Ako na vzťah? Rady pre vydesenú začiatočničku

Príspevok v téme: Ako na vzťah? Rady pre vydesenú začiatočničku
mataa

Čaute, mám pár možno blbých otázok týkajúcich sa vzťahov. Ide o to, že mám 22 a doteraz som sa musela starať len o to ako prežiť, ako zvládnuť školu a pri tom brigády a podobne a niečo také ako vzťah som nikdy neriešila, nebol proste čas a nejaké to zázemie, skrátka bol to pre mňa luxus, ktorý som si nemohla dovoliť. No teraz sa začali okolo mňa točiť chalani, ktorí by aj chceli vzťah no vždy keď už príde nato posunúť kamarátsky vzťah na vyššiu úroveň, ja sa proste stiahnem, pretože sa zrazu zľaknem, zrazu nad tým začnem príliš rozmýšlať či áno, či nie a prečo áno a prečo nie atď.
Takže otázky :
1.) Ako zistím, či je ten druhý človek vhodný na vzťah? Stačí, keď si s tým človekom povahovo rozumiem a nejaká tá zamilovanosť príde neskôr?
2.) Ako sa vlastne prejavuje zamilovanosť? Nikdy som sa nejako citovo neprejavovala to som si nemohla dovoliť, skor som musela rozmýšlať nad tým ako prežijem nasledujúci týžden, takže neviem ako mám počúvať "moje emočne ja" ( to mi poradili kamarátky :D)
3.) A posledná vec čo ma desí, je to, že čo keď to vo vzťahu proste nebudem vedieť? Ako sa správať, čo tie intimne záležitosti a podobne?
Ja to celé asi beriem veľmi z pragmatického hladiska alebo čo, proste nechcem niekoho sklamať tým, že by do mna investoval zbytočne čas a energiu keby to nevyšlo...
Vopred díky za odpovede :)

Bandolera

Neries to, ci sa budes vediet spravat vo vztahu... jednoducho bud sama sebou, ked bude mat o teba zaujeml, tak bude s tebou lebo si to ty! Zaujala si ho, a dobrovolne sa rozhodol mat s tebou vztah, tak ak aj ty budes mat ten pocit, ze ti je s nim fajn a chces s nim travit viac a viac casu, tak chod do toho! Vztah sa vyvíja, cloveka spoznavas rozhovormi a spolocnymi zazitkami... Neber to ako ako vedu, skor ako hru, hazard... Bud to vyjde (je to ten pravy) alebo nie... Bohuzial ku chodeniu a laske patria aj rozchody, ale aj to je v stavke... A co sa tyka imtimnosti neboj sa, prirodzene budes vediet co a ako, ale partnerovi nezatajuj ze este nemas velke skusenosti, a ked to bude spravny chalan, tak to pochopi a bude brat na teba ohlad. Tak vela stastia ;-)

CukyLuky

Ja mám 20 a tiež vzťahy a lásku beriem podobne ako ty. Ja momentálne riešim školu a svoje koníčky. O chlapov sa vôbec nezaujímam. Neboj sa tiež neviem čo je to vlastne tá zamilovanosť a láska a jako to vlastne vôbec zistím. Tiež keby sa o mňa začal niekto zaujímať a zaujímal by aj mňa ten človek tiež by som sa príliš nad tým všetkým zamýšlala. Podľa mňa mať vzťah je veľmi náročné. Človek stratí slobodu. Stratí samého seba tým kým naozaj je. Jednoducho svojosť :D či jak to pomenovať a stane sa tak trochu súčasťou toho druhého. A to je dosť strašidelné. Niektoré moje spolužiačky sa so svojimi frajermi vláčia úplne všade. Mne je z toho úplne na grc. Tak tieto veci vnímam ja. A dúfam, že ich nikdy nebudem musieť riešiť lebo by ma asi porazilo.

