Poruchy autistického spektra - možnosti invalidity

Príspevok v téme: Poruchy autistického spektra - možnosti invalidity
Agadir

Zdravím,

chcel by som sa opýtať niekoho, kto je na autistickom spektre, prípadne má nejakého blízkeho/známeho, na možnosť čiastočnej invalidity.
Moja hlavná diagnóza je F 84.5 Aspergerov syndróm, okrem toho aj hyperkinetická porucha a.k.a. ADD, pričom diagnostikovaný som bol pred desiatimi rokmi, teraz mám 22. Následkom diagnózy a zrejme aj nedostatočnou (resp. takmer nijakou) liečbou sa u mňa vyvinula zmiešaná úzkostno/depresívna porucha, čo je síce bežná ko-diagnóza na autistickom spektre, no dôsledkom je, že napriek obrovským počiatočným ambíciám (a neskôr aj pomoci zo strany medikamentov), som nedokázal udržať krok ako so životom, tak ani s vysokou školou a skončilo sa to pol rokom na PN, pričom do zbierky mi pribudla panická porucha a sociálna fóbia, čo zo mňa urobilo labilnú trosku, ktorá má problém s náhlymi panickými atakmi v nestresovom prostredí (doma, rodina..), čiže úplne bežné, kedysi bezproblémové situácie ako cesta autobusom, alebo čakanie pri pokladni sú zaručeným spúšťačom...
Vzhľadom na to všetko si myslím, že mám nárok na čiastočný invalidný dôchodok z mladosti keďže som bol diagnostikovaný v čase, keď som bol nezaopatreným dieťaťom, no na základe tabuliek uvedených na stránke SP netuším, ktorá z diagnóz bude na posudkovej komisii považovaná za primárnu a aké sú šance dostať v prípade potreby dodatočných 10% za ktorúkoľvek z pridružených diagnóz. Veľmi by ma teda zaujímalo a bol by som naozaj vďačný, ak by mi niekto vedel odpovedať na tieto otázky:

1. pre tých, čo sú na spektre, alebo majú blízkych/známych, ktorí trpia týmito chorobami - aké sú šance dostať aspoň čiastočný invalidný dôchodok a mať tak aspoň nejakú pevnú pôdu pod nohami, ak áno, tak je ID aspoň vo výške životného minima?

2. pre rovnakú skupinu s pridruženou depresiou/úzkosťou/panickými atakmi - aké možnosti dodatočného príjmu/zamestnania, podľa možností nezhoršujúce aktuálny stav, ste v živote našli?

3. pre akýchkoľvek invalidných dôchodcov trpiacich viacerými diagnózami - vyberá posudková komisia sama, ktorá diagnóza je hlavná a ktorá je pridružená, alebo ste si to volili vy sami? V mojom prípade je podľa toho, čo som mal možnosť vidieť možné, že za rekurentnú úzkostno-depresívnu poruchu s panickými stavmi by som dostal väčšie percento per se ako za Aspergerov syndróm, a teda by som si ju v prípade možnosti voľby zrejme zvolil ako primárnu diagnózu.

Ďakujem

ni-ka

presne tak:-) to ze ti pribudli ine psychologicke diagnozy je len nasledok tvojho hlavneho ochorenia-asperg.syn...cize sa bude posudzovat len AS ale za to ze je v tazsom stadiu dostanes aj viac percent :-)

Agadir

rozumiem, trochu mám jasnejšie vo veci a pravdupovediac ma to aj potešilo, že sa tie diagnózy zhrnú dohromady, ďakujem

ni-ka

ak ti priznaju cca 50 % tak dostanes 140 eur invalidny...
narok mas na spatne vyplatenie maximalne tri roky dozadu...
ako tu uz bolo pisane, tieto diagnozy sa beru za jednu, cize nepriratavaju sa ziadne dalsie percenta...
a ak si bral dovtedy nejake davky od upsvar, alebo rodinne pridavky, danovy bonus atd, tak je to treba vratit...ak ti priznaju ID...

tescomobile

hlavnu diagnozu vybera zasadne posudkovy lekar a podla mojho nazoru sa vsetky psychicke problemy zhrnu pod tuto dg, cize ti NEBUDE priratanych ziadnych 10% za dalsiu dg. Toto sa robi len v pripade, ze by si mal napriklad nejaku somaticku chorobu typu astma, reumatoidna artritida a podobne, ale za dalsiu psych. dg navyse percenta uz nedostanes.