Nazory ludi na moj problem so strachom z HIV

Príspevok v téme: Nazory ludi na moj problem so strachom z HIV
Foxie

Zdravím,chcela by som sa spýtať na váš názor. Minulý rok som mala pohlavný syk s chalanom,bolo to tri krát,po druhom raze som dostala mononukleozu,je možné že som ju dostala zo vzduchu tento vírus,od tohto chalana alebo od kamaráta čo ma v tej dobe pobozkal a bol chorý,respektíve mal príznaky mononuklozy.otázka sa však týka niečoho iného. Nedávno som mala prednášku o HIV a dosť ma vzala. Moja otázka je,môžem byť HIV pozitívna? Chalan čo som s ním vtedy spala je môj kamarát a vedie bujarí život a čo si pamätám mali sme aj ochranu ale stalo sa aj,že sme na pár chvíľ boli aj bez nej. Mám v pláne sa ísť otestovať teraz v najbližšej dobe a snažím sa aj zkontaktovať s týmto mojim ex priateľom s benefitom,len je v cudzine tak je to taťšie. zaujíma ma váš názor či môžem mať túto chorobu,viem príde vám to hlúpe takéto otázky ale budem rada ak sa zapojíte a aj nejaký odborník. P.S. na mononukleozu som bola liečená,serologické vyšetrenia mi robili pod chvíľou,mala som chvíľu zvýšené pečeňové testy,ale to u mononukleozy bežné. Vopred ďakujem a prosím o názory

MultiLevel

"Moja otázka je,môžem byť HIV pozitívna?".....Fuuu, to je zvlastne pytat sa nas tu :) Ani neviem aky "odbornik", ti nemoze povedat ci si nakazena, ci nie. Urcite nie skrz net. Urcite chod na testy, len vtedy mozes mat istotu. Nakazena pokojne mozes byt a nemusis. Nech je ako chce, kym nebudes mat vysledky testov, nespavaj s nikym. A aj do buducnosti, skus trosku premyslat nad tym, s kym ides do postele....pise sa tu, ze je tolko a tolko nakazenych ludi a ze je nepravdepodobne, aby si s niekym takym spala....ale ver, ze take nepravdepodobne to nie je. Tieto veci sa siria velmi rychlo. V meste odkial pochadzam vraj nastala pred letom panika, lebo sa prislo na to, ze jedna muzska slapka vedome sirila virus HIV cca 5 rokov. Podla toho co mi vraveli kamarati, boli sa davat vysetrovat ako zeny, tak aj muzi a len malokto mal styk priamo s nakazenym.....zjavne vedeli, preco :)

KaliGali

Pán ovecka ty si chcel mat %-tá tak sa tu nerob. A ja by na tvojom mieste dával pozor nie že potom sa to bude aj teba týkať! Nikdy nemôžeš vedieť ako vidím ty to bereš na ľahkú váhu ale na moc ľahkú!

KaliGali

Vlani sme zaznamenali okolo osemdesiat nových prípadov infekcie vírusom HIV. Viac ako 63 percent tvoria muži, ktorí mali homosexuálny styk.

Od Nového roku do konca septembra 2013 sme na Slovensku zaregistrovali 57 nových prípadov nákazy vírusom HIV, do konca vlaňajšieho roka ich pribudlo ešte vyše dvadsať.

Presné čísla zatiaľ nie sú známe, čaká sa na dokončenie testovania niektorých pacientov, ale aj tak môžeme hovoriť o smutnom slovenskom rekorde: okolo osemdesiat nových prípadov, čo je oproti uplynulým rokom nárast od päťdesiat takmer do sto percent.

Menej diagnostikovaných, viac pozitívnych

Podľa slov Danice Stanekovej, vedúcej Národného referenčného centra pre prevenciu HIV/AIDS na Slovenskej zdravotníckej univerzite, sa to dalo čakať.

„Predpokladali sme, že po roku 1989, keď sa otvorili hranice, prípadov infekcie bude viac, ale stalo sa tak vlastne až teraz. Mobilita ľudí jedným i druhým smerom za hranice je veľká, našinci oveľa viac cestujú, ale príčinou môže byť aj to, že práve vlani sme sa zúčastnili na európskom projekte Sialon II.

Jeho cieľom bolo, aby sa skupina mužov, ktorí mali pohlavný styk s iným mužom, dali anonymne testovať na HIV, syfilis a hepatitídu typu B a C. Súčasne sa pomocou anonymného dotazníka mapovalo aj ich možné rizikové správanie,“ vysvetľuje.

Fakt je, že aj medzi pacientmi, občanmi Slovenska, ktorým infekciu diagnostikovali do konca septembra 2013, prevládali muži, ktorí mali pohlavný styk s mužmi, bolo ich 34 z celkového počtu 57 nových prípadov.

