Pásový opar?

Príspevok v téme: Pásový opar?
eMkej

Pred dvomi dňami som pocitila svrbenie v oblasti pásu ( posledné rebrá na pravej strane) a následne sa mi vyhodila vyrážka.Svrbí to len velmi málo vyrážky vyzeraju ako typické pri pásovom opare no je mi málo a yaberajú asi len 3cm . zatial ma nič nebolí a vyrážky ani nehnisajú. Stretol sa s tým niekedy niekto? ako to mám riešiť?

RNG

Viacero virusov v tele si najde ukryt v nervoch, ale su tam len vo velmi malych mnozstvach a sotva sa prejavuju niekedy. Obcas sa ale prejavia aj vnutorne, bez vonkajsich priznakoch, co je napr pri roznych zapaloch nervov kde napadnu a "odizoluju" myelin alebo vystelky organov a ciev.
Kedze aj nase tzv "necinne" virusy(dormant) sa kedykolvek mozu pri oslabeni tela(napr prechladnutie, rozne ine choroby atd)premnozit a skodit viditelne, odporucam kazdemu dnes si zvysovat viralnu imunitu, nielen proti vonkajsim coraz castejsim viralnym nakazam, ale aj proti tym, co nosime dnes v coraz vacsom pocte v tele( vid rozne HPV, VZV, CMV, EBV a ine)

laura36

a jedli sme vela pomarancov a doplnok vitaminu C v tabletach, dala som jej nato imunoglukan mast, ked sa zoviraxom zasusili pluzgiere, ale nejak sa koza zacala pekne hojit po dlhej dobe az po pouziti toho spominaneho kremu na predpis.

laura36

neviem, aky presne, ale toto na tej fotke ja na pere a dcera to mala na troch miestach v oblasti genitalii troska vacsie a cervensie a strasne zle sa to hojilo a dlho. zdravie.pravda.sk

laura36

asi som si v detstve vytvorila imunitu, ked to mal brat. lekarka mi vravela, ze na 90% to od dcery dostanem a preto sme v lete zrusili aj dovolenku...mozno je to tym, ze som prave uzivala detoxikacnu medicinu a nicila ten virus v mojom tele od dcerky, alebo neviem... dufam, ze uz ani nikdy nedostanem. brat odo mna nedostal rubeolu a boli sme v jednom byte, ked sme boli mali. obavam sa, ze dcerka mala genitalny herpes, podla toho, co pises, jeden mala zvonku na kozicke hned pri genitaliach a dva hned na stehienkach blizko genitalii. pocula som, ze tento virus je nebezpecny iba vtedy, ak je prave aktivny, ked je zena v 1 trimestri tehotenstva, poskodzuje plod. aj dcerka chodi na tu medicinu tiez, poviem terapeutke, nech jej da nieco na precistenie, zacali sa jej znova robit suche miesta cervene na kozicke na nozickach po tom opare , aj na miestach po vyhojenom opare a zabral jej nato krem, co som nasla nato Fucidin H.na predpis z minulosti .

ni-ka

laura-inak je zazrak ze ked mala tvoja dcerka ovcie kiahne, ze si sa nenakazila :-) vzhladom na to ako su infekcne...
a trochu som sa pomylila, pasovy opar a kiahne maju spolocny povod vo viruse vzv, cize kto prekona kiahne tak moze unho opatovne vzniknut pasovy opar...
a opar na ustach ma na svedomi iny virus-herpes simplex...
tu je to dobre opisane :

Spoločnou charakteristikou herpesvírusov
Je, že z primárnej infekcie vzniknuté vírusy dokážu spôsobiť tzv. latentnú infekciu. To znamená, že vírusy zostávajú v kľudovom ,,spiacom“ stave v špecifickom tkanive tela hostiteľa až do konca jeho života. V dôsledku pôsobenia určitých podráždení (zmena stavu imunity, stres, UV žiarenie atď.) dochádza k reaktivácii vírusu, čím sa vyvolá opätovné prepuknutie ochorenia.

Nasledujúce riadky sa budú zaoberať infekciami typu HSV1,HSV2 a VZV, ktoré sme už sami prekonali alebo sme o nich počuli.

