Mama ma ponižuje

Príspevok v téme: Mama ma ponižuje
kejra

Prosím o radu, pretože už neviem ako mám ďalej postupovať vo vzťahu s mojou mamou-
Som najstaršie dieťa, brat a sestra sú odo mňa o dosť mladší (9-13 rokov). Ja mám 21. Chodím teraz na VŠ a doma som teda len cez víkendy. V poslednej dobe je však správanie mojich rodičov dosť zvláštne, začínam mať doma pocit akéhosi ponižovania.
Prídem napríklad domov, celý týždeň, strava uplne biedna, tak sa teším na niečo normálne, varené. Neustale celý víkend počuvam len o svojej nenažranosti ako mám so sebou niečo robiť, dokonca ma porovnáva s mojou o 13 ročnou sestrou. Dám totálne absurdný príklad: sestra sa učí na samé jednotky, je ale v 5. ročníku na ZŠ ..ja som v 2. ročníku na VŠ, ktorá je celkom ťažká a ona na moje D zo skúšky odpovie, že narozdiel od mojej malej sestry zo mňa nič nebude. Jeden jediný raz som ju požiadala, či by pre mňa neprišla na vlak, lebo neskutočne lialo, nemala som dáždnik a na ramenach 2 cestovky - samozrejme neprišla, pretože mám predsa nohy. Sestru však vozí do školy za každého počasia a to má od domu asi 500m. Všetky deti chodia pešo a brali by ju so sebou, čiže by sa nemusela báť, len teda ona si musí pospať. Podobne je to s narážkami na moj životný štýl. Poslednou dobou je toho v škole veľmi vela preto ked prídem, veľa sa učím aj do noci. Mama ma však každé rano príde o 8ej zobudiť nech nevyspávam. Musím byť však do 11ej potichu, aby som nezobudila sestru.
Za tie dva dni ma vie tak doma vytočiť, že ja v nedelu odchádzam prvým vlakom späť. Nehovorím ani o tom, ako sestru vychvaluje pred všetkými, ona je akesi úžasné dieťa. Naposledy ked volala niekam na urad uviedla že ma 2 deti. Práve u nas sedela babka a povedala jej na to, že ale moja ty máš deti 3. Zasmiala sa, dosť čudne na mna pozrela a povedala: veľkú už nepočítam. Babka ma aboslutne chápe. Posledne sme išli spolu na zájazd a jedna pani, čo pri nej sedela v autobuse jej chcela polichotiť tak povedala: Akú máte peknu dceru, musi mat kopec napadnikov. Viete čo matka odvetila: Ale prosím vas, nemá, kto by ju chcel?
Pritom pravda je taká, že moje 2 vztahy sa rozsypali preto, lebo mi neustále všetko zakazovala, musela som byt doma o 6 VECER, nesmeli sme isť ani do kina ani von ani ja k nemu ani on ku mne, totálne ma obmedzovala a ked sa stretla s jeho mamou ešte na mna aj nadavala. Prosím Vás, povedzte mi, ako sa mám k nej správať? Ja nechcem mať zlé vzťahy s matkou a ani prenášať nejaké negatívne emocie na sestru, na ktorej realizuje celú svoju materskú lásku, ale nezdá sa mi to už v poriadku. Jednoducho sa tu cítim neskutočne zle. Musela som chodiť na SŠ ktoru vybrala ona, inu mi nechcela podpisat, s vysokou je to veľmi podobne. Nebaví ma ale musím na nej zostať, lebo viac menej som závislá od nej a od otca, aj ked musím si privyrábať, aby som si mohla dovoliť oblečenie a pod. veci. Nevedela by som sa však sama teraz niekam odraziť. Nemám doma absolutne ziadnu oporu, aj ked to mám niekedy tazke ci uz v skole alebo mám nejaký problem, matka všetko zľahčí, pripadne to ešte aj oprati proti mne. Dnes sedím radšej celý deň zavretá u seba lebo už mám toho plné zuby.

kejra

Dakujem vam za rady, som rada že ma chápete a že tiež máte pocit že tá chyba nie je na mojej strane, lebo naozaj neviem prečo je na mna niekedy az takato :)
Fakt dakujem niečo mi to dalo, tieto rady a komentare :) budem sa snažit brat veci s nadhľadom :)

GoFruit

Ako tu bolo napisane, matku ignoruj, prehliadaj jej správanie, sustreduj sa na to co sa ti aci a bavi ta a co chces. Ak mas super vztah s otcom, tak sa bav s nim. Srandujte, rozpravaj sa s nim o veciach. Tym ze budes takto usmernovat svoje sustredenie, uvidis pridu zmeny k lesiemu.
A matku vobec nemusis v buducnosti potrebovat, takže na silu s nou udrziavat krasne lubezne vztahy resp sa jej podriadovat nemusis.

