Sono

sob rudolf

Ja to vidím tak, že všetky vyšetrenia sú dobrovoľné a teda sa dajú odmietnuť. Podobne je to aj s liečbou, nikto ťa nemôže nútiť, aby si užívala niečo, čo nechceš, a to z akéhokoľvek dôvodu. Treba však vedieť znášať aj dôsledky týchto "slobodných rozhodnutí". Je jasné, že ak žena ešte nemala pohlavný styk (prípadne nejaký veľmi invazívny masturbačný zážitok :)), vaginálne sono jej žiadny doktor nebude robiť. Ale vymýšľať si, že som panna keď nie som a na základe toho sa vyhýbať napríklad odberu onkocytológie a pod., tak to pokladám za zlý nápad. Spomínam si, že som sa na prvej gynekologickej prehliadke tiež chcela vyhnúť vaginálnemu sonu, no počas použitia toho "brušného" môj gynekológ nevedel vyšetriť pravý vaječník, tak som sa dala zlomiť na vaginálne a všetko ok :). Čiže asi tak, žena, ktorá prežila pohlavný styk, prežije aj vaginálny ultrazvuk. Držím palec.

kikarika1

tiež ma to napadlo, prečo maternicu nevyšetrujú normálnou cestou, zavádzať sono do pošvy nie je nič príjemné, ale čo už....ja sa radšej ani nepriznám, kedy som ho absolvovala naposledy (ale vôbec po tom netúžim - bodaj by som nikdy ani nemusela)

kikarika1

kedy?

vždy keď ideš na preventívnu prehliadku (raz ročne), alebo ak ideš ku gynekológovi s nejakým problémom, alebo ak chceš užívať antikoncepciu...každé vyšetrenie sa dá odmietnuť, ale sono je základná vyšetrovacia metóda, aby lekár vedel ako postupovať ďalej