Sója a jej nežiadúce účinky

Príspevok v téme: Sója a jej nežiadúce účinky
Pavel22

Chcel by som sa spýtať na Váš názor na sóju. Snažíme sa s priateľkou stravovať čo najzdravšie a v rámci finančných možností a sóju sme jedávali vcelku často ale čítal som články, ktoré hovoria skôr o jej škodlivých účinkoch, napríklad aj tu na zdraví www.zdravie.sk. Toto ma odradilo od konzumácie sóje úplne, hlavne sójového mäsa, ktoré sme obľubovali. Chcel som sa hlavne spýtať na sójové proteíny, sme športovci a doplňujeme si nimi potrebné množstvo bielkovín. Napríklad tento www.namaximum.sk je veľmi cenovo dostupný ale teraz už o jeho kúpe veľmi zvažujem. Medzi nežiadúce látky, ktoré obsahuje sója a kvôli ktorým je aj veľmi odsudzovaná je fytoestreogén, ktorý by však mal byť z tohoto proteínu odfiltrovaný a dokonca na jeho výrobu sa použila sója, ktorá nie je geneticky modifikovaná. Avšak v spojitosti zo sójou sa spomínajú aj rôzne toxíny. O tých sa v spojitosti s týmto proteínom nič nepíše, či boli nejako odstránené. Vcelku mi to vŕta v hlave, pretože sója podľa článkov, ktoré som čítal v poslednej dobe, obsahuje aj látky, ktoré zhoršujú vstrebávanie bielkovín a spomaľujú svaloví rast. Ale protikladne k tomu, sú rôzne štúdia, ktoré poukazujú, že sójový proteín je druhý najlepší hneď po srvátkovom. Môže mi niekto poradiť a bližšie objasniť túto problematiku?

rudolf0905

je to jednoduche,staci sa zamysliet ako je to zo zdravim v krajinach,kde sa soja konzumuje a kde sa nekonzumuje...vegetarianstvo sposobuje menej chorob,ale zase ten kto ma vela penazi,tak mu to moze byt jedno,da si umele klby,strojcek na srdce,inzulinovu pumpu atd a hned sa bude citit lepsie o)))

Slobodna

Mne sója chutí, dlhodobo (15 rokov) jedávam sójový syr a sójové mäso, nahrádzam tým normálne mäso, ktoré mi nikdy nechutilo. Žiadne negatívne dôsledky to na moje zdravie nemalo, myslím práve naopak - výsledky krvi mám tip-top. Môj osobný názor je ten, že sója je skôr vhodnejšia pre ženy (fytoestrogény). Čo sa týka GMO oveľa rizikovejšie sú potraviny ako pšenica a kukurica. Dnes nemáš žiadnu 100% záruku, že nejaká potravina je zdravá.

doubledog

existuje dost naznakov, ze soja moc zdrava nebude a ani jej protein extra dobre vlastnosti nema.
navyse, sojove proteiny nie su moc chutne
takze otazka znie:
naco jest nieco, co je z vyzivoveho hladiska podozrive a z chutoveho hladiska tiez nic moc?

vitavi

Nestavaj svoj jedálniček na soji, na druhej strane humbug okolo nej je zbytočný.
Soja v normálnom množstve 1-2x týždenne je priaznivá pre zdravie, hlavne ak je fermentovaná.
Bielkoviny získaš striedaním rôznych druhov strukovín a doplnením nerafinovanými obilninami a rybami. Tak sú výborne vstrebateľné a bez vedľajších účinkov, ktoré majú živočíšne bielkoviny. Ochrániš nielen svoje cievy a srdce, ale i nervový systém, a orgány pred karcinómom.
Ak stravu doplníš kvalitným olejom a zeleninou, nemusíš sa báť, že ti bude niečo chýbať, a čo je dôležitejšie, nebudeš prijímať nadbytok škodlivých hustých lepkavých tukov a rizikového kazeinu.

www.sme.sk

Pavel22

Alergický nebudeme určite (pravdepodobne), nemávame také problémy ako ste písali. Skôr ma vydesili tie články čo som čítaval o toxínoch a fytoestreogéne.
A viem, že najlepší je srvátkovy izolát ale podľa štúdií a rôznych testov ani sójový proteín nedopadol veľmi zle,v niektorých prípadoch sa vyrovnával i srvátkovému a celkovo nezaostával oveľa. A pri jeho cene je pre nás výhodnejší, ale ak je pravda o sóji a jej nepriaznivých, skoro až toxických účinkoch, sa mu určite vyhneme. Len som zmetený, ak je sója naozaj taká jedovatá, ako môže byť taká populárna a sú aj rôzne testy čo si odporujú.

odpovedam

rastlinne bielkoviny celkovo su pre cloveka tazko vstrebatelne. su nevhodne na budovanie svalovej hmoty, tvoje telo vyuzije len okolo 10%. ked chces protein, tak najkvalitnejsi je srvatkovy izolat. celkovo obilniny obsahuju antinutrienty, ja osobne si sacharidy doplnam prevazne vo forme ovocia. obilniny mam velmi vynimocne. a citim sa tak lepsie. ale soju naozaj nejedzte...

LMarika

Soja patri medzi potraviny, ktore velmi casto sposobuju alergiu, ale aj intoleranciu. No predovsetkym tu alergiu. A este patri aj medzi vysokohistaminove potraviny, takze ludia s histaminovou intoleranciou by ju vobec nemali jest. Ak nie si na soju ani alergicky a nemas na nu ani intoleranciu, tak ju kludne jedz. Vsimaj si predovsetkym to, ako na soju reaguje tvoje telo. Nestava sa ti, ze po zjedeni soje pridu bolesti brucha spojene so strasnou plynatostou, ktora trva cele hodiny? K tomu nahly stav strasnej unavy prichadzajuci po jedle a pocity na odpadnutie? Pripadne tazkosti s dychanim, svrbenie usi, palenie pier, herpes? Pocit, ako keby si bol otraveny nejakou jedovatou latkou? Nenechaj sa pomylit nazormi, ze soja je strukovina a od vsetkych strukovin sa prdi. Zdravy clovek po ziadnej potravine neprdi v 5-sekundovych intervaloch nejmenej 10 hodin. Ak mas takyto problem, tak uz radsej soju nejedz, navstiv lekara, daj si urobit testy na alergie a intolerancie a citaj zlozenie na obaloch vyrobkov a vyhni sa tym, ktore obsahuju sojovy lecitin, sojovy emulgator, sojovu muku... Pre kazdeho su zdrave take potraviny, na ktore nema ani alergie, ani intolerancie. Pre niekoho moze byt soja zdrava, na ineho moze posobit ako jed a nicit mu creva. Ak si celkom zdravy a ziadne z uvedenych problemov ti soja nerobi, tak ju kludne jedz, ale zase nie kazdy den, lebo vsetkeho vela skodi. Stravovat sa pestro je vzdy lepsie ako stravovat sa jednostranne.