„Spomínaný projekt sa zameral na týchto mužov, dostávali od svojich priateľov a známych ‚kupóny‘ a s nimi sa mohli prísť dať anonymne vyšetriť. Koľko prípadov sa nám podarilo zachytiť vďaka tomuto projektu, žiaľ, zatiaľ uviesť nemôžem, kým nebudú oficiálne zverejnené výsledky projektu,“ dodáva.

Na Slovensku sa okolo 63 percent registrovaných HIV pozitívnych osôb nakazilo nechráneným sexuálnym stykom muža s mužom, čiže stále platí, že v našich končinách ide o najčastejší spôsob prenosu. Pri heterosexuálnom styku zostávajú počty stále nízke. Ak hovoríme o ženách, tvoria iba 14,3 percenta nakazených.

Pravda je však aj to, že každý rok u nás klesá počet ľudí testovaných na HIV. Ak porovnáme počet vyšetrení na Slovensku napríklad v roku 2012 s rokom 2010, je to o 7 204 vyšetrení menej. „Utvrdzuje nás to v domnení, že ľudia nákazu stále podceňujú, pričom v posledných rokoch sa rovnica zmenila: čoraz menej vyšetrených ľudí a čoraz viac diagnostikovaných nových prípadov,“ hovorí Danica Staneková.

Od Božieho trestu k pilulke po

Na začiatku epidémie sa hovorilo, že AIDS je trest Boží a jediným liekom proti nemu je stopercentná vernosť. Dnes, aj keď sme na „Boží trest“ zabudli, je nechránený sexuálny styk stále hazard so zdravím. Takmer ako ruská ruleta - niekto sa môže nakaziť pri prvom styku, niekto pri desiatom, ale riziko zostáva. Známe je i to, že skôr sa nakazí žena od muža než naopak.

Trestom Božím bol na začiatku epidémie aj pozitívny test na HIV. V podstate znamenal ortieľ smrti. Dnes existuje viacero druhov liekov, ktoré dokážu nákazu udržať na uzde a nedovoliť jej, aby sa prejavila ako rozvinutá choroba AIDS. Práve preto sa zrejme mnohí domnievajú, že na testovanie je dosť času a že „kokteily“ liekov dokážu zázraky.

„Čím skôr sa chorý dozvie svoju diagnózu, tým lepšie sú jeho perspektívy. Tým skôr je totiž možné začať sledovať jeho zdravotný stav a určiť, v akom štádiu infekcie je. Od štádia závisí liečba i jej úspešnosť. V súčasnosti máme k dispozícii šesť rôznych tried liekov, ktorými sa dá život pacienta značne predĺžiť a jeho zdravotný stav zlepšiť."

"Na druhej strane, lieky dokážu v organizme človeka množenie vírusu brzdiť, ale nateraz nedokážu zničiť ho. Obrazne povedané, liečená infekcia HIV je ako auto, čo stojí na svahu so zatiahnutou ručnou brzdou. Keď ju uvoľníme, ide ďalej,“ vysvetľuje Danica Staneková.

V tejto súvislosti spomína aj možnú „postexpozičnú profylaxiu“.

Aj keď tento názov vzbudzuje u laikov rešpekt, účinky trojkombinácie liekov veľmi pripomínajú antikoncepčnú pilulku, ktorú môžu ženy použiť až po súloži.

„Ak si je dakto vedomý, že bol vystavený vysokému riziku infekcie vírusom HIV, môže na infekčných klinikách v Bratislave, Košiciach, Martine a v Banskej Bystrici požiadať o tieto lieky. Užíva ich mesiac a môžu znížiť riziko nákazy. Samozrejme, treba ich začať brať čo najskôr, najlepšie do 24 hodín od chvíle, keď sa riziku vystavil.

Nevýhoda je, že si ich plne hradí pacient a celá kúra vyjde približne na tisíc eur. Netreba však hazardovať a spoliehať sa na túto možnosť - nejde o stopercentný prostriedok, ako nákaze zabrániť,“ dodáva.

Každý rok jeden až dvaja mŕtvi

Za vyše dvadsať rokov sa medicína dostala naozaj ďaleko. Vieme, že vírus HIV patrí medzi retrovírusy a dokáže prežiť v bunke aj vo forme nukleovej kyseliny ako provírus naviazaný na našu vlastnú nukleovú kyselinu.

Ale nedostali sme sa až tak ďaleko, aby sme nukleovú kyselinu vírusu vedeli dostať z našej vlastnej bunky bez toho, aby sme ju poškodili. Máme však lieky. Mnoho liekov, ktoré sa dajú rôzne kombinovať aj vtedy, ak jeden z nich prestane na vírus účinkovať, napríklad preto, že zmutoval. Dá sa použiť iný. Často sa v tejto súvislosti hovorí, že pacienti dostávajú „liekové kokteily“.

Antiretrovirotiká, tak ako všetky lieky, môžu mať aj nežiaduce účinky. Môžu sa prejaviť napríklad metabolickými ťažkosťami, kožnými problémami, zvýšeným a nerovnomerným ukladaním tukov, dôležité však je, že pomáhajú.

