Otehotnenie

escap

Ako funguje escapelle?

Tabletka po môže zabrániť ovulácii, ak sa užije v predovulačnom období, inak počatiu (oplodneniu) nezabráni a potom spôsobuje raný potrat tým, že znemožní oplodnenému vajíčku uchytiť sa v maternici. Žena tak otehotnie a tabletka po tehotenstvo ukončí.

Takže žena môže otehotnieť = počať, aj keď vzala tabletku, nedozvie sa však o tom, keďže tabletka následne pôsobí abortívne. Z morálneho hľadiska je preto jej užívanie neprípustné, pretože zabíja nový počatý život.

Takisto prakticky všetka dostupná HAK na našom trhu pôsobí abortívne. Odporúčam preto prirodzené metódy plánovania rodičovstva prípadne sexuálnu abstinenciu, ak nechcete dieťa. Lepšie ako dieťa počať a hneď vďaka tabletkám potratiť.

majkalapka

Tak mohli ste trochu počkať, ci nedalo sa? Riziko otehotenenia hrozi vzdy na 50%, tak si to prepocitaj. Ak si uzila tabletku a nevyvracala si sa, alebo nemala ine priznaky toho, ako by tvoje telo chcelo umele hormony upratat prec, mozno je to v poriadku. Ale porad sa este s gynekologom, tabletku po, ktorá zabrani tehotenstvu mozes uzit maximálne do 72 hodín od nechraneneho styku.