Herpes simplex vírus 1 (HSV1)
Vyvoláva opar na perách (Herpes labialis). Možno ste sa ním nainfikovali v detstve od niektorého člena rodiny alebo v kolektíve. Vírus sa dostal do úst a indukoval prostredníctvom DNA nervovej bunky produkciu spriaznených vírusov – jednoducho, začal sa množiť. HSV väčšinou prežíva v nervových bunkách. Po aktivácii vplyvom ochorenia, stresu, UV žiarenia atď. putuje pozdĺž nervových vlákien k povrchu kože.

Práve vtedy sa objavuje bolesť, svrbenie, opuch, ktoré signalizujú blížiaci sa problém. Ak aplikujeme liečbu v tomto štádiu zastavíme tvorbu oparu, ak sa už opar objavil -urýchlime jeho hojenie.

Herpes simplex vírus 2 (HSV2)
Na genitáliách ste spozorovali bolestivý vriedok, máte zvýšenú teplotu, zmáha Vás slabosť? JE POTREBNÁ NÁVŠTEVA ODBORNÉHO LEKÁRA!

Vykonaním potrebných testov môže potvrdiť, že máte opar vonkajších genitálií -pohlavne prenášanú chorobu (Herpes genitalis). U väčšiny postihnutých osôb (žien i mužov) postihnutých osôb prvá fáza ustúpi po 2-3 týždňoch, k recidívam prichádza zriedkavo. Ochorenie má bolestivý priebeh.

Varicella zoster ( VZV )
Tento vírus je zodpovedný za dobre známe ovčie kiahne (Varicella) - vysoko nákazlivé ochorenie, ktoré postihuje prevažne deti. Vyskytuje sa častejšie v zimných mesiacoch a infekčné je už 2-3 dni pred objavením sa vyrážky. Ochorenie zanecháva trvalú imunitu.

Ani VZV nie je výnimkou a latentne prežíva v organizme aj niekoľko desaťročí. Stačí však, aby došlo k oslabeniu celulárnej imunity vplyvom choroby alebo nepriaznivého duševného stavu a vírus sa aktivuje. Prejaví sa to maculo - papulóznymi zmenami v trupovej oblasti a neskôr dochádza k vytvoreniu príznačných pľuzgierikov. Veľmi nepríjemným znakom najmä u dospelých jedincov je bolesť, ktorá môže svojou lokalizáciou imitovať srdcový infarkt alebo náhlu brušnú príhodu. Pri nesprávnej liečbe pretrváva aj niekoľko mesiacov po odznení ochorenia. Hovoríme o postherpetickej neuralgii.

laura36

ni-ka skutocne som kiahne nemala a opar teraz prvykrat, ved mi to vraveli vsetci v rodine, ze je to opar ked to videli, aj kozmeticka, co robila na koznom, lebo som u nej prave bola...v detstve som prekonala jedine rubeolu, kiahne mal brat ked sme boli mali, ja nie a nedostala som ich ani od svojej dcerky, /asi som sa dobre modlila, lebo by ma porazilo uprostred leta to mat a u dospelych je to ovela horsie/ asi som vynimocny pripad pre lekarsku vedu:D

ni-ka

laura-keby si nikdy nemala kiahne a nejakym zazrakom by si sa nenakazila od dcery, co je dost nepravdepodobne, kedze samotny vzv virus je prudko infekcny, tak keby teraz mala pasovy opar (co si tiez nemyslim ze mala, lebo by ju to dost bolelo) tak ak by si prisla do styku s pasovym oparom, dostala by si kiahne...
ak si kiahne este nemala, je nemozne aby si dostala herpes...herpes je len nasledok prekonaneho virusu vzv...

na nete je o tom urcite popisaneho vela skus si pogooglit

laura36

ni-ka, kiahne mala dcerka pred 2 rokmi, to poznam velmi dobre. Ja som kiahne v zivote nemala, ani opar a teraz ako som jej to mastila ani som nevedela co to ma tie malinke zacervenane pluzgireiky, asi som si siahla na tvar a mala som ho na puse, potom som si pozrela fotky na google a zistila som, ze to ma mala opar a ja na puse tiez...Snad je to v pohode, ked sme neboli u lekara,liecila sa len zoviraxom, uz je to vyhojene, koza hladka.

ni-ka

laura- a neboli to nahodou ovcie kiahne?
a pasovy opar sam o sebe nie je infekcny...ak pridete do styku s clovekom co ma opar, tak sa nenakazite...pasovy opar je reaktivacia viru VZV ktory ma v sebe kazdy po prekonani kiahni...
infekcna moze byt tekutina z pluzgierov, ale len pre ludi co nemali kiahne alebo maju imunodeficienciu...