Výber školy a cesta budúcnosti

Príspevok v téme: Výber školy a cesta budúcnosti
Verrum

Veľké vďaka pre tých ktorí si to prečítajú!

Takže momentálne chodím ešte na základnú školu a vravíte si že mám na premýšľanie dobudúcnosti ešte veľa času. Vôbec to tak nie je! Tento rok budeme začínať písať prihlášky na stredné školy...

Uvažovala som na mnohými profesiami a hlavne tie ktoré by ma aj bavili a samozrejme aby som sa vedela potom zabezpečiť. Pochybujem že niekde na slovensku by hladali profecie ktoré by som chcela robiť, keďže nezamestnanosť je stále vyššia.

Chcela som mať niečo, kde by som si zarobila dosť na do, aby som do 1 roka až 2 zarobila na cestu do zahraničia. Mám veľké plány ohľadom.. no.. to nechcem ešte hovoriť aby som to nezakríkla :) Každopádne som chcela ísť na filmovú školu či ako sa to volá, nehorázne by som chcela natáčať horory, aťď...

Hej, každý si povie aké detské úvahy a kam by som to asi tak dotiahla... Nemálo študentom sa porarilo presláviť vďaka hororu kde im stačilo 116$ :)

Ale neviem sa proste rozhodnúť či na filmovú alebo zubárka.. haha, teraz sa začnite smiať aké odlišné témy.. ale zase musíte si priznať, na filmovom budem mať skúsenosti, na zubárke si zarobím.. veď ako by som s filmami zarobila na cestu do zahraničia?

Takže rozmýšlam nad týmto... známky som si dosť zlepšíla, nemala som žiadne trojky 1,2. Tento rok sa zamozrejme viac posnažím aby som mala čo najlepšie a dostala sa na tú školu :)

Ak by sa mi to podarilo, samozrejme si zoberiem niekoho zo sebou a uvidíme :) Bol to môj sen takže mi ho prosím vás neničte, chcem to vyskúšať, možno sa mi to podarí ako aj iným..:) samozrejme toto dokázať je 1 ku 1,000,000 ale začínam mať vytrvalosť :)

Dúfam že si to niekto prečíta, poprípadne váš názor akú profesiu robiť a vynechať... názor na to, čo som tu písala.. bola by som veľmi vďačná :)...

Yuki

Zubarina, tak tam sa dostať je umenie, pretože aby ťa prijali musíš dať úplatok, a nie len pár eur. Tam ti nepomôže, že máš jednotky, dvojky... také známky má mnoho ďalších študentov, tam sa fakt dostane len niekto kto dá úplatok. Poznám ľudí ktorí si brali pôžičku aby sa ich dieťa dostalo na zubarinu, a nie nebola hlúpa, testy prijímacie spravila na 99 a 100%, ale tak to proste je.
Snáď ťa začne baviť a zaujímať niečo iné kým pôjdeš na vysokú školu, dovtedy navrhujem gymnázium, všestranné vzdelanie.

Verrum

Kreslenie, spoločnosť, biológia, určite výtvarná..! Angličina asi 65% vedomosti na môj vek čize dohovorit sa viem.. To sa zase poctivo ucim..proste to viem... Pozerala som rozhovor zo zahranicnej show a vedela som si to proste preložit..
Showbiznis?? Nene to nie jedine čo chcem v zivote dosiahnut je natočenie hororu:)

Sejla

ja ťa nechcem kŕmiť negativizmom, to je zlé. Ale stavať si vzdušné zámky tiež moc neprospieva. Je milión ďalších profesií, o ktorých nemáš šajnu, takže sa nevzdávaj. Byť súčasťou šoubiznisu chce byť každé mladé dievča. To sú totiž hodnoty, ktoré sú vám núkané z médií. Pozri, ak rada píšeš, vymýšľaš si príbehy, máš rada filmy, tak to je fajn, môžeš začať písať rôzne tematické referáty do školy, čítaj knihy, časom si založ blog, píš recenzie na rôzne filmové stránky, prispievaj do školského časopisu atd. Vysoké školy na to sú a niektoré mega ľahké. Žurnalistika, humanitárne vedy, umenovedné štúdia a podobne, ale bohvie aké uplatnenie nemajú zase, ale ak si taká ambiciózna, tak prečo nie. Sú aj rôzne príbuzné profesie, ktoré by ťa mohli baviť.
Skús si ale skôr položiť otázky: v ktorých predmetoch vynikáš? Matika, biola, výtvarná, slovenčina, jazyky? Ďalej, aké máš záľuby okrem pozerania filmov? Hráš na hudobný nástroj, kreslíš, píšeš, špotruješ, tancuješ? Aká si osobnosť? Introverná, extrovertná, máš rada spoločnosť, alebo radšej si čítaš, zdržiavaš sa v prírode, so zvieratami?

