Zmena stravy!

Príspevok v téme: Zmena stravy!
barborka020

Snazim sa prejst na zdrave stravovanie ale stale sa mi akosi nedari. Zo dna na den nepripada vobec do uvahy; preto som zacala postupne. Nebol problem nahradit biely cukor trstinovym; mlieko mandlovym; mliecne produkty som s tazkym srdcom tiez ozelela. Ale peciva sa pri najlepsej voli nedokazem vzdat. Kedze mam alergiu na mlieko aj psenicu; skusala som rozne alternativy chleba ale vsetky skoncili v kosi. Vcera som skusala babovku z psenovej muky a mozete hadat kde skoncila.. :( Som zufala z toho ze neviem proste co jest; chcem zmenit stravovacie navyky ale uz ozaj neviem ako. Ano ja viem; napisete mi ze mam jest ovocie a zeleninu..ale prosim vas ludia mna to ozaj nezasyti! Ja jem vela zeleniny ale mam 47 kil a okrem toho som stale hladna :((( najvacsi problem su ranajky.

Fleur-de-lis

ja som si pohánkový robila podľa tohto receptu www.thehealthychef.com

s tým, že som si občas primiešala ešte inú múku (skús s mandľovou napr alebo z tekv. semienok)

A zeleninu a ovocie sa snažím kupovať z regiónu, a to čo práve zreje... Niekedy bio, niekedy nie... Na SVK idem rada na trh, tam tá zelenina krásne vonia :)
Dokonalú už len ťažko nájdeš, lebo aj ak nie je postrekovaná, tak kvalita pôd je nízka. Ale aj napriek tomu má aj nejaké tie vitamíny :)

A si robím buď šaláty zo surovej, alebo na panvici či na plechu v rúre opečiem.

barborka020

A este to som sa chcela spytat ze ako jete tu zeleninu? Len tak surovu hryzkate? Hm. Neviem uverit ze by to niekoho nasytilo. Odhliadnuc od toho ze je v tom urcite viac skodlivin a pesticidov ako vitaminov
.. Aku zeleninu kupujete v zime? Dovoz z druhej strany zemegule? :((

barborka020

Ma niekto dobry recept na peceny chlieb? Skusim si upiect doma lebo tie z dm..sorry..ale to je absolutne nejedle! Nechapem preco to je take drahe; keby to bolo aspon zdrave ale ked to ma storocnu zaruku tak aky hnus to musi byt; bleee! Chcem si napiect sama ale mam alergiu aj na ryzu aj kukuricu. Vcera som skusala piect z psenovej muky ale to vobec nefunguje. Ma uz niekto lepsiu skusenost? Dakujem.

michalmmm

Jedz vela masa, maso zasyti najlepsie, ak uz musi byt bezlepkova dieta. V DM-drogerii (neviem, ci v kazdej) kupis bezlepkove pecivo. Len si treba dokladne precitat zlozenie, z akej muky je upecene, lebo aj soja je casty alergen a tieto veci casto obsahuju sojovu muku. Kukuricna muka by mohla byt O. K., ale zase kukurica velmi casto sposobuje intoleranciu. Treba sa dat aj na intolerancie vysetrit. No najlepsie je vstat rano trochu skor a uvarit si nieco masite, maso s ryzou napriklad, maso so zemiakmi, maso na stave s trochou ryzovej muky, aby si pred odchodom do prace nebola hladna. Potom uz vydrzis, lebo zle sa pracuje, ked je clovek hladny. Ja sa do toho prinutim, aj ked rano hned po zobudeni este nebyvam az tak moc hladny, ale ked si predstavim, ze uz niekedy pred dvanastou by som v robote zomieral od hladu a nemal by som co dat do ust, tak to uz by bol dost velky problem :)

Fleur-de-lis

možno si treba odvyknúť od klasickej predstavy raňajok a spraviť si niekedy aj tú grilovanú zeleninu alebo tak... Panvica plná mrkvy, kalerábu, cukety a bataty či hokaido na dostatočnom množstve tuku (ktorý ide aj do taniera ;))... ja som potom dosť nasýtená...
A ak nemáš problém s vajíčkami, tak to sú najlepšie raňajky :) Vajíčka sú najlepšie od sliepok z voľného chovu.

Fleur-de-lis

ahoj barborka,
pri vylúčení mliečnych je dobré prijímať dostatok iných potravín s obsahom vápnika, ako napríklad tmavá listová zelenina (špenát, ružičkový kel...) takže denne niečo zelené :)

Cukor skús postupne úplne vylúčiť a keď už sladiť tak napríklad medom. Alebo čistou stéviou (pozrieť vždy zloženie).
A chlieb, hmm, no ja som začala tak, že som ho nahradila pufovanými chlebíkmi z ryže, kukurice... Zdravé to zrovna nie je, ale postupne...

Potom som si piekla chlebík sama, najmä pohánkový. Dá sa zmiešať múka pohánková, ryžová, orechová... Hľadaj kombináciu múk, ktorá ti bude chuťovo vyhovovať.

Teraz som už ale bez chleba a keď tak si robím placky(wraps) alebo žemle zo sladkých zemiakov (múka z manioku alebo priamo z uvarenej bataty).
Ale je pravda, že chlieb mi ani veľmi nechýbal. Horšie to bolo s mliečnymi. Ale už si to telo ani veľmi nepýta.

Alebo si skús robievať wrapy z obyč. zemiakov. Vždy lepšie ako obilniny...

Na raňajky vajíčka so zeleninou a príp. šunkou, alebo chia "puding" - chia semienka v kokos. mlieku s banánom, škoricou, vanilkou... na obed opečená zelenina na ghee alebo kokos. oleji, alebo rybka...

Je potrebné prijímať dostatočné množstvo tukov, aby si nebola hladná. Zdravých tukov sa nemusíš báť. Ja hladná nezvyknem byť, a na tukoch nešetrím a ešte aj chudnem...
Patria sem: kokosový olej, olivový olej (do studenej kuchyne, na šalát...), avokádo, živočíšny tuk, ghee (z mlieka od kravy chovanej na tráve).