Oco je na tom veľmi zle!

Príspevok v téme: Oco je na tom veľmi zle!
Jozef78

Prosím Vás o radu pre svojho oca. Ma 69 rokov a vysoký očný tlak okolo 59-60 sa mu hybe - iba prave oko. Berie 4 druhy kvapiek aj tabletky na zniženie očného tlaku. A raz už bral infuziu na zniženie ocneho tlaku. A stale ma taky vysoky ze ho boli prave oko aj okolie oka. Pomozte kde ist co robit. U nas v nemocnici u ocnej len toto dookola berie a nevieme co dalej. Mate skusenosti s takym dacim co robit?

alena258

Určite by som s takým stavom skúsila aj názor iného lekára, napríklad Cornea píše hneď na prvom mieste, že sa zaoberá v ambulancií vnútroočným tlakom www.cornea.sk

ni-ka

neboj sa, urcite to dobre dopadne :-)
a myslim si ze by tvojho ocina urcite neposlali na zakrok, ktory by viedol k slepote, kedze sam glaukom ju sposobuje...cielom chirurgickeho zasahu je oko zachranit, nie ho poskodit...
skus si precitat na nete o cykloterapii...aspon budes vediet nieco viac o tom zakroku...
drzim palce!

ni-ka

to "zmrazovanie" sa vola myslim cyklokryoterapia a nezmrazia mu cele oko, ale len tu cast kde sa tvori vnutroocna tekutina...tym sa to miesto poskodi a znizi sa jej tvorba..
ale nemyslim si ze by sa tym poskodilo oko a viedlo by to k slepote...skor nelieceny VOT moze sposobit oslepnutie...
kedze tvojmu ocinovi nezabrali kvapky, tak pristupili k chirurgickej liecbe...viac sa urobit neda a lekarka robi evidentne vsetko pre to aby oko zachranila

Jozef85

Nemam dobre spravy prave sme prisli od ocnej v Prešove a povedala ze mame zajtra rano prist do nemocnice...a budu mu oko zamrazovat ze inak nevedia znizit tlak a tym padom prestane nanho vidiet. Ale tlak s tym mozno znizia. Ale niekedy az pomaha vybratie oka :( fakt uz neviem ako pomoct otcovi :(

aktevi :)

Vysoký očný tlak nemá nič spoločné s mozgom. Ide v podstate o zelený zákal - glaukóm. Voľakedy sa hovorilo, že kto ho má, časom oslepne. Našťastie medicína pokročila a vďaka kvapkám sa dá stav udržať, ale nikdy sa nevylieči.

Moja mama bola raz na preventívke a tam jej zistili oč.tlak 24. Dovtedy o ňom ani nevedela. Doktorrka ju nechcela pustiť domov, musela sedieť v čakárni a v kuse jej niečo kvapkali, kým sa tlak neznížil.

Odvtedy musí chodí často na kontroly a ráno-večer si kvapká Cosopt. Štípe ju to, má často celé oko zalepené z toho ale žiaľ je to už doživotne. Operovať sa to nedá - iba šedý zákal. Mala aj ten, a ten jej chirurgicky odstránili. Tým sa jej očný tlak povolil na 15-17. Ale nižšie už nejde.

Čo poradiť tvojmu tatinovi? Neviem, asi by som išla na vyšetrenie aj k inému lekárovi. Viac hláv - viac rozumu. Možno by prišla do úvahy nejaká operácia. Naša mamina keď jej operovali šedý zákal, lekár povedal, že ak ho odstránia, tak sa jej ta uvoľní miesto a tým sa zníži tlak. Preto sa jej znížil na tých 15-17, no ale aj vďaka kvapkám. Možno existuje nejaká možnosť aj u tvojho tatina. Skús sa informovať priamo napr. v Blave na CMO.

Určite pravidelne kvapkať, nevynechať ani omylom jednu dávku. A sledovať aj dátum expirácie na kvapkách, lebo aj keď ich neminie, dátum je tam krátky, tak to treba vyhodiť.

Nezabudnite, že tatino musí mať všade napísané, že je glaukomik. Nech to nosí aj pri dokladoch. Ak by došlo k úrazu, ak by odpadol a pod. musí byť lekár o tom informovaný !! Na to pozor !! Plus sledujte ak berie iné lieky, či ich môže užívať. Neverila by si, koľko liekov glaukomik nesmie. Napr. taký sprej do nosa, tabletky na ukľudnenie a pod.

A ešte nech si sleduje aj tlak srdca. Ono ak si kvapká do očí, znižuje to očný tlak, ale ovplyvní to aj srdcový tlak. Nie veľmi ale predsa. No a v lete určite nosiť slnečné okuliare. Kvalitné.

Inak poradiť neviem, veď ty si si určite sama prečítala na googli veľa o tom. Držím palce tatinovi, je to určite pre neho náročné psychicky aj fyzicky, ale verím, že časom sa stav upraví.