Bolesti Pankreasu - Chronicka pankreatitida

Príspevok v téme: Bolesti Pankreasu - Chronicka pankreatitida
majros

Dobry den,
chcem Vas poprosit o radu/koment/info ohladne probemu s pankreasom kedze uz zacinam byt zufaly.

Problemy zacali 11 mesiacov dozadu.Zacalo ma po jedle boliet v epigastriu a pod lavym rebrovym oblukom.Okrem toho sa mi zacala "kazit" stolica a to tak ze je riedsa, objemnejsia.Myslim ze to je dovod ze som schudol za 3 mesiace z 82kg na 75(meriam 185cm) cize som chudy. A tiez mavam vo vacsom mnozstve vetry.
Doktorka mi robila klasicke krvne testy, pecenove testy, USG(mierny sludge) a nasadila liecbu.Beriem Pangrol 20k.
Od zacatia problemov som zacal sa stravovat dietnejsie.od noveho roka som vylucil skoro uplne muku a mliecne vyrobky, snazim sa tiz vylucit rafinovany cukor.
Moja strava je vacsinou dietne maso, zelenina ci uz dusena alebo surova, zemiaky no a potom surove veci ako vela ovocia a od decembra 2013 kazde rano liter cerstvej vylisovanej stavy mrkva+cvikla.Vylucil som cierny caj, kavu , alkohol a predtym prilezitostne cigarety.
Po zacati liecby sa vaha trosku upravila siel som na 78-79 momentalne mam 75 cize moje minimum.Vsetko oblecenie je mi velke a to ho nosim par rokov, stratil som tukovu vrstvu a badam aj stratu svaloviny.
Som zufaly, pretoze tie bolesti sice nie su extra silne, su skor tupe ale velmi obtazuju a znizuju zivotny komfort.Poslednu dobu uz citim aj pichanie okolo pupka.Podla tychto priznakov to vyzera na chronicku pankreatitidu, co je z toho co som cital hrozna diagnoza.Cely zivot som bol zdravy aktualne problemy mi drvia aj psychiku.Mam 31 rokov, manzelku a malu dcerku.

neviem co mam robit dalej, doktorka mi zkontrolovala crevo aj zaludok (gastroskopia, kolonoskopia) a ostatne veci ako pisem vyssie a vidim ze to chce zahrat na psychicke problemy, ale tie ja naozaj nemam, resp. ak mam tak kvoli chorobe nie sposubujuce chorobu.
Ako pisem som uz zufaly kedze bez pangrolu mi je este horsie mam vacsie bolesti a velke vetry s pangrolom je to lepsie ale tiez nie ok.K tomu prognoza pankreatitidy je velmi zla (bolesti, malnutricia, cukrovka...)
Chcem sa spytat ci ma niekto podobne problemy, ako postupuje, ci sa to fakt neda vyliecit atd.

Dakujem.

M

RNG

Majros, plynnatost a bolesti z plynov ci toxinov mozu byt len pri nedostatku kyselin a enzymov. Mozno pijes s jedlom hodne tekutin a to rozriedi prilis zaludocne kyseliny. Pi az 3 hodiny po jedle, ked je vsetko uz v zaludku dostatocne natravene a sterilizovane a je cas to splachnut do criev.
Spomalena motilita je obvykle z nedostatku mikrovlaknin , kyselin a enzymov, ked crevo neposuva potravu, lebo nie je dostatocne natravena a ziviny absorbovane. To da samozrejme moznost roznych skodlivym mikrobom v crevach, ktore tam mame v roznych mnozstvach vsetci , sa premnozit.
Jedine, co im v tom zabranuje je dobra probioticka crevna flora, tj osadenie criev minimun na 90% probiotikami

majros

Zdravim,
chcel by som sa este spytat:

@doubledog - ako dlho si dodrziaval tie poldnove posty?Tyzdne/mesiace?

@RNG - chcem sa spytat ci by tie moje bolesti(plus plynatost,strata hmostnosti,..) nemohli suvisiet aj s pomalsim prechodom potravy cez zaludok. Dysmotilita spojena s dyspepsiou?
Vcera som po firemnom tenise zjedol 2 ugrilovane klobasky.vecer az do zaspatia mi bolo velmi tazko az tupe bolesti z epigastria.

