Druhý jazyk na škole

Príspevok v téme: Druhý jazyk na škole
amalia123

Zdravím. Akurát prestupujem na strednú školu, no neviem aký si mám vybrať druhý jazyk a chcem počuť názory druhých ľudí. Ako prvú mám angličtinu a rozhodujem sa medzi španielčinou a francúzštinou. Ktoré lepšie využijem, poprípade ktoré je viac žiadané. Vôbec nemám predstavu o tom, kam by som v dospelosti chcela cestovať. Nemčina mi nejde, takže s ňou sa nechcem trápiť a ruština sa mi vôbec nepáči.

Nela41

Ja si myslim, ze by si mala predsa len porozmyslat nad tym, co v buducnosti chces, pretoze napriklad Francuzi su znami tym, ze neradi uprednostnuju anglictinu pred ich rodnym jazykom. Ja som mala na zakladke spoluziacky, kt. su teraz na VS a napriklad sa nedostali kvoli tomuto na Erasmus do Fr aj ked o to velmi stali, lebo proste tam kde dana skola ponuka odchod povedali, ze chcu francuzsky hovoriacich ludi a bodka.
So spanielsky hovoriacimi ludmi su taketo problemy asi v ovela mensej miere..
Na druhu stranu ak neplanujes odchod za hranice spanielcina je lahsia a nebudes sa tak trapit.. Mozno ti to teraz nepride take dolezite ale treba si dobre vybrat.. ja som si vybrala kedysi davno rustinu a dost toho lutujem a uz to nikdy nevratim, tak pozor na vec :)

keysha777

uričte španielčina,aj fráncuština je pekna reč,ale dosť náročna podla mňa,a španielčinu aj viac využijes..

blé

Ale nie, francúzština je nádherná, výslovnosť má svoje pravidlá, to sa dá, ja osobne len to r neviem tak francúzsky vysloviť, no čo už. Španielčina je ľahšia, to je pravda, tú som sa kedysi učila ako samouk a dalo sa, na francúzštinu som si sama netrúfala. Takže ak sa ti páčia oba jazyky, môžeš to urobiť podobne - Frj v škole s učiteľom, Šj sama. Majú plno podobných slov, keďže sú to románske jazyky, pravdaže s inou výslovnosťou.

Verrum

tak určite že španielčina :) retože francúština sa strašne zle učí, aj výslovnosť. minimálne 5 rokov na priemerne dobrú výslovnosť určite ;) a španielčina nieje treba až tak prízvuk, proste aj lahšie slovíčka :) ....
Juntos Somos Mas :D určite lepšie ako FA, a tie ich znaky Je ne comprends pas, c'est épouvantable; :D takže... :)

RNG

Jazyky sa clovek uci pre to, aby sa vedel na svete dohovorit co najviac. V ramci Europskej unie je to Anglictina, ktora sa pouziva ako univerzalny jazyk medzi roznymi clenmi EU. Da sa s nou dohovorit s vyse 40% vzdelanymi ludmi na svete.
Dalsie jazyky su cinstina, ktra sa vzak bezne neuci a spanielcina, ktorou rozpava skoro cela juzna Amerika, kariby, Mexiko, nehovoriac o Spanielsku.
To ci sa ti niektory jazyk paci alebo nepaci, nerozhoduje.
Rozhoduje, co sa ti v zivote najviac zide
Lebo na to chodis do skoly, aby si bola na zivot co najlepsie pripravena.

AlisonWolf

španielčina je ľahšia, ale francúzština je viac žiadaná. Ale ja medzi tými jazykmi až taký rozdiel nevidím, ja osobne som mala francúzštinu s anglickým jazykom na strednej... a ľahký jazyk to nebol :D

ellie123

.. ja by som si dala skor franinu, aj ked vela ludi laka spanielcina, a tiez som pocula, ze je lahsia... skus sa ale popytat starsich studentov na tej skole, ake maju skusenosti, my sme mali na vyber z druheho jazyka len nemcinu a franinu, ja som mala nemcinu a z tej neviem nic, mali sme neschopnu ucitelku, no franinari vedia toho pomerne vela..kazdopadne je podla mna lepsie ucit sa jazyk hlavne mimo skoly, tak ze budes s kadekym komunikovat, pozerat filmy v tom danom jazyku, citat literaturu a bla bla bla, takze si vyber ten, ktory je tvojmu srdcu v hlbke blizsi, aby sa ti chcelo do toho :))

ktk

osobne sa mi viac paci spanielcina aj ked ja som sa ucila francuzstinu lebo spanielcinu som na vyber nemala ...a spanielcina je lahsia teda ak nie si extra na jazyky spanielcina