Čo sa študuje na stredoeurópskych štúdiách?

Ariia

mm123 so zlým názorom na FF si na internete budeš musiet zvyknut. Je tu totiž mnoho takych mudrych ludi, vies, oni sa narodili už s tým že vedia ako to chodí a ba čo viac, aj vedia aká bude tvoja budúcnosť po skončení tejto VŠ. Ostatní ludia študujú, pozerajú informácie, štatistiky a hladajú ale oni - oni proste vedia, asi sa taký narodili a aj ked pravdepodobne na takej škole neboli a neskúsili si to tak vedia presne čo by ta čakalo, no nieje to obdivuhodné? :-)

A teraz vážne, k veci.

FF je potrebná, aj ked uznávam že niektoré predmety by sa možno mali zlúčiť pretože tu sme na Slovensku a nie v Amerike, preto treba dobre porozmýšlať, ak sa rozhodneš pre FF tak na aký obor a či je to skutočne to pravé. Ak ťa to nebaví tak to neskúšaj a radšej ozaj vybrať inú fakultu, pretože zastávam názor že človek by si mal vybrať to, tú cestu ktorá ho baví a byť v tom obore čo najlepší. Len tak sa na Slovensku môžeš uplatniť, tu nefungujú žiadne stredné cesty s takýmito obormi, ak sa chceš uplatniť musíš byť iba dobrá a vybrat si správne predmety ktoré ti v tom vela dajú. (muzikológia, archeológia a muzeológia - tam rozhodne vybrať nejaky mrtvy jazyk). Za to niektoré jednooborové študia by som vynechala (príklad iba SJL alebo etika.. toto je dobré štuzdovať v dvojobore učitelstva ale nie len ako jeden, reálne tam skutočne nieje velké využitie, ked už etika tak sa radšej rozhodnúť pre psychológiu, je tam väčšie uplatnenie alebo si spraviť PhD).

Tvoj prípad je však o čosi iný, rozhodla si sa pre jazyky, čo je pekné a obdivuhodné, pretože mnoho technicky zameraných ludí na to nemá bunky a preto si myslia že to nieje dolezité ale je.

V každom prípade FF a humanitné zameranie ludom dava viac ako len vzdelanie, v prvom rade je to o premýšlaní, uvedomení si samého seba a spoločnosti. Technicky zameraný ludia nikdy duchovne na takej urovni nebudú. To už bolo spomenuté nie raz.

Stredoeurópske študia sú zamerané na slovanské jazyky a literatúry. Budeš si tam s najväčšou pravdepodobnostou vyberat jazyky ktoré sa budeš učit, sú to nám blízke krajiny, určite slovenčina, madarčina, polstina, rustina, slovinčina, nemcina - niečo také.

Je to ťažké a myslím že uplatnenie to má, pretože v dnešnej dobe je znalosť cudzích jazykov velké plus. Zvlášť znalost takých jazykov ktoré neovláda vela ludí na Slovensku zvlášť. Tam si myslím prácu nájdeš ako prekladatelka alebo podobne v nejakej zahranicnej firme. Napríklad aj na internete je mnoho ludí hladajucich takých ludí čo by im prelozili nejaké texty za fin. hotovost, lebo príklad prekladatelské spoločnosti sú drahé.

A sú to práve ludia čo boli kedysi technický zameraný čo hladajú takých ludí čo jazyky vedia :-)

podla mna to uplatnenie má. Pozri na internete, portál VŠ a tam to nájdeš kde je to možnosť študovať a VŠ vyber podla urovne, na internete nájdeš štatistiky ktoré školy majú akú zamestnanosť a úroveň.

kabel

a to chces studovat naco? ci si chces len uzit vysokoskolsky zivot? v tom pripade to studuj, ale necakaj, ze sa s tym niekde uplatnis