Inak stale dodrziavam enzymy, hcl, probiotika, mikrovlakniny....

Dakujem

RNG

Naprava znicenej crevnej flory trva dost dlho, nie len par dni. Spravna probioticka flora v crevach ma totiz az vahu 1 kg, a to s tych malickych kapsuliek nasady probiotik teda trva dost dlho vypestovat, za predpokladu ze ich krmis zmesou roznych mikrovlaknin.

majros

Dakujem,
nasiel som doma psylium tak skusim toto.
Aktualne teda beriem mikrovlakniny, probiotika podla navodu, s jedlom enzymy a hcl.
Nasadil som dietnu stravu - ovocie, zeleninu surovu-salat s troskou kuracieho a varenu vo vode.
Mam z toho velmi riedku stolicu aj rano aj vecer. Mam par dni vydrzat a uvidim ci sa stolica zformuje? S takou stravou a zlou stolicou pojde vaha dolu velmi rychlo...
Tiez som rano dost nafuknuty, nerozumiem tomu.

RNG

Mikrovlaskniny su take co sa "rozpustia" vo vode, tj rozptylia tak ako keby sa rozpustili a len zahustia vodu.
Bezne na trhu dostanes Psylium, inulin, arabinogalaktany, pektiny a superjemne modified citrus pectines, a tiez Glucomannan, najnovsi hit v dietetike.

doubledog

myslim, ze olej v tej procedure sluzi v podstate ako spustac zlce
kedze k tomu pijes tu horku sol, prejde to traviacim traktom rychlo a nemalo byt to pankreas nejak zatazit.
tu zeleninovu stavu by ti som odporucal posunut na neskor a naozaj zostat istu dobu od rana hladny.

majros

Ahojte priatelia, dakujem za rady.
Studujem si teraz tu ocitu pecene a nazarazil som na jeden otaznik.
Verim ze to tak nie je, ale ak mam zaciatocnu fazu, resp. jemnejsiu formu chronockej pankreatitidy tak vsade su spomenute dve veci - absolutny zakaz alkoholu a tukov. A to mi nesedi s tou zmesou oleja a grepoveho dzusu ktory mam vypit.Chcem sa pohnut a zlepsit moj stav ale nechcem si ho pohorsit.Samozrejme viem ze su tam aj ine rizika spojene s putovanim kamienkov, resp. upchatia ciest/vyvodu....
Aktualne ako pisem ocistu creva mam za sebou aspon prve procedury, uzivam enzymy,probiotika a hcl.

Doubledog - to hladovanie pocas dna ma nieco do seba, vzdy ked som nenajedeny sa citim vyborne a nemam bolesti ak zacnem jest sa to zhorsuje a neiekedy mam po obede alebo vecer bolesti ktore velmi obtazuju. O drana to zneje dobre avsak ma mrzi ta lisovana zeleninova stava.Pride mi to moje najlepsie "jedlo" dna.Jednak je to urcite zdraviu prospesne a mam z toho dobry pocit stale ked to vypijem.... Ta stava zatazuje pankreas ako normalne jedlo?

Dakujem za vsetky rady!

M

matway

doubledog: skvelá rada, ale ak dovolíš, trochu to opravím. Očistné kúry sú perfektné, ale netreba zabúdať, že všetko má svoj postup, svoju chronológiu. Netreba zabúdať, že ak má človek problém, očista, trebarz takej pečeni, sa musí robiť až po likvidácii ostatných parazitov a ďalších patogénov. Po likvidácii a následnej pečeňovej kúre sa človek môže cítiť ešte horšie, nastupuje totiž detoxikačný syndróm! Takže by bolo na mieste, aby človek pri týchto kúrach, či očistách vedel aj čo-to o postupoch, následkoch. A v neposlednej rade majros nepotrebuje až tak hladovku, skôr vedieť čo vylúčiť zo svojho jedalníčka, inak rady pre neho sú konečné...