Vážne chorá korela

Príspevok v téme: Vážne chorá korela
Peta7

Dobrý deň.

Už dlhšie sa mi zdal moj 8-ročný samček korely spaví a apatický. Boli sme u veterinára, ale ten mu dal len vitamín K a širokospektrálne antibiotiká, nerobil mu žiadne testy a ani nechcel vzorku trusu, ktorú som priniesla. Už v minulosti som si všimla, že to veterinári tak robia, navštívila som už viacero veterinárov keď mali moji papagájci problém, ale postup bol vždy takýto a pred rokom som na to doplatila stratou samičky korelky.

Ale spať k mojmu koreliakovy. Pred pár dňami sa mi zazdalo, že má niečo v zobáčiku. Dúfala som, že to sú len zbytky potravy, ale zvýšila som pozornosť na to ako papá. Stále sa mi zdalo akoby tam niečo mal. Včera mi to nedalo, tak som ho chytila a do zobáčika sa mu riadne pozrela. Má tam nejaký výrastok/nádor, ktorý mu vychádza spod jazyka a už siaha až na bok zobáčika. Je mi jasné, že to treba okamžite riešiť, a taktiež že potrebuje pravdepodobne chirurgický zákrok a odbornú starostlivosť. Ale vobec netuším na koho sa obrátiť, pretože moje skúsenosti s veterinármi ak ide o malých papagájov nie sú moc dobré.

Preto by som chcela poprosiť, ak by mal niekto kontakt na skúseného veterinára, ktorý sa venuje operencom v Bratislave a okolí (ale som odhodlaná cestovať aj ďalej ak bude treba), prosím dajte mi hneď vedieť. Už som skúšala aj parrotclub, ale nedá sa momentálne zaregistrovať a potrebné info tam neviem nájsť.
Náš koreliak je už dlho členom rodiny a hrozne sa bojím, že o neho prídem :(

Vopred ďakujem za každú radu.

Peta7

No, mi sme tam ráno prišli, veterinár sa na neho pozrel, ale nerobil mu žiadne výteri, rovno si ho tam nechal s tým, že máme prísť poobede (tak sme zašli do múzea). Keď sme sa o pár hodín vrátili, bol už po zákroku a bol ospalý, ale neviem, či ho úplne uspali alebo len utlmili a či mu robili nejaké vyšetrenia... Ale povedal nám, že ho možeme zobrať hneď domov a dal nám inštrukcie čo robiť. Už si to presne nepamatám, ale niekde mám aj správu. Musím povedať, že veterinár posobil veľmi skúsene.

Deria

Ahoj Peta!
Super, juj ani nevies, ako si ma potesila!:) Diky, ze si dala vediet. A je vidiet, ze mas Reminka velmi rada, nepozeras ani na peniaze. Zaujimalo by ma, akym spôsobom ho uspali pri zakroku, nevies? Musel tam na par dni zostat? Ked ste tam boli prvýkrát, robili mu ake vysetrenia, aj vytery?

Peta7

Ahojte :)

Len som chcela napísať, že náš Remi sa už úplne zotavil a má sa k svetu. Chviľku to vyzeralo zle, ale je to bojovník a veľmi dobre spolupracoval. Nakoniec sme boli na klinike vo Viedni, pretože sa tam dovolali skor ako MVDr Fagovi a dohodli sa na termíne. Koreliakovi odstránili ten výrastok laserovým nožom a potom sme ho krmili striekačkov a po každom jedle sme mu museli vyplachovať zobáčik čajom (myslím že repíkovým), potom bol dvakrát na kontrole, či nedošlo k infekcii a dostal antibiotiká. Nebolo to najlacnejšie ošetrenie, ale som rada, ako to dopadlo :D

Ďamujem, Peťa

Deria

Ahoj Peta,
som rada, ze si sa ozvala, uz som nad vami rozmyslala. Ak ti ten vet v BA sam povedal, ze taky zakrok este nerobil, pokladam to za ferove. Ta klinika vo Viedni....hm, pokial sa nespecializuju na vtactvo, ja osobne by som nemala doveru, moze byt aj v amerike. My tu mame preslvenu kliniku na zvierata, kam chodia so zvieratami zo vsetkych kutov DE ale s vtacikom by som tam nesla. Na parrote by hadam o tej klinike vo Viedni uz vedeli....myslim si...ale nespominaju ju nikde. Faga sa vraj venuje vtactvu uz roky a viaceri maju s nim dobre skusenosti. Skus mu zavolat a porozpravaj sa o tom s nim, uvidis, co ti povie. Ak sa prenho rozhodnes, nemala by si uz s korelkou ist tomu v BA ale rovno k Fagovi, lebo pre korelku je kazde vysetrenie stres. Faga uz sam posudi, ci je korelka schopna OP.
Drzim velmi palce a prosim daj vediet.

