Ako odstúpiť od cirkvi?

Príspevok v téme: Ako odstúpiť od cirkvi?
AlaraX

Dobrý deň všetkým,
obraciam sa na vás s prosbou o pomoc. Ide o to, že by som chcela odstúpiť od cirkvi... jednoducho už nebyť oficiálne jej súčasťou. Čochvíľa mám osemnásť rokov, už sa na to chystám dlhšiu dobu. Dá sa to vôbec? A ak áno, ako? Je to zložitý proces? Len mi nepovedzte, že to nejde.

Vopred ďakujem za pomoc :-)

N-ika

schnella ak si bola pokrstena tak uz sa neda z cirkvi "vystupit". S krstom si ju prijala na cely zivot. Mozes jedine konvertovat alebo budes zit bez viery a kostola...

schnella

Priklanam sa k tebe Dejvid. Ja mam skoro 17 a tiez by som chcela odstupit z tochto svinstva, bordelu atd. Prosim napiste ako a hlavne k veci vy svetuskovia :-)

dejvid_tru

ludia nechapem naco jej pisete o cirkvi.. asi ma dovod nato aby chcela odstupit a vy jak nejaky svatuskovia jej hovorite co pre nu spravil jezis.. a co ked to pre nu spravil alah alebo nejaky iny na ktoreho veria miliony? ona chcela vedet ci sa to da nie co je cirkev.. lebo cirkev je riadny bordel

chretienne

Tá posledná veta nie je psychické vydieranie, ale pravda. Cirkev, nech už s ňou máme dobré alebo zlé skúsenosti, bola Ježišom - Bohom chcená a preto aj založená. On sám je hlavou cirkvi. Ježiš ako Boh bol a je vševediaci - vedel, že jeho cirkev bude cirkvou hriešnikov i svätcov, ale aj tak ju chcel. Alebo si myslíte, že cirkev je Bohu proti vôli a On s tým už 2000 rokov nič nerobí?

Ježiš túžil po láske v cirkvi a každý kresťan - či už kňaz alebo laik má žiť tú lásku a dávať ju ďalej. Ak ju niekto nežije, nie je dôvod zavrhovať celú cirkev. Ježiš sľúbil, že nech sa bude diať čokoľvek, On ostane vo svojej cirkvi prítomný až do konca čias.

Po čom naozaj Boh túži, je osobný vzťah každého človeka s Ním. To je základ. Prežívať každý deň s Ním, zhovárať sa s Ním ako s priateľom, tešiť sa na stretnutie s Ním po smrti. Na budovanie takéhoto úzkeho vzťahu k Nemu nám dal prostriedky cez sviatosti, ktoré ustanovil a ktoré podľa jeho vôle vysluhujú práve kňazi. Nikde inde človek nenájde toľko milostí, koľko mu Boh ponúka jedinou sv. omšou, ktorá nie je ničím iným, ako prítomnosť všetkých zúčastnených na Golgote pod Ježišovým krížom, na ktorom zomiera za naše hriechy. Boha naozaj neuspokojuje prítomnosť na omši kvôli čiarke za účasť či odrecitované modlitby s myšlienkami kdesi mimo. Je len na každom kresťanovi, aby ak je to u neho takto, toto zmenil a dal do svojich modlitieb a kresťanstva to najdôležitejšie - svoje srdce. Nikto z nás však nevidí do duše nikoho z prítomných (vidí len do svojho), a preto by nemal automaticky predpokladať, že všetci na omši sú formálni veriaci či dokonca pokrytci. Ak sa stretneme s niekým takým, nemôžeme hneď všetkých hádzať do jedného vreca. Právom sa totiž môžeme obávať, že tí, ktorých nepoznáme a súdime, sú lepší od nás. Všetko sa raz odkryje po smrti - uvidíme ich aj naše skutky, aby sme nakoniec neboli nimi zahanbení.

Človek môže sklamať, Boh nie. Na zemi nie je dokonalosť, lebo človek nie je dokonalý. Vzorom každému veriacemu má byť Kristus. Ak niekto naozaj úprimne hľadá Boha, skôr či neskôr ho práve On odkáže na cirkev, nech sú už jej jednotliví predstavitelia takí alebo onakí.

usb

Ehn... nechytaj sa len jednej vety. To rebelovat som myslela obrazne. Pubertaci rebeluju voci vsetkemu co uznavaju dospeli. Voci skole, voci povinnostiam, voci vkusu dospelych v inych oblastiach zivota ... V pripade Alary je to okrem ineho aj cirkev lebo sa buri voci dospelackemu svetu a vsetkemu co jej urcuju rodicia, teda aj voci cirkvi a vsetkym co s tym suvisi.
To, ze bude prihlasena k nejakej cirkvi jej z nosa neubudne. Az bude mat takych 30 bude zmyslat inak. Ja tiez patrim k jednej z krestanskych cirkvi aj ked nedodrziavam vsetko tak ako cirkev kaze, ale nemam nutkanie z nej odstupit. Jedine, ze chce Alara konvertovat na ine nabozenstvo moze byt tou pricinou, ze to chce.

laurora

chretienne, toto ma co znamenat za psychicke vydieranie, hlavne na konci vety ? :D Ale zas v cirkvi je to vlastne bezne :) Kto povedal, ze cirkev a samotna viera v Boha je to iste? Vsetci sobre vieme, ze cirkev je politika uz od pradavnych dob, ktora nema so skutocnou vierou a skutocnycm vztahom s Bohom vela spolocneho. To ci je clovek veriaci je len v cloveku samotnom a podla mna je ovela uprimnejsie pomodlit sa pred spanim, ked to od teba nikto necaka ako chodit pravidelne kazdy tyzden do kostola ako na klavir, odrecitovat zopar naucenych modlitieb a ist domov a tvarit sa ako najvacsi svatec.... a o to len preto, ze nikto povedal, ze je to tak "spravne"... SKutocna uprimna viera nepozna totiz len jednu stranu mince a jednu pravdu...

chretienne

Aj keď odídeš z cirkvi, krst už nevymažeš, je to nezmazateľná sviatosť, pri vysluhovaní ktorej Boh Otec povedal: toto je moja milovaná dcéra, v ktorej mám zaľúbenie. Asi máš výhrady voči cirkvi, ale máš aj výhrady voči Ježišovi a jeho evanjeliu? Lebo božie slovo je to najdôležitejšie, čítaj ho, sú to slová života. Ježiš je ten, ktorý za teba zomrel a urobil by to hocikedy znova, lebo ťa miluje. Odchodom z cirkvi nepovieš nie iba kňazom a cirkevným predstaviteľom, ale v prvom rade Jemu.

ehnflf

myslim ze viac zalezi od toho co je v tvojej hlave ako od toho, ci ta tam niekto ked si sa narodila a nevedela este adekvatne mysliet "zapisal"....:) ale ked tak, myslim ze by to slo tak ako tu uz pisala kocka predomnou... inak...neverit v boha znamena rebelovat proti spolocnosti??? podla mna to znamena mat vlastny nazor, ktory by mali ini respektovat aj oni chcu aby si respektovala ich...

usb

Si mlada a nevyburena a chces rebelovat voci spolocnosti. Len si to dobre rozmyslim, az budes mat takych 25 ci viac a budes sa chciet vydavat tak to mozno budes lutovat. V 18 clovek inak rozmysla ako o takych 10 rokov neskor. Nerob unahlene zavery.
A vobec aky mas dovod? Ved do kostola, na spovede a modlit sa ta nikto nenuti, tak naco takyto krok?