Nechcem, aby ma zomlel systém!

Príspevok v téme: Nechcem, aby ma zomlel systém!
Klára.z.TN

Zdravím všetkých :-)

Keďže sa na tomto fóre nachádzajú zrelí a životom skúsení ľudia - aspoň dúfam -, rozhodla som sa požiadať o pomoc a dobré rady práve tu. Dúfam, že som urobila dobre.

O chvíľu je zo mňa dospelá osoba a po prvýkrát v živote sa začínam vážne zamýšľať nad tým, čo so svojím životom. Akým smerom sa uberať? Čo robiť, aby som sa cítila naplnená a neľutovala mrhanie vzácnymi dňami?

Možno si poviete, že je samozrejmé, čo by som mala robiť... jednoducho sa zaradiť do stáda ovečiek a byť otrokom systému, čiže: študovať, makať, odtrpieť si dôchodok, pričom si budem neustále vyčítať nenaplnenie života a nakoniec otrčiť kopytá s pocitom prázdnoty a akejsi nenaplnenosti. Lenže presne to NECHCEM.

Viete, keď sa pozriem na svojich rodičov alebo ľudí šinúcich sa po námestí ako múmie, stíska mi srdce. Chýba im životná iskra, radosť, sloboda. Sú prázdni, nešťastní, nevedia ako sa z toho začarovaného kolobehu vymaniť.

Takto by to nemalo byť. Aspoň nie v mojom prípade... jednoducho cítim, že takto dopadnúť nemôžem. Nenávidela by som sa za to. Nikdy by som si to neodpustila.

Lenže ako do toho nespadnúť? Dá sa to vôbec?

Mojím životným snom je žiť hlboko v lesoch, venovať sa liečeniu, bylinkám, zvieratám, hudbe, pomáhať ľuďom, jednoducho čo najďalej od skazenej civilizácie, ktorá ničí ľudské životy a ich čistotu.

Viem, znie to detsky naivne, no, doriti, prečo by to nemohlo byť realitou? Prečo by som si nemohla splniť sen? Je to také jednoduché, a pritom... takmer nemožné.

Keď sa o svojom sne zmienim pred rodičmi alebo niekým v škole, pozerajú na mňa, akoby som povedala niečo nehorázne.
„Bez titulu si dnes nikým."
„Chceš sa vrátiť na späť na stromy?“
Tie momenty nenávidím. Nechápu, že sa dá žiť aj ináč ako v reťaziach systému. Pokiaľ človek úprimne chce. A to ani nehovorím o reakciách, keď sa zmienim o tom, že som vegetariánka a postupne chcem prejsť na vegánsky spôsob života, neubližovať zvieratám, nesprávať sa k nim sebecky a nebrať ich iba ako zdroj jedla, ale ako bytosti s právom na život...

Chcela by som vedieť, čo hovoríte na môj sen. Mám možnosť splniť si ho? Alebo skončím ako oživená mŕtvola šinúca sa mestom do práce?

Vopred ďakujem za vaše pripomienky a rady :-)

Pekný večer.

Angelika3

V skutočnosti je to túžba v srdci každého z nás, len niektorí si to uvedomujú viac, iní menej, niektorí driemu viac, iní menej. Niektorí veria, že keď budú mať titul, peniaze a toto a toto (čo je pochopiteľné a prirodzené, ak je človek napr. v núdzi, tak sa túži zabezpečiť, ale niekto to robí len z vlastného pocitu ega), tak potom budú šťastní, ale keď to aj majú, naplnenie stále akosi neprichádza.
Ako v tom českom filme Vrať se do hrobu - děti dnu, odpadky ven :-D
Rada aj tu na fóre občas odporúčam knižky od Osha, ten o tom (aj o tom) hovorí.

nestastnazena20

Ahoj pre svoj sen urob vsetko da sa to. Nedaj sa zastrasit slovami ludi ako ty Sovensko potrebuje lebo slovaci si neplnia svoje sny a ziju nestastne zivoty teda drviva vacsina. Ako ovce hypoteka rodina a system bohatne na nasej sprostosti. Nevieme sa zjednotit za spolocne dobro pre vsetkych

Sloven111

Pre Kláru.z.TN

Píšem dosť oneskorene, neviem či to ešte sleduješ a je to aktuálne ale až teraz náhodou som ten tvoj príspevok prečítal. Velmi rád by som sa s tebou o tom porozprával podrobnejšie, lebo je to aj mne veľmi blízke, tak ak je to aktuálne budem rád ak sa ozveš.

mistanek

liecit bylinami a zaoberat sa hudbou ci konmi.

brani jej v tom system - predovsetkym zivnostensky a danovy.

skus prejst tou byrokraciou a uvidis, o com to je :)

MultiLevel

Moze byt :) Ale k tomu uz musi dospiet kazdy sam, ci to pouziva ako vyhovorku a ci to v skutocnosti nie je o niecom inom

doubledog

ved o to presne ide. ide o nu samotnu.

a k tomu matrixe uz len tolko:
vela ludi ma pocit, ze im matrix nejak skodi. ked ale ideme na detaily, vysvitne, ze ani nie, ze nejde az tak o system.
preto si myslim, ze vela ludi "system" pouziva iba ako vyhovorku a mali by s tym prestat, lebo si len stazuju dosiahnutie ciela.

MultiLevel

Double, a ja tvrdim, ze jej v tom system brani? :) Pouzila som slova, ktorym si nerozumel, vysvetlila som ich a teraz pises, ze sa to tu nema dramatizovat lebo systemu neunikne? :) A ved to ani nikto netvrdi :) Naopak, napisala som jej, ze to nie je o systeme, ale o nejsamotnej. A nejaky distanc od tohto sveta aj tak nedosiahne :) Ci bude koniec koncov stastna, zalezi od nej samotnej, nie od systemu, ktoremu sa tak brani, respektive sa jej nepaci, pricom sa moze odstahovat aj do Alp, alebo do lesa za dedinou ;)

doubledog

tak v tomto zmysle sa asi tazko niekomu podari zo systemu uniknut.
vzdy bude sucastou ekonomiky, statu alebo iných takýchto sociálnych systemov.

preto tvrdim, ze sa to tu dramatizuje.
ved tema je o tom, ze autorka chce odist na lazy, liecit bylinami a zaoberat sa hudbou ci konmi.
v com jej system brani to spravit?

MultiLevel

Doble, stacilo trosku pogooglit hned by si to nasiel ;) Hirax je slovensky spisovatel a Matrixom nazyva vsetko okolo nas, vladu, skolstvo. Jednoducho, takto mu to bolo lepsie pomenovat, ale netreba to brat samozrejme doslovne : "Matrixom nazyvam vsetko to, co je okolo nas - zdravotnictvo, ekonomiku, hospodarstvo, politiku, media, stat....jednoducho system, ktory sa tvari, ze je tu pre nas, ale v skutocnosti si nepraje, aby sme otvorili oci a boli stastni, lebo inac by prisiel o svoje peniaze, poziciu, stratil svoju silu. A tak v nas zobudza strach..."
Toto sa skryva za slovom Matrix, myslim, ze cosi podobne ma na mysli aj zakladatelka temy a ja som ho preto pouzila. Pre mna za mna, nech si kazdy nazve to, v com zije, ako chce :)