Ktoré jedlá sú zdravé? Môžete ich vymenovať?

Príspevok v téme: Ktoré jedlá sú zdravé? Môžete ich vymenovať?
3D

Už som úplne dezorientovaná z toho množstva odporúčaní ktoré sa týkajú jedla. V každej knihe je pomaly niečo iné. A o článkoch ani nehovorím. Aj každý "odborník" radí inak. Nemám v tom vôbec jasno, preto vás chcem poprosiť či mi na základe vlastných skúseností viete odporučiť nejaké konkrétne potraviny, ktoré sú pre zdravie prospešné. Myslím vymenovať napr. ovocie, zeleninu, ktoré druhy múky alebo obilnín, ktoré oleje, tuky, bielkoviny, ak mlieko, tak aj ktoré konkrétne mlieka a mliečne výrobky. Čím mám sladiť, keď cukor je škodlivy atď. Čím prípadne dochucovať potraviny, ktoré koreniny alebo príchute zvoliť.
Chápem, že každé telo je iné, ale tak snáď sú aspoň nejaké všeobecné zásady alebo odporúčania. Chcela by som sa konečne začať zdravšie stravovať, ale som veľmi zmätená z množstva rozdielnych informácií, neviem proste ako začať.
Ďakujem všetkým, ktorí si dajú tú námahu a pomôžu mi v tom.

Fleur-de-lis

katy, možno preto, že ak si pred tým jedla prevažne spracované jedlá, tak teraz tvoje telo nevie ako tráviť skutočné jedlo. Ale časom sa to opäť naučí. Pokiaľ ťa len nafukuje a nemáš nejaké silné kŕče tak jedz ďalej zeleninu. Skús si robiť vždy max 2 druhy naraz napríklad.

katy350

vie mi niekto povedat preco ma psylium aj kazda zelenina nafukuje? znamena to, ze mi nerobia dobre? napriek tomu ze su zdrave?
neviem uz ozaj ako sa stravovat, nesmiem mlieko, muku, ryzu, chcela som aspon zeleninu jest, ale neda sa.. tak ostava mi uz len voda

jedalnicek

ja varim len v klasickych hrncoch s bielym smaltom. bola som na prednaske vo viedni kde sa hovorilo o tejto problematike podrobne. zdrave varenie nie je ani v nerezovych ani v teflonovych. a samozrejme uz vobec nie v hlinikovych. takze ostava stale stara dobra klasika. sice treba davat vacsi pozor aby nepriharalo, ale za to zdravie to stoji. ved kedysi ine hrnce neboli a zeny varit vedeli. a treba jest viac zivej surovej stravy, nie len vsetko varene a pecene.

jedalnicek

presne ako tu pise Go-fruit. clovek nemoze len nariekat a ziadat hotove informacie, ale musi hladat a studovat sam. predsa aj ti, ktori tu radia, to z niecoho nastudovali. vsetci musime jest, vsetci chceme byt zdravi. tak hadam tolko sami sebe mozeme venovat casu, aby sme si nastudovali to, co je pre nase zdravie a zivot prvorade. nechapem ako mozu ludia tolko casu zabit pozeranim telky, klebetenim, navstevami, zabavou, ale zasadne veci by chceli mat naservirovane ako hotove poznatky. ale to vam nikto neda. ved kazdy sme iny, kazdemu sa hodi ina dieta. preto si to musi zistit kazdy sam. mozeme sa tu poradit ale necakajte hotovy jedalny listok a podla moznosti este aj hotove jedla rovno do huby. varit sa muselo vzdy, resp. pripravovat jedlo vzdy niekto musel. ak mate dost penazi a byvate na dostupnom mieste, mozete si to vsetko zaplatit. aj tak sa da, ale pre bezneho smrtelnika to nie je velmi pristupne. takze neostava nic ine len si to nastudovat, prisposobit svojmu zdravotnemu stavu a prestat vyplakavat.

GoFruit

Tak ja neviem, ked v tom mate chaos a nemate cas si to nrjak nastudovat tak si zaplatte nejakeho coacha..... nutriterapeutku alebo nieco take.
Ak ti smoothie nechutilo tak si asi urobila zly smoothie. Ja nepoznam cloveka a to som uz robila smoothie aj pre fest masozravcov atd zaujatych ludi proti ovociu a vsetci to milovali.

Ja pomaham s prechodom na zivu stravu.
Prechod na vegetarianstvo hadam tazky nie je. Proste si musite odsledovat co vam skodi a najst si na seba cas. To je hadam prvorade. Nezapnite telku, necitajte casopisy, kupte knihy o strave pripadne citajte clabky na nete a ono sa to posklada alebo si niekoho zaplatte. Same sa to nespravi. A vy tu len nariekate. Ked nieco chcete tak si za tym proste choďte. Najdite si na seba cas. Pretoze vy a vase telo a zdravie by vam mali byt najprednejsie.

dukanovafan

Presne toto mam aj ja. Mam v tom hrozny chaos. Neviem co mam robiť. Ci teda vylucit všetko pecivo, cerealie, a aj mliecne výrobky aj maso alebo co? Veganska kuchyna neviem tie recepty smoothie a toto som cítala ale moc mi to nechutilo, teda vobec... Teraz som skusala dukana a nemal na mna ucinok, ja už neviem, skusim PALEO možno...ale bežne v Jednote, a pod. Lidl co z tade kupovat zdraveho, ja moc nevarím nebaví ma to.. nechce sa mi. obezna nie som, mam 68kg ale chcela by som schudnut aspon 8kg. ale zároven sa už naucit zdravo normálne jesť. pRETO TIEž taketo nejake základné body záchytné hladám.

redka

funguje mi to aj bez citronu... ale je pravda, ze davam niekedy jogurt, kefir alebo nieco podobne tak to mozno nejako zreaguje... ale myslim, ze mi to "nakynulo" aj bez toho citronu...