„Kým neliečení pacienti prežívajú s vírusom osem, desať, dvanásť rokov, liečení žijú ďalších dvadsať, tridsať či viac rokov. Stále tiež pribúdajú nové lieky, takže iba budúcnosť ukáže, ako sa dá život pacienta predĺžiť,“ konštatuje Danica Staneková. Každá pozitívna novinka v tejto oblasti však prináša aj svoje negatíva.

Doktorka Staneková spomína na muža, ktorého test zo slín ukázal, že by mohol byť pozitívny na vírus HIV. Pozývali ho na ďalšie testy, muž ich však ignoroval. Prišiel až po desiatich rokoch s Kapošiho sarkómom, kožným nádorovým ochorením, ktoré zvyčajne sprevádza konečné štádium infekcie, chorobu AIDS.

Ľudia si často povedia - veď oni ma z toho dostanú, keď bude zle... Koniec koncov, sú známe prípady, keď liekmi dokázali vrátiť chorého z rozvinutého štádia AIDS do bezpríznakového nosičstva vírusu HIV. „To je veľmi zlá filozofia,“ hovorí Danica Staneková.

„Pacient s rozvinutým ochorením AIDS býva hospitalizovaný a liečený na infekčnej klinike. Liečba môže byť úspešná, ale, žiaľ, nemusí. Ak sa pridružia ďalšie infekcie súvisiace s oslabeným imunitným systémom, povedzme rezistentný kmeň tuberkulózy, môže byť medicína bezbranná."

"Na Slovensku každoročne na AIDS umiera jeden až dvaja pacienti. Takí, ktorí boli diagnostikovaní príliš neskoro, takí, ktorí odmietali liečbu alebo ju svojvoľne prerušovali, ale aj takí, ktorí sa dlhodobo liečili. V tom poslednom prípade býva najčastejšou príčinou zlyhania liečby vznik multirezistentného vírusu HIV.“

Pokroky, tmárstvo a predsudky

Na jednej strane pokroky v medicíne a osveta, na druhej pretrvávajúce tmárstvo, predsudky v spoločnosti. Najpomalšie sa podľa slov Danice Stanekovej zrejme mení povedomie ľudí vo vzťahu k infekcii HIV, ako aj k postihnutým ľuďom. Neuvedomujeme si, že HIV a AIDS sa dnes môžu týkať kohokoľvek bez zreteľa na vek, sexuálnu orientáciu či vierovyznanie.

Infekcia HIV/AIDS je diagnóza, nie morálny stav, ktorý máme právo súdiť. Nie každý človek je vinný za to, že sa infikoval. Len v roku 2012 sa vo svete narodilo HIV pozitívnym ženám 260-tisíc detí s infekciou HIV/AIDS, mnohí sa infikovali pre sexuálne násilie či neveru partnera...

Každý z nás sa nevedomky dostáva do reťazca vzťahov svojho partnera z minulosti, na konci ktorého môže stáť HIV infikovaný človek a ten o svojej infekcii nemusí vedieť. Preto sexuálna zdržanlivosť, vzájomné poznanie zdravotného stavu, vernosť vo vzťahu a kondóm zostávajú naďalej hlavnými nástrojmi prevencie odporúčanými Svetovou zdravotníckou organizáciou.

HIV v štatistikách

Do konca septembra 2013 sme na Slovensku evidovali 616 ľudí infikovaných vírusom HIV, z čoho bolo 489 občanov SR a 127 cudzincov. Pokiaľ ide o občanov SR, prevládali muži - 419, žien bolo 70. Na AIDS ochorelo 72 pacientov, z nich umrelo 41.

Najviac HIV pozitívnych pacientov u nás spadá do vekovej kategórie 25 až 35 rokov, registrovaní sú však aj mladší pacienti, a to vo veku od 18 do 24 rokov. Najstarším pacientom, u ktorého na Slovensku diagnostikovali HIV, bol 75-ročný muž.

KaliGali

www.pluska.sk

Tu máš dáky link keď potrebuješ dôkaz pán ovecka.
Mám aj iné linky ale to by ste nepochopili lebo je to po nemecky

0vecka

2 karolinka122 takze ma nema pocuvat ale inak ma spravit presne to iste co som jej poradil :)

2 bambus mas na to aj nieco podlozene? nehovorim ze rovno dokaz ale ty pises nieco ako : no co ja viem asi to tu ma vela ludi...

proste nejaka aspon indicia... takyto prieskum nieje az taky problem urobit kde dokazeme zistit mozno s presnosotu +-50% ze kolko ludi ma na SK HIV... a je to fakt ze mizive %

karolinka122

Nepocuvaj Ovcu, ta mudruje vsade...je to tvoje zdravie, len si daj pekne porobit testy na HIV a tiez aj na ostatne veci, ak to bude dobre, aspon sa upokojis , takto budes nato mysliet stale.