Zdanuje sa príjem knazov zo svadby, krstín, pohrebov?

rudolf0905

Ludia su rozni
Jedni platia cirkvi (fararom),lebo maju strach ze po smrti im bude niekto vycitat,ze nepodporovali cirkev (co je blud) ini nevedia co z peniazmi,dalsi su jednoducho takto vychovani a zpracovani,dalsi davaju z vlastnej vole nezavisle na nazore okolia,aj ked maju malo pre seba...atd...kazdy zainteresovany ma niejaky ten dovod a tak nam vznikol horuci zemiak a dilema pre politikov,ci zdanit alebo nezdanit cirkevny biznis,odluka cirkvi od statu tak skoro nehrozi,kedze Vatikan drzi sk v sachu niejakou zavaznou zmluvou.
Ked je cirkev taka super,tak preco nepokriva naklady na kurenie na farach,ale taha to od chudoby a Vatikan si zije v blahobyte? cele je to oblb na chudobe.

uvazujem

zaujimava je tu dilema - ak knaz nic neplati na daniach, okrada stat a danovych poplatnikov, lebo dary od isteho rocneho prijmu su zdanene. Tym padom porusuje desatoro a sam je de jure zlodejom. Kde je nepokradnes....

Naviac, ak neni odluka statu od cirkvi, tak cirkev dotuju ludia zo svojich dani. To by nebol problem, pokial by sa vsetci hlasili ku tej istej cirkvi. Su tu vsak ine cirkve a je otazne, kto ma narok na ake financie a tak isto, su tu ateisti. Cize niekomu, kto neveri, idu jeho tazko zarobene peniaze na darmozracov /nielen v cirkvi/. Stat takto tiez okrada cloveka, pretoze dava peniaze sukromnej organizacii za nic. Ake danove priznania vlastne podava cirkev ? No neni to najlepsi biznis, nic neplatit a este od statu dostavat peniaze ? Plus peniaze od ludi ? Kebyze je odluka statu od cirkvi, nech si platia veriaci svojej cirkvi, cirkevnu dan, nepoviem nic. Je otazne, ako dlho by cirkev prezila a kolko malo by mala zrazu clenov.

Z historie vidno, ze cirkev, nez uz je akakolvek je zlozena z ludi a ti chybuju. Za tie storocia, ci tisicrosia sa vytvorili vnutorne masinerie, takpovediac gang, co zneuziva /zneuzival/ dobro.

Preto si myslim, ze je obrovsky a priepastny rozdiel medzi cirkvou a Bohom. Tato organizacia ho interpretuje po svojom, bez opravnenia. Ide vlastne iba o zvyk, pretoze sa to vychovou podava dalej a dalej.

Mozno zit aj moralne, eticky, mat vyssie principy a hodnoty, ako je desatoro, nebyt clenom cirkvi a verit, alebo neverit v Boha.

Cirkev vnimam ako nieco chore a ak existuje Boh, ona je jeho ruhanim, lebo nikto nema pravo hovorit v jeho mene, hlavne s takou minulostou, aku ma cirkev a kolko zla uz napachala.

Tot moj osobny nazor, vychadzajuci z faktov a logiky veci. Tymto sa zaroven ospravedlnujem, nebolo to mienene na nikoho konkretne ako urazka, len ako suhrn faktov, ktore vyplyvaju z historie.

otaznikkkk

NO2
a ak kňaz žije na fare majú dajme tomu dve deti, využívaju vodu, topenie, energie. Nič z toho neplatia, čiže poplatky za bývanie a energie 0 eur. Tak ak dostanu vyplatu po 3 rokoch prace okolo 500 eur + finančne dary za krst, pohreb, svadby. svätenie bytov,... tak má sa slušne

otaznikkkk

NO2

Ja nehovorím, že kňaz má rozdať kostol a faru. A ako sa hovorí ryba smrdí od hlavy, tak asi najväčšiu chybu majú tí najvyššie postavní v cirkve, lebo oni majú moc a mohli by urobiť nejaké zmeny. AKo ja vyjadrujem len svoj názor na fóre, že cirkev je viac o politike a peniazoch a obyčajným ľuďom nijako nepomáha. Apoň ja osobne mám s nimi zlú skúsenosť celkovo. Ale 100 ľudí, 100 názorov. Ako isto sú aj dobrí kňazi čo chcú pomáhať ľuďom. Len sa mi nepáči ak vyspoveda dôchdokyňu v dome napríklad, ako dobre musel ísť autom je tam cesta ona mu dá 50 eur, ani to neberiem, ale aspon nech sa o nej pred rodinou pekne vyjadruje a podakuje a nie že to je slušnosť a povinnosť dať,a ešte ked ho počujem nadavať proste len sa mi to nepáči, dobre na kazni je slušny, len nemám rada takých falošných ludi proste...

NO2

Ak má kňaz plat dajme tomu päťsto euro, tak z toho vy asi neutiahol napr. vykurovanie kostola, resp. opravy. Ak má na starosti viac kostolov, tak ako sa tam má dostať?
Kostoly a fary sú majetkom cirkvi. Ako to má kňaz rozdať?
Podľa mňa o takých veciach tárajú najmä takí ľudia, ktorí v kostole v živote neboli, nič v zlom.