Štúdium "zubariny"

Príspevok v téme: Štúdium "zubariny"
pauluska

Ahojte, bola by som vám veľmi vďačná, keby ste mi poradili na ktorú univerzitu si podať prihlášku a prečo. O školách v ČR neuvažujem, preto sa rozhodujem medzi KE a BA (UK aj SZU) odbor zubné lekárstvo. Chcem sa zamerať len na jednu školu a jedny prímačky (poisku, ak ma nevezmú mám a už sa pripravujem zopár rôčkou :-D gymnázium + samoštúdium), preto by mi veľmi pomohlo kde je najlepšie študovať prípadne aj kde je ľahšie sa dostať. Ďakujem =)

1_Heňa

Áno, na štátniciach sme mali aj praktické skúšky.
My sme mali na každom predmete limity, čiže určitý počet výkonov potrebných na udelenie zápočtu/skúšky. Minimálne na každom cviku sa mi ušiel aspoň jeden pacient.

lambora11

Hena.

Este sa chcem opýtať, cca kolkych pacientov si ošetrovala (napr. pocas semestra alebo celkovo pocas skoly )
myslim ako preparacie primarnych, sekundarnych kazov

A su na stastniciach aj prakticke zkusky ?

1_Heňa

Farmakológiu sme mali v 3. ročníku, kým na VL bola len v 4. ročníku. Nemyslím, že bola nejak enormne ťažká, dala sa zvládnuť bez problémov.
Čo sa týka pacientov tak vyslovene som si ich zháňať nemusela, nie je to tak ako napr. v ČR čo viem, že si moji spolužiaci museli zháňať. Ak si však niekoho mala, tak to nikomu nevadilo.

lambora11

1-Hena

Prosim, chcem sa ta opýtať . Musela si si pocas stúdia v KE zhánat vlastnych pacientov na preparacie zubov ?

A skuska z farmakologie je v 3. alebo 4. rocniku?

Dakuujem

LMarika

Keby som chcela studovat zubne lekarstvo ja (samozrejme, ze nechcem), tak by som o studiu na Slovensku ani neuvazovala a pobrala by som sa skusit stastie do CR. Mozno sa ti moja rada pacit nebude, ale ak je tvojim cielom dostat sa na vysoku skolu - odbor zubne lekarstvo a zamerne hladas cesticku, ako si to ulahcit (nechces robit prijimacky z B, CH, a F, ale len z B a CH), nie je to najlepsie riesenie. Podla mna sa oplati zamakat aj na fyzike, hoci mnohi prave z tohto dovodu nechcu studovat v CR a skusit prijimakcy aj tam. Napriklad na Univerzitu Karlovu sa v ramci prijimaciek robia aj IQ testy, co zvysuje sancu, ze tvojimi spoluziakmi budu ludia, ktori nato naozaj maju, a to nielen usilovnostou a drinou, ale aj talentom. Kto ale sam seba realne hodnoti ako priemerneho, cize bez nejakeho talentu na ucenie, ale zato velmi, velmi usilovneho a je si vedomy toho, ze za jeho uspechom je len a len velka usilovnost a drina, ale vie, ze ten talent mu chyba, ten nech na skolu, kde sa robia IQ testy, radsej ani nejde. To, aky si typ, to uz musis najlepsie vediet ty sama. Skoly su v CR na vyssej urovni a najma na Karlovku nevezmu hocijakeho hlupaka. Okrem toho sanca na prijatie je podla mna vyssia v CR ako na Slovensku. Zubarina sa da studovat v Brne, v Prahe, v Plzni a v Olomouci. Keby som to chcela ist studovat ja, tiahla by som na prijimacky do Prahy a do Plzne, nech je to U. Karlova. Prijimacky z fyziky by som nepovazovala za prekazku, ale za vyzvu. A aj menej Slovakov by sa tam hlasilo, kdze je to od Slovenska dalej ako Brno. Ale ako chces, hlavne, nech ti to vyjde.

1_Heňa

Zubarina je už teraz na každej slovenskej univerzite. Ja som osobne končila na LF UPJŠ a bola som spokojná. Štúdium je síce náročné (ale asi všade), ale zvládnuteľné a ja sa nesťažujem. Každá fakulta má svoje pozitíva a aj negatíva, takže v podstate je to úplne jedno na ktorej fakulte skončíš, záleží len od Teba ako sa vieš uplatniť.
Na LF UPJŠ stačili úplne otázky, ktoré fakulta vydávala z oboch predmetov. Presne tieto otázky boli aj na prijímačkách a aj odpovede boli v tom istom poradí, takže v skratke to znamená, že ak si sa naučila otázky, tak si prijímačky spravila.
V MT ešte zubarina vtedy nebola, ale čo moji spolužiaci študovali na JLF UK všeobecné lekárstvo boli spokojní a nikdy by na inú fakultu nešli. MT je výborná medicína, celkom iný prístup a je to skôr fakulta rodinného typu.
O SZU sa vyjadriť neviem, nepoznám nikoho kto by tam študoval a ZL je tam tiež zrejme cca len 1 rok. Zato, že sa toho všeličo narozpráva ja súdiť nikoho nebudem.
Na LF UK prijímali najviac študentov na ZL, ale prijímačky boli o niečo náročnejšie ako na LF UPJŠ. Odpovede sa nezhodovali s modelovkami a mne sa ani organizácia prijímačiek veľmi nepozdávala - chaos. Mala som tam spolužiakov z gympľa, tak systém výučby bol v niečom podobný ako aj na LF UPJŠ, ale dosť vecí bolo odlišných. Napr. oni mali prázdninovú prax na internom odd. a aj chirurgii, čo my nie, oni mali histológiu až od letného semestra v I. ročníku, my od samého začiatku. Toto je len jeden rozdiel s tých mnohých čo bolo v BA a čo sme mali v KE my.