Peta7

Ahoj Deria,

V piatok sme boli u toho veterinára tu v BA.

Hlavne sme sa rozprávali o výžive, pretože povedal, že koreliak je veľmi zoslabnutý a chudý, takže nám odporučil stravu a dokrmovaciu zmes, aby trochu pred zákrokom zosilnel (ak by vraj stále nechcel jesť, mali sme ho dokrmovať kvapkátkom, a ak by to nezaberalo, priniesť ho hneď na zákrok aby ešte viac nezoslabol, ale vraj by to pre neho bolo veľmi nebezpečné). Naštastie koreliak sa ide po dokrmovacej zmesi zblázniť a kvapkátko netreba (mimochodom, chovateľ u ktorého sme ju zohnali nám odporučil vet kliniku vo Viedni), a aj ryža a na počudovanie musli kaša slávy úspech. Už tri dni ho takto dokrmujeme a on začal byť aktívnejší a dnes sme boli na kontrole, veterinár ho važil a vraj aj pribral pár gramov :D Máme pokračovať v dokrmovaní kým nebude silnejší a potom pojde na zákrok. On ale podobný zákrok ešte nerobil.

Takže plán je momentálne taký - dokrmovať ešte pár dní kým nebude dosť silný (v piatok máme ísť na kontrolu a váženie). Zatiaľ nájsť veterinára u ktorého mu to dáme budúci týždeň odstrániť. Veľmi pekne ďakujem za kontakt na MVDr Faga (mrkla som na web), asi je to to najlepšie riešenie. Trochu sa toho zákroku bojím. Drž nám palce aby všetko dobre dopadlo.

Deria

Ahoj Peta, ako sa ma korelacik? Konecne sa mi niekto ozval na parrote. Vraj vynikajuci odbornik na vtactvo je v Trnave, MVDr. Miroslav Faga. Ja som uz o nom pocula, ze je dobry, no chcela som si to overit. Takze nemas to daleko.:) Daj mi prosim vediet, ako ste dopadli. Drzim palce!

