On chce odísť a ja sa s tým neviem zmieriť

Príspevok v téme: On chce odísť a ja sa s tým neviem zmieriť
TerezaZ

Prišla som sem, lebo dúfam, že tu nájdem niekoho s podobným problémom a potrebujem si ,,vyliať" svoje srdce. S priateľom máme spolu niekoľkoročný vzťah (6+), v ktorom som šťastná ja a dúfam, že aj on, teda doteraz sa, myslím,nesťažoval:-). Náš vzťah je o dvoch odlišných povahách, spoločnom humore a, samozrejme, láske. Zatiaľ spolu nebývame a istý čas asi ani nebudeme. On práve ukončil magisterské štúdium, ja bakalárske. Otázka je, čo teraz? Vie, že prácu v jeho odbore si bez dobrej úrovne angličtiny jednoducho nenájde (a v duchu to viem aj ja). Rozhodol sa preto odísť na rok do Austrálie študovať a pracovať. Pýtal sa ma, či chcem ísť s ním (alebo ma počká a po mojom štúdiu pôjdeme spolu). Povedala som nie, pretože chcem doštudovať to, čo ma baví a neviem, čo bude o dva roky a mala by som výčitky svedomia, keby sľúbim niečo, čo neskôr nedodržím.

Neviem, ako by po takejto informácii zareagovali iné priateľky, avšak zatiaľ to neviem brať príliš športovo a väčšinou pri tejto téme ticho plačem (no ako úplný idiot, ale keď ja to proste neviem zastaviť, som jednoducho citlivka na všetko:-)). Nechcem ho prehovárať, ani mu robiť scény. Je to jeho život a jeho rozhodnutie. Len ma to všetko mrzí a mám zo všetkého strach. Strach z toho, že možno sa už nevráti, strach z toho, že si tam nájde inú (aj keď viem, že máme silný vzťah a verím mu, avšak malý červík pochybnosti vŕta v hlave asi každému z nás), strach z toho, ako to všetko bude a ako to skončí.

Povedal, že rok pre neho nie je doba a že on sa o náš vzťah nebojí. Že existuje skype. Pre mňa je však rok veľká doba a o to väčšia keď viem, že za ten celý rok sa uvidíme akurát tak na skype, keďže domov sa nechystá. Letenky sú drahé a už celkový pobyt tam je finančne náročný. Bojím sa, že náš vzťah takto upadne do stereotypného volania si na skype, na ktorom si poriadne nebudeme mať čo povedať, pretože to bude stále o tom istom. Predsalen, osobný kontakt je osobný kontakt.

Teraz, keď to viem, tak si neviem poriadne užiť zvyšok leta, pretože viem, že o chvíľu nebudeme už spolu. Nejak sa jednoducho nedokážem radovať, tešiť a v hlave mám iba jedno jediné. Jeho odchod. Priznám sa, už mi vŕta v hlave aj výmenný pobyt (erasmus), ktorý naša škola umožňuje. Možno by mi zmena prostredia prispela.

Asi by mi pomohlo, keby tu nájdem niekoho s podobným problémom.

Ďakujem,

Tereza

soffa

tiez si myslim ze jazyk je dolezitejsi ako titul.manzel vdaka anglictine,precestoval polku sveta.najskor ako 16 rocny isiel na ten studijny pobyt do usa na rok ,a vdaka tomu potom robil na vyletnej lodi,dalej animatora v Grecku,tiez sa tam dostal na zaklade testov.a to brali len par ludi zo Slovenska,doteraz preklada znamym aj neznamym bakalarske a magisterske prace.proste vidim ze ma ovela viac moznosti ako ja.

ina prezyvka

to je ake pekne, ze jej vsetci pisete, aby isla s nim, ale ona stale dokola pise, ze nema peniaze :D a vy stale "ale chod s nim, ale chod" :D

ksl

Prezyvka55 - veď práve, ale čo keď ti zahraničie nevýjde a budeš sa musieť vrátiť na Slovensko? Je veľmi ťažké sa potom dostať do slovenských koľají... Ale určite treba ísť von ak sa dá.

Sejla

len tam treba víza, no a nie je to zrovna najlacnejší špás, bola by som zvedavá ako sa k zrovna austrálií dopracoval tvoj chlap... keď tu máme britániu.

Sejla

do austrálie by som išla hneď, čo tam po škole z ktorej nič nemáš.. a ďalej sa vzdelávať dá aj v zahraničí

DontWorry

Ale stale jej dal na vyber ze pocka na nu a po jej dokonceni odidu spolocne. Takze ja ani neviem kde je problem. Ak tak velmi chce dokoncit skolu, tak nech sa dohodnu takto :P Myslim, ze chalan je dost zhovievavy este, kedze mnoho ludi dnes hladi na seba akurat tak.

Fakt je, ze zrazu by sa vratit nemusel. Clovek nikdy nevie co sa za rok môze zmenit. No ja by som sla. A hoci by som si potom titul dokoncila. Tak by studovala o rok dlhsie. A co?

Alebo by som sa z Australie premiestnila inde a na SVK sa uz nevratila :D

Tolko moznosti a priklonit sa k tej najhorsej...toto treba zvazit a poriadne

ksl

Nepochopili sme sa, v zahraničí je titul nič, tam si tak dobrý akurát na umývanie hajzlov alebo dokladanie jogurtov do regálov v markete. Ale na Slovensku ešte stále záleží na tom, či máš len Bc. alebo čosi viac! A nauč sa čítať, písala som, že som zamestnaná vďaka angličtine a nie titulu... Len si myslím že tá baba by si mala školu dokončiť, to je celé.

DontWorry

Dostuduje tu a potom sa mozno rozhodnu niekam ist a tam si moze s nasim titulom vytriet zadok.

Na druhej strane kedze v australii je to fakt tak ze viza nedaju hocikomu a len na rok a on sa vrati a ona by sa vratila s nim tak ma len bc. a zase si moze s bc. akurat sediet doma lebi ju nikde nezoberu.

Vsetko ma svoje pre a proti. Ak mienite ostat potom na svk tak dostuduj. Ale v dnesnej dobe by som sa zdekovala za hranice a vratila sa maximalne za rodinou na sviatky.