kafe

ježkovi voči, no, mamu nejdem komentovať. Tiež ti nič nové neporadím, len to čo už bolo spomenuté - snaž sa jej reči ignorovať a podporu a povzbudenie hľadaj u otca a babky. S nimi sa rozprávaj o budúcnosti, čo ako by si chcela, čo by ti poradili oni, zaujímaj sa o ich názor. Ináč to u vás vyzerá celkom dobre, máš dobré vzťahy so súrodencami a blízkou rodinou, máš fajn kamarátov. Tak sa zameraj na toto a mamu proste prehliadaj. Je aké je, nejaké svoje vnútorné problémy/komplexy si týmto spôsobom vŕši na tebe. Stačí, ak si to uvedomíš, že to, ako sa k tebe správa NIE je kvôli tebe, tvojim výsledkom v škole, či tomu čo si urobila/neurobila.. sú to proste jej keci, ktoré s tebou nemajú NIČ SPOLOČNÉ. Nepripúšťaj si ich, nedovoľ, aby ťa zraňovali, jedným uchom dnu druhým von. Na mamu sa usmej, prikyvuj jej, prípadne ak si dosť silná tak na hnusné reči reaguj s úsmevom: -Aj ja ťa mám rada mami.-

A tiež pozor na to, aby ťa nebuzerovala aj po skončení školy. Potrebuješ zosilnieť, spevnieť trochu, aby si si po škole robila to, čo skutočne chceš ty, či s tým mama bude súhlasiť alebo nie. Si skvelé dievča, nedaj sa. Ono, mama ťa vlastne trénuje, ako sa chovať k nepríjemným ľuďom. Tak to ber ako skvelú príležitosť naučiť sa byť silná a nezávislá od druhých.

chora vranaa

mas 21 rokov tak sa podla toho spravaj preboha ....rozumiem ze si financne zavisla od rodicov ale zas nechat so sebou zametat akoby si bola neviem co tak to nie ....mne teraz tiez v zime nevysli skusky prenasam a mala si vidiet ten cirkus co spravila moja mama no zaslo to uz tak daleko ze moj pohar trpezlivosti pretiekol a pekne som jej od srdca povedala svoje a bol klud a nic sa tym na nasom vztahu nezmenilo k horsiemu a ak aj tvoja je ako moja ze nema VS tak sa nediv to nikdy nepochopi co to je skuskove a ako je mozne ze ini skusky urobia a ty nie a pod. ....

slnecnica

Nieje to az take radikalne riesenie, sama si pisala, ze ked ste spolu menej casto, vztah je lepsi. Si dospela, o chvilu dokoncis skolu a budes samostatna. Tym nechcem tvrdit, ze mamu nebudes potrebovat. Mamu potrebujeme, nech je akakolvek

kejra

Myslite ze to mam takto radikalne riešiť? No ved jasne, ona sa nezmeni, aj ked teda taka stara tiež neni, že by nemohla trochu prehodnotit ešte svoje postoje. Hej ona ma take trochu ziarlivostne pohlady občas, lebo s otcom si aj robim srandu z hocičoho, smejeme sa na hlupostiach aj s bratom a to ona nechape, ona sa nesmeje, vobec, nič jej nie je vtipne. Velmi vazna je, potom zazera, nadava nam do nevyzretych puberťakov...

slnecnica

Obmedz svoje cesty domov, prip. ak si doma, trav viacej casu s otcom. Trochu ziarlivosti mozno na nu zaberie. Aj ked si myslim, ze tvoja mama sa nezmeni a tym padom sa nezmeni ani jej vztah k tebe.

kocelius

kejra, mala by si si vymedziť nejakú hranicu, za ktorú by mama nemala ísť, si dospelá. No a bav sa teda viac s otcom, ono sa zdá, že velí mama, ale tichá voda brehy myje a otec má možno väčší vplyv, ako si myslíš. Urob si z neho spojenca, priblíž sa mu.

kejra

slnecnica otec je pohodak celkom, ale nie je ten typ čo by sa s nou hadal, on je radšej ticho, sleduje si tu svoje zaujmy, zahrada a podobne, ale zasa spyta sa ma ako sa mam, co mam nove ...Medzi nimi je vlastne tento rozdiel, pridem domov, brat ma obijme, sestra zakyva, otec sa spyta: ako sa maš, čo maš nove, dari sa, a mama...skušky porobene? ježiš chod sa učit, zas to flakas? a inak do soboty urob hento a hento...a nie nepojdeš tam večer, jezis tato, povedz jej ze ma povinnosti, po kamaratoch lietat to ano...a bla bla, viete si predstavit