Deria

Ahoj Peta, rado sa stalo, milujem zvierata, takze pre mna je taka rada malickost.:) Na parrote sa mi nikto neozval, neviem, kde su ti vtackari, je to tam nejake slabe, co sa tyka diskusie. Tu v DE sa diskutuje na takom fore denne a vela. Ked polozim nejaku otazku, väcsinou dostanem hned fundovanu odpoved. Ale musim ta fakt pochvalit, ze sa snazis, aby sa tvoj korelacik dostal do dobrych ruk, co sa casto podcenuje a co nie je jednoduche, pretoze odbornikov na vtactvo je malo aj tu v DE. Ti, ktorym zalezi na svojom milacikovi, cestuju bezne za takym odborníkom 100-200km. Ja som to mala kedysi len 80km km a teraz mam stastie, ze mam vtaciu kliniku pod nosom len 10km. To je dobry napad zavolat Dr.Grymovej, myslim, ze by ti mohla aspon poradit a doporucit niekoho schopného. Popis jej problem uvidis, co povie. Casto sa veterinari navzájom poznaju alebo si povedia, kde je ktory dobry. Povedz jej, ze si bola k nej doporucena.:)
Super, ze mas este jednu korelku, lebo najsmutnejsie je, ak sa papagaje drzia osamote.:(
Este ma napadlo, ze do ryze alebo cestoviny mozes pridat nastruhnu mrkvu. Vajicko je tiez dobre, len sa nema davat casto. Pupava je uplne super, vela papagajov trpi na mastnu pecen, ak sa krmia nespravne a pupava je na pecen velmi zdrava. Preto treba aj so slnecnicou s mierou. Ovocie nie je väcsinou u koreliek favoritom, skor zelenina, rozne bobule a byliny, vsetko, co davame do jedla ako napr. majoran, petrzlen, zeler (tie zelene stonky z neho moji miluju), mlade cibiky z cibule, atd. no a rozne travy aj so semienkami, ja mojim natrham aj dve plne hrste, tiez s pupavou, zabincom a pod., (radsej to umyjem a osusim papierom) a zavesim im to na "strom", resp.bidlo, idu sa za tym zblaznit. Oni sa s tym totiz aj pohraju. Tiez vetvy z ovoc.stromov.
Na klicenie vezmes normalnu zmesku zrna pre korelky, poumyvas vlaznou vodou, precedis, nechas na sitku, ktore polozis nad misku a drzis v teple.(Niekto nedav na sito ale do pohara le ja sa obavam plesne. Ta je pre vtakov velmi nebezbecna. Tuto zmes zrna treba kazdych 6-7 hodin dobre preplachnut vlaznou vodou, prave kvôli tej plesni. k je krmivo kvlitne, zacne klicit rychlo, cca za dva dni. Moze sa dat uz vtacikom, ak vidis prve male klicky. Ja odoberiem cast, dam vtacikom a ostatne necham este vyklicit. Pred krmenim tiez dobre oplachnut vodou. Velmi dolezite je, nenechavat ho dlhsie, nez 6-8 hod v klietke, v horucavach aj menej, lebo podlieha rychlo plesni, aj ked to nie je vidiet. Take klicene zrno je nielen plne vitaminov ale aj vhodne hlavne pre chorych papuchov, ktori maju problem ci uz so zobackom alebo s trav.traktom. Musis pocitat s tym, ze ak to nepoznaju, nebudu to mozno hned jest. Preto im daj najprv len trosku, ked nezjedia vyhod a daj zase trosku.
Myslim, ze tvoj korelacik bud nemoze jednoducho jest alebo ho to boli. Preto treba rychlo konat, mozno uz aj schudol, co by nebolo moc dobre.
Vela stastia, drzim palce a daj urcite vediet, co si vybavila.:)

Peta7

Ahoj Diana, ani neviem ako sa Ti poďakovat :-*

Zatiaľ sa má stále rovnako, je apatický, ale nezhoršuje sa to. On je veľmi zhovorčivý, zvedavý a hravý, ale teraz vačšinu dňa len sedí našuchorený na bydle. Keď sa mu prihováram tak príde, prihovorý sa mi, trochu sa pomazná, ale hneď ako odídem je zas na bydle a len sedí alebo spí. Taký je už niekoľko týždňov.

Pravidelne im dávam zeleninu (aj varený zemiak), rozne ovocie, občas vajíčko na tvrdo alebo maličký kúsok tvrdého syra, púpavové listy zo záhrady... Ale on je vyberavý a vačšinu ovocia a zeleniny ignoruje. Najradšej má slnečnicu, ak ju nemá, tak si ju pýta. Zatiaľ papá a vie si slnečnicu olúpať, videla som ho jesť, ale neviem koľko toho vlastne zje, pretože máme ešte jednu korelku a cez pracovný deň to neustriehneme. Možno je taký spavý lebo sa nemože poriadne najesť. Skúsim mu dať ryžu a cestovinu ako si radila a dnes som mu kúpila aj lúpanú bio slnečnicu, tak uvidím.

Ešte som neskúšala klíčiť. Aké zrno je na to najvhodnejšie?

V klinike Bennett som s korelou bola pred 3-ma rokmi, ale asi sme nenatrafili na správneho lekára, podľa rozvrhu má službu v piatok. Zajtra sa pojdem opýtať na Bajvet osobne a asi skúsim medzitým zavolať priamo Dr. Grymovej, či nevie na koho sa tu obrátiť. Ak nikoho nenájdem, spravíme si výlet do Brna. Ale radšej by som našla niečo bližšie, neviem si predstaviť tam dochádzať ak to bude treba, a neviem či by zas on dobre znášal byť sám v cudzom prostredí na klinike...

Ďakujem ti veľmi pekne za pomoc.
Budem informovať ako sa mu darí.