MultiLevel

Mataa, podobne otazky snad v zivote riesili vsetci, kym nieco nezazili (nenadobudli iste skusenosti), a nezistili, ze vsetko pride akosi same, bez toho, aby sa clovek nejakym sposobom pripravoval na to, alebo dumal nad tym :)
Ked som bola pubertacka, kamosky hltali zenske casopisy, kde sa pisalo ako spravne uspokojit chlapa, ako sa zachovat v nejakej situacii, navody na zbalenie niekoho....Mne osobne bolo z tych navodov zle :) Brala som to tak, ze co mi zivot prinesie, s tym sa popasujem, preto neexistuju nejake univerzalne odpovede na tvoje otazky. Ked si to odzijes, pochopis :)
Je normalne, ze mas strach z niecoho neznameho, ale to prejde. Ked pride zamilovanost, vztah, intimne zalezitosti, akosi prirodzene budes vediet co robit, ako sa spravat. Mono obcas urobis chybu (zachovas sa nespravne vo vztahu, vyberies si nespravneho partnera a podobne), ale to je v poriadku, sme tu nato aby sme sa ucili, nie aby sme vsetko hned urobili na jednotku. To nas nikdy nikam nebude posuvat :)

mataa

Ďakujem vám za všetky odpovede :) Ja viem je to hlúpe pýtať sa také otázky, ale nie som naučená prejavovať city, takže ja som teraz z nejakého potenciálneho vzťahu poriadne vydesená, i ked myslím, že by to mohlo byť fajn :)
Snažím sa všetko brať flegmaticky a optimisticky, takže skúsim aj toto a nebudem to riešiť :) To bude asi najlepšia cesta :)

Slobodna

Vieš keď príde ten čo prísť má, nebudeš vôbec nič z tohto riešiť :) a to som zhrnula všetky tvoje otázky do jednej vety.
Žiaľ, toto je problém nás silných žien, ktoré so životom museli bojovať samé. Éra silných mužov je už totiž dávno preč. Dnes je to práve žena, ktorá sa musí o seba postarať, lebo muž jej nepomôže (hneď sa oháňa fenoménom zlatokopky).
Na jednej strane muži chcú aby si sa postarala o seba sama a oni nemuseli nič riešiť, no na druhej strane im už táto prílišná ženská sebestačnosť prekáža.
Na vzťah musíš byť hluchá, slepá a aj dosť hlúpa, aspoň sa tak pred chlapom tváriť. Alebo si potom nájsť muža inej národnosti a nie slováka :)

Florea

príliš veľa kalkuluješ a racionalizuješ. Je to zbytočné, nechaj veciam voľný priebeh lebo ak budeš vzťah brať tak krčovite a sledovať či nerobíš niekde chybu a či postupuješ správne tak to z teba muži vycítia a opustia. Uvoľni sa. Neber vzťah dvoch ľudí ako striktnú vedu. To nieje matematika či fyzika :) To vychádza z vnútra človeka. Nič sa nedá naplánovať ako budeš postupovať v takej a takej situácií. Veci v oblasti vzťahov plynú pozvoľne nie plánovite. Prepáč ale je mi smiešne z tvojích otázok. Aby tak niekto premýšľal nad láskou a vzťahom :)

sob rudolf

mataa, strach je normálny, bolo by čudné, keby si ho vôbec necítila. Z vlastnej skúsenosti ti ale poviem, že človek sa zvyčajne bojí nesprávnych vecí.... lebo život má veľmi zvláštny zmysel pre humor a rád vymýšľa scenáre, ktoré by ti ani nenapadli. Nechaj veci plynúť, problémy rieš ak nastanú, nefabuluj a nebuď zbytočne paranoidná. Iste už v tomto veku vieš čo chceš, máš nejaké zásady, ktoré si aj nie si ochotná porušiť - zisti, ktoré sú ktoré. Nepretvaruj sa, nenúť sa do vecí, ktoré sa ti hnusia, ale neboj sa riskovať, pokiaľ nehrozí poškodenie zdravia či strata života :). Veci spoznáš keď nastanú. Veľa šťastia.