Verrum

totálne si mi pokazila to, čo som chcela robiť... momentálne neviem, či mám niečo z tohto robiť.. asi ostanem ozaj niekde pri pokladny... vieš, určite asi nebudem chcieť ísť na filmovú školu... to mi je na prd keď sa nebudem mať kde zamestnať.

budem rozmýšľať čo vlastne chcem robiť, a či to budem schopná vedieť robiť ;) veď niektorý to dokázali za pomoci iných.:) či už kontaktov alebo ako ;) máš pravdu... možno sa to všetko zmení a budem chcieť robiť niečo iné, ale režisérka, scánaristka.. proste to je to čo chcem, a netrvá to nejaký rok, dva... omnoho dlhšie... baví ma to, aj by ma to bavilo... a keď mám pomislieť na to, čo by som robila ...:))
veď, ak mám vo svojej malej hlave rozmýšľať... ak by som zohnala toho, koho chcem, tak by som to aj zvládla ....

Sejla

Verrum, máš asi tak 14 rokov a veľmi nereálne predstavy o živote. Ty si si už očividne vlastne akoby vybrala buď zubarinu, alebo režisérku a teraz nám dávaš na výber medzi týmito profesiami? Nerob unáhlené závery v afekte, ako to robia skoro všetci v tvojom veku, neber to v zlom. Je pekné mať svoje sny a ešte krajšie je mať vysoké ciele, ale uvedom si, že tvoje záujmy a názory sa ešte x krát zmenia, kým pôjdeš na výšku. A tieto profesie, ktoré ty chceš TERAZ robiť, si vyžadujú dlhé roky štúdia na univerzite, nestačí ti na to stredná škola:-)Pri výbere strednej školy sa drž pri zemi a zvoľ si buď gympel, alebo takú školu, ktorá sa zaoberá predmetmi, ktoré ťa bavia, ktoré ti idú. Každý má vrodený talent na niečo iné a ten je ti daný. Dôležité je robiť to, čo ti ide najlepšie, nie to, čo si vysnívaš kvôli tomu, že napríklad už pol roka ťa bavia horory.
K tvojim úvahám: zahraničie - nepíšeš KAM do zahraničia chceš ísť, ČO tam chceš robiť a na aký dlhý čas tam chceš ísť, ale vedz, že o peniaze tu vôbec nejde, to je malá položka, do 1-2 rokov si na zahraničie zarobíš aj keď budeš robiť pri pokladni v tescu. Radšej sa uč jazyk tej krajiny, + nevyhnutne angličtinu. To je to, čo pre to môžeš spraviť už teraz.
Natáčať horory: žijeme na slovensku, nie v USA, takže tvoj argument s tými 116$ je zcestný. Na túto profesiu potrebuješ strednú školu najlepšie gymnázium, alebo umelecké konzervatórium, kde budeš mať výborný prospech a po maturite sa prihlásiť na VŠMU v BA, odbor režisérstvo. Berú tam veľmi málo ľudí a väčšinou potomkov už známych ľudí, budeš sa musieť ale zaoberať filmom a divadlom všeobecne. Skončíš školu a zistíš, že uplatnenie je nulové. Nechcem ti brať tvoje ilúzie, ale žial, na slovensku je to tak a ešte asi aj dlho bude. Filmy sa netočia a ak sa točia, tak nie také, ktoré by mali nejakú výpovednú hodnotu, ale lacné serálové sračky ušité na mieru nenáročného slovenského diváka a režíruje ich zopár týpkov, ktorým sa to podarilo vďaka známostiam. Opäť sa jedná o potomkov slávnejších ľudí. Šancu máš nulovú v reále. Ďalšia možnosť je ísť na výšku do zahraničia, do UK, alebo USA na réžiu, ale to bude ešte ťažšie, ako dostať sa na VŠMU a potrebuješ 100% ovládať cudzí jazyk. Potom však tiež nečakaj zázraky, prinalepšom môžeš natáčať nezávislé filmy na vlastné náklady, ale na to znova potrebuješ kopu peňazí. To som ešte optimistka. Proste si to ponechaj ako záľubu, kľudne skús časom niečo natáčať, ak naozaj aj po rokoch budeš chcieť, je doba, kde sa veľa ľudí preslávilo kadečím na youtube, či myspace, ale určite si na tom nezakladaj.
Zubarina: tak to je už reálnejšie, najlepšie ísť na gymnázium a potom samo na medicínu, ale tiež je to veľa rokov ťažkého štúdia a hlavne zohľadni, či ťa baví a ide ti biológia a chémia.

Verrum

Ďakujem no. Veď to... ale to že vyštudujem tú filmovú školu? kde sa na tú dobu zamestnám a ako si najskôr zarobím ... ;)
Ja nepotrebujem byť režisérka proste.. ach.. to či zoženiem režiséra z nejakého hororu to je ok, možn sa to podarí, možno nie ja neviem ;) ak ak by sa mi to aj poradiro vlastne byť len pri tom... ako scénarista... uvidím

jauzneviem

Ty v podstate chces len pocut, ze ano chod na reziserku? No tak ja ti poviem, ze chod na tu zubarinu. Pravdepodobnost presadenia sa a uzivenia je neporovnatelna, ale urcite aj narocnost studia.