Problémy so žalúdočnou kyselinou.. ako sa stravovať?

CHios

Problémom nie sú samotné kyseliny, ale to, že kyseliny prenikajú von zo svojho prirodzeného prostredia - teda zo žalúdka. Ak vystúpia nahor do pažeráka, ktorý nie je uspôsobený na ich agresívne pôsobenie, dochádza k tzv. páleniu záhy. Vtedy si ľudia myslia, že majú prekyslený žalúdok, ale opak je pravdou. Keby bolo trávenie OK, kyseliny by zotrvávali len v žalúdku. Ich potlačením môže dôjsť k ďalším tráviacim ťažkostiam, takže by som sa zameral skôr na to, ako podporiť trávenie.

RNG

Travenie je vec dostatku kyselin roznych enzymov mikrovlaknin a probiotik.
Ked ti kvasi v zaludku znamena ze nemas dost kyselin. Kyseliny totiz konzervuju tj zastavia kvasne a hnilobne procesy. Ved kazdemu je jasne, ze napr nakladanie uhoriek ko kysleho nalevu ich zachova aby neplesniveli nekvasili ani nehnili.Vtedy aj tvoje vlastne pankreaticke enzymy su ovela menej ucinne. Pala vznika ked nasledkom kvasenia vyvinute plyny a peny vytlacia jedlo do pazeraka a kedze tento nie je chraneny proti kyselinam ako zaludok, tak ho kyseliny napadnu.
Zialbohu lekari az na male vynimky palu potlacaju tak, ze potlacia vyrobu kyselin, tj nie je co palit. Tym, ale znicia cely traviaci proces, naviac otvoria telo na volny vstup roznyh mikrobov, tj aj skodlivych ako hnilobne, kvasne a patogenne/chorobne.

miris

viem ti poradiť čo robiť, ale museli by sme sa stretnúť osobne :-) alebo aspoň cez maily a nie tu, mám to osvedčené pomohlo to môjmu ocinovi, ktorý mal tiež vredy a kyselinu pravidelne :-(

Shayleen

Tak to máš po otcovi ako ja :/ skúšala si pantoprazol? Mne pomáha a čo mne osobne ešte pri žalúdočných bolestiach pomáha je kamilkový čaj

Zuzka535

no chodím od mala ku gastroenter...mala som už aj dvakrát preliečeného helicobactera..s kyselinou bojujem od siedmeho ročníka zákl.školy. Nikdy mi to lekárka poriadne nevysvetlila a mňa to veľmi zaujíma prečo mám také problémy..vraj mám citl.žalúdok...je pravda, že som stresový typ. V lekárskych správach mi tam vždy píšu Biliogastrický reflux..V rodine máme problémy so žalúdkom.Otec mal aj vredy.A mama má asi podobné problémy ako ja..Ono to nieje len o kyseline..vôbec mi netrávi, brucho tvrdé ako kameň, nafúknuté, kyslosť v ústach atď.Keď mám tieto stavy neviem dať žalúdok dokopy..inokedy sa to dá ale tiež si musím dávať pozor čo jem.

redka

asi myslim palenie zahy, grganie, nafuknutost a pod... ale to iste moze sposobovat aj nedostatok kyseliny.. a praveze v mnohych pripadoch si ludia myslia, ze ich pali zaha z prebytku kyseliny, tak si nasadia antacida a tym vsetko len zhorsia... to palenie moze vznikat aj preto, ze mas slabu kyselinu resp mas jej malo a jedlo ti tam kvasi hnije, miesto toho, aby sa rozlozilo a posunulo sa dalej... tiez ti mozu chybat enzymy na rozhlad jedla... ked ti to tam zacne hnit kvasit, tak sa ti to potom moze vracat opacnym smerom a tam niekde vznikne ten pocit palenia... preto sa pytam ci mas nejaky "vedecky" dokaz tej zvysenej kyseliny alebo ide o samodiagnostiku...

Shayleen

@redka: ty si nikdy nemala kyselinu? Poprad. Fakt nevieš čo to je? Na to vyšetrenie nepotrebuješ stačí keď ju už cítiš. . .

hanka9

Zadaj do vyhladavaca RNG zaha, resp. RNG pala, alebo RNG travenie a tam sa dozvies vsetky PODSTATNE veci tykajuce sa tvojho problemu. P.s- a dozvies sa aj to, ze mozno nemas nadbytok kyseliny, ale presny opak, t.j. jej NEDOSTATOK.