Antikoncepcia

Príspevok v téme: Antikoncepcia
vanessaaa

Ahojte baby, mám problémik. S priateľom sme spolu už 7 mesiacov a spávame spolu približne 5 mesiacov. Už nás nebavilo stále vytahovať kondóm a preto som pred mesiacom mamine povedala že sme spolu už spali, ale samozrejme som jej nepovedala že to je už 5 mesiacov :D Mamina mi zakázala dat si predpísať antikoncepciu. Tak som bola u gynekológa sama a užívam ju bez toho aby otom mamina vedela. Ako jej to mám povedať? Aj tak bude už dost nahnevaná zato že som si ju dala predpísať. Pomoooooc :(

oeo

laurora, či si to dnes chceme priznať alebo nie, celá Európa je postavená na kresťanskej morálke. Od polovice minulého storočia sú tu snahy zbaviť sa jej, aspoň čo sa týka sexuálnej oblasti, ale vyvstáva otázka: ak už kresťanská morálka nevyhovuje a je pre nás zlá, je lepšia tá nová "morálka", ktorá ju má nahradiť?

Kedysi, ak muž spal s dievčaťom pred svadbou a ona počala, cítil povinnosť vziať si ju a postarať sa o ňu aj o ich dieťa. Ak teda išiel do postele s dievčaťom, vedel, čo mu "hrozí", ak by náhodou otehotnela. Nebolo to správne? Ona nezostala sama s dieťaťom a hanbou nezaopatrená, on prevzal zodpovednosť za svoje skutky. Bol pravým chlapom, ktorý si priznal: toto som spravil ja, a preto sa teraz zachovám čestne ako muž. Neodvrhnem ju, keď som sa už s ňou pobavil a neponechám ju jej osudu. Nebudem taký

Dnešná morálka? Teenageri, dokonca deti nie sú primladí na sex, ale ak náhodou otehotnejú, sú primladí na dieťa. Aby si užili, predpisujeme im antikoncepciu a učíme ich navliekať kondómy. Ak počnú, tak sa všetko zametá pod koberec a rieši sa tým, že sa zaplatí potrat. Ako sa dnes takýto mladý "otecko" naučí zodpovednosti? Čo mu zabráni, aby po tom, ako to všetko "dobre" dopadlo, nespal znovu s iným dievčaťom, čo sa mu páči s uspokojením, veď: keby sa niečo stalo, je tu ešte potrat, veď raz sa to tak vyriešilo? Je toto lepšie ako kresťanská morálka? Neviazaný sex, promiskuita, potratené deti, prípadne zničené životy nechcených narodených detí. Morálka egoizmu a nelásky.

Kresťanská morálka hovorí: každý človek si zaslúži, aby sa k nemu pristupovalo s láskou a úctou, ako k výnimočnej bytosti a nie predmetu konzumu. Je nedôstojné zneužívať ho na egoistické uspokojenie svojich chúťok. Dieťa má vyrastať v rodine v ovzduší lásky a prijatia. Ak neviem, či s daným človekom chcem prežiť život, nebudem s ním intímne žiť a dám šancu jeho budúcemu manželovi/manželke, zažiť krásu prvého milovania a skutočného úplného odovzdania sa jeden druhému. Nebudem mať s ním sex, lebo v jeho dôsledku môže vzniknúť nový život, za ktorý preberám zodpovednosť.

Dnešná morálka hovorí: Sexuálne uspokojenie je jedným z najvyšších dobier pre človeka. Ak mám sexuálne potreby, mám človeka, s ktorým som "vo vzťahu", aby mi ich naplnil. Môžem s ním spať, ale nič ma k nemu nemusí viazať. Ak je niekto proti, ide proti môjmu dobru a preto je zlý. Pre toto je kresťanská morálka zlá. Nastavuje zrkadlo a ukazuje, v čom je konanie človeka nesprávne. Vanessa je možno teraz šťastná, že má priateľa, s ktorým spí, ale je to jej šťastie trvalé? Predpokladám, je je teenagerka. Koľkých priateľov ešte bude mať, kým sa rozhodne nejakého z nich si vziať? Nebuduje vzťah len na sexe - veď ako len môže poznať priateľa po 2 mesiacoch chodenia a už s ním začať sexuálne žiť?

Nemám moc nikomu nič prikázať, postačí, ak sa hoci len jeden nad týmto všetkým zamyslí. Sú tu dve morálky, a obe hovoria, že keď ich budeš nasledovať, budeš v živote šťastný. Je medzi nimi jeden rozdiel: jedna z nich klame a bohužiaľ človek na to príde až po rokoch.

laurora

Oeo, nemozes teraz nutit inych a prikazovat im ako sa maju spravat vo vztahu. To o com hovoris ty, je krestanska moralka, nie kazdy ju ma, nie je kazdy vychovany v krestanskej rodine. A ak je podla teba HAK skory potrat tak je rovnako zla vec aj prezervativ, nie? Ved ten tiez zabranuje pocatiu...ci?

oeo

Koľko máš rokov? Antikoncepcia nie sú cukríky, ale chémia, ktorým si zamoruješ telo. Lepšie by bolo, keby si sexuálne s priateľom nežila. Alebo je vaša láska taká silná, že si vieš predstaviť, že by si si ho hneď aj vzala a starala sa o neho? Lebo ak ho miluješ, nerobilo by ti problém variť mu či prať mu gate a ponožky. S niekým spať prakticky znamená "vziať" si ho. Je to, akoby si mu hovorila: som tvoja a ty si môj navždy, patríme jeden druhému. Dnes si toto plno mladých hovorí, keď sú spolu v posteli, ale nechcú to ísť povedať pred svedkami na úrad či do kostola. Tak si teda v posteli klamú a ešte hovoria, že takto sa správať je dnes in.

Až tak ho neľúbiš? Tak s ním nespi. Mala by si mala vedieť, že HAK pôsobí nielen antikoncepčne (zabraňuje počatiu), ale aj abortívne, čiže ak dôjde k počatiu spôsobí, že sa oplodnené vajíčko = dieťatko neuchytí v maternici a dôjde k skorému potratu.