :) Kludna mozes byt i ty, moj prispevok ta nemal nijak "urazit", pretoze som napisala AK spieva pod vedenim pedagoga, nie ze to tak je :) Ak by bol pod vedenim, je zbytocne pytat sa ho na branicu :) To je ako pytat sa ucitelky, ci pouziva pri svojej praci tabulu :)
Ondrej, co znamena, ze si laik? Ze vobec nemas pedagoga? V tom pripade prosim ta nespievaj dlhsi cas, daj si hlasovy klud, najdi si foniatra a zaroven aj pedagoga spevu. Napis odkial si, poradim ti dobreho :) Ak nemas vedenie ziadne, tak prosim ta ani neskusaj spievat s branicou, ani nijak, lebo si mozes akurat tak ublizit na hlasivky este viac :) Skuseny pedagog ti vysvetli AKO sa branica pouziva.

OndrejH

Ďakujem vám za pomoc...

Deria, pravdupovediac v speve som laik... skúšal som rôzne cvičenia na spev bránicou, ale či skutočne aj pomocou nej spievam, tak to neviem...

Užíval som rôzne antibiotiká, kvapky a tiež aj kalciový sirup.... zatiaľ veľký rozdiel nevidím....

RNG

Ondro, kvapockove nakazy, ktore nakoniec s hlienami sposobuju zapaly hrdla priedusiek a pluc zacinaju s kvapockovou infekciou zo vzduchu, ktora sa casto permanentne na dlhe mesiace usadi v prinosnych dutinach. Tam sa neda vyhubit ustne branymi prostiedkami, tam treba pouzivat antimikrobialne kvapky, ako napr roztok citricidalu, ktory ma sirsie spektrum posobenia ako bezne atb.

MultiLevel

Boris, spievam 12 rokov, tak sa ozyvam :D Prekonala som hlasivkove uzliky, aj nedomykavost, takze viem o com pisem :)

MultiLevel

Boris, ty si vystudovany operny spevak, ze? :D

Ondro, spievas pod vedenim pedagoga? Ak ano, kedy si po chorobe zacal opat s cviceniami? Mal by si navstivit foniatra, ten ta prezrie a povie ti, ci je to nedomykavost hlasiviek, alebo nie je. Tiez som spievala a tiez som tym trpela - tiez sa to ukazalo po chorobe. Co moze ale nemusi byt tvoj pripad. Mala som cca pol roka hlasovy klud. Nesmela som vobec hovorit, len malinko a uz vobec nie sepkat. Do hlasiviek mi pichali injekcie, uzivala som vsetko mozne od homeopatik az po antb.
Kym sa k foniatrovi vyberies, daj si hlasovy klud. Ziaden spev, kricanie, rozpravanie...ak musis hovorit, tak len malo a len to najnutnejsie. Nesepkaj, to je pre hlasivky este horsie. Nepi bublinkove napoje, ani prilis horuce, ani prilis studene. Mne doktorka pichala kalciove injekcie, velmi dobre posobia na hlasivky, ale uzivat mozes aj kalciovy sirup a kalciove sumive tablety (poriadne ich nechaj vysumiet vo vode). Dalej som uzivala homeovox, avsak niektori ludia jeho ucinkom neveria. Neviem ci u mna zaucinkoval placebo efekt, ale mne to pomohlo :)
Po takych cca dvoch tyzdnoch liecenia, zacni s pedagogom (ak ho mas) hlasove cvicenia. Robte jednoduche "hmmkacky", uvolnovacie a dychacie cvicenia...pedagog by ich mal ovladat, ak nie, vymen ho :D Nespievaj aspon mesiac a takto sa liec, plus rob tie hlasove cvicenia. Po cca mesiaci zacnite lahke a jemne rozospievanie sa, ale nedavaj si ani prilis nizke, ani prilis vysoke tony. Vsetko postupne.
A este jedna rada. Nepozoruj sa tolko. Neviem z coho mas taku tvorbu slin, ale to mi pride ako nieco psychickeho razu. Uvedom si, ze pokial tvoja psychika nepracuje dobre, nebudu pracovat dobre ani tvoje hlasivky. Hovor si kazdy den, ze si v poriadku, ze sa citis fajn, ze si stastny a podobne. A hovor si aj vetu - moje hlasivky su v poriadku. Casto sa rozne psychicke veci a rozpolozenie cloveka prejavuje aj na hlasivkach, ale malo ludi si to vsimne, nevnimaju ziadnu spojitost. Bud v pohode, nevsimaj si ziadne sliny, nehovor si, ze ta boli hrdlo, to by ta bolelo, len ak by si nerobil spev dobre...Ak pracujes s pedagogom spravne, nemozes pocitovat ziadne bolesti