Moje dieťa je tiché

Príspevok v téme: Moje dieťa je tiché
NinaLi

Dobrý deň, potrebovala by som radu od nejakej mamičky ktorá toto zažila. Mám synčeka Lea a je príliš tichý, so mnou sa rozpráva aj z ostatnou rodinou no začal chodievať do škôlky a pani učiteľka sa sťažuje že jej ešte nepovedal ani slovo a deťom už vôbec. Doma je hravý občas pochabý ale to každé dieťa :) tak ja neviem či sa v školke hanbí alebo čo? Ale veď deti sa medzi sebou nezvyknú hanbiť nie?

slavina

NinaLi dovolím si tvrdiť,že keď si dieťa pamätá zo škôlky básničky a pesničky a bez problémov vám ich doma zopakuje,tak nieje dôvod na to,aby ste túto situáciu viac riešili. Proste to nechajte tak,ak ho vo škôlke nebaví rozprávať,tak tým,že by ho niekto nútil by to bolo iba horšie.Možno nemá potrebu angažovať sa do vecí,ktoré sa vo škôlke odohrávajú..

vebe

My tu ale hovorime o malom skolkarovi, nie o 18 rocnom mladeznikovi. Neviem ako ty, ale mam 2 dospele deti, jedno bolo introvertne, chlapec a druhe velmi komunikativne, dievca. Dala som im cas, respektovala som ich osobitosti a musim povedat, ze s komunikaciou uz nema problem ani jeden.

vebe

Socialne kontakty si dieta buduje ked je na to zrele a citi potrebu si ich budovat. Na povel to neurobi. V tejto problematike sa vcelku vyznam, kedze som tym presla a dokazem sa na to pozerat s nadhladom.

0vecka

hm podla mna to zase nieje az taka tragedia..akurat ze by si mal zacat budovat socialne kontakty..ma inde kamaratov? v rodine sa s inymi detmi bavi a tak?

vebe

Pozri, je niekde napisane, ze ako presne sa musi spravat dieta v skolke? Nie je. To len my si snazime stanovit, ze normalne je, ked sa tam kazde dieta hra s ostatnymi, ked sa zoivo rozprava, spieva a tak. Ked sa tak nesprava, tak to povazujeme za cudne a riesime to. Mili rodicia, kazde dieta je ine, kazde dieta preziva a vnima veci inak, lebo kazdy z nas je jedinecny jedinec. Mozno potrebuje viac casu, aby prijal to prostredie a ostatne deti, mozno sa tam nudi, mozno nema o com s ostatnymi rozpravat. Hlavne to nezacni nejako dramaticky riesit a nezacni to vnimat ako nenormalne. Moj syn sa ostatanymi detmi v skolke moc nehral, vadilo mu, ze mu kazia jeho stavby, bavili ho ine zabavy, chcel si stavat v piesku, chcel sa hrat s vlacikami, nie s autickami.Chcel kreslit kolajnice, nie zvieratka ci to co povedala pani ucitelka. Po rokoch mi povedal, ze sa tam velmi nudil a ze skolka bola pre neho utrpenie. Mala som povedat ze nie je normalny? Nie, len bol mozno trochu iny ako vacsina. Takze ber to tak, ze je taky, hlavne ze doma s vami rozprava, tak sa rozpravajte a ked pride cas, bude rozpravat aj v skolke. Bud si ista, ze ked mu povies aby sa detmi rozpraval, tak sa rozpravat nebude, lebo ta inciativa musi vyjst z neho nie od teba. Cim nenej sa tym budete zaoberat, tym lepsie. My musime vediet prijimat svoje deti take ake su, nemali by sme sa snazit ich vtesnavat do nejakej normy ci nasej predstavy

NinaLi

Ale on doma v pohode rozpráva, samozrejme že aj básničky a j pesničku mi minule zaspieval čo sa naučil v škôlke. On tam sedí alebo sa hrá a počúva ale nič nehovorí. To už neviem či nejaké dieťa pozná po mene, nikdy žiadne nespomína ale spýtam sa ho nato :) Nemyslite si o mne že som nejaká nestarostlivá matka, alebo že som nejaká alkoholička, nič také som mladá 29 ročná mamina ktorá svojho synčeka nadovšetko miluje :)

ovladacka

ja som mala v materskej skole tiez jedno dievcatko co mi za 2 roky co tam chodilo nepovedalo nic. Nejak som to neriesila pretoze rodicia boli aki boli. S mamickou sa niekedy vsak dalo rozumne rozpravat a dohodli sme sa, aby dbala na rozvoj reci doma (hlavne opakovala basnicky, prerozpravanie deja rozpravky atd - aby mala doma co najviac rozpravala). Ked som malu stretla (aj pocas tych dvoch rokov) v dedine, normalne sa mi pozdravila. Doteraz neviem, preco v MS nerozrpavala, ale dnes uz je stvrtacka na ZS a v skole nemala problem rozpravat.

Takze nemusi to byt nic vazne. Ak doma rozprava, moze byt, ze casom zacne aj v skolke rozpravat. Ak nie, mozno zacne po nastupe do ZS, aelbo potom to riesit s detskym psychologom. Ale podla mna sa to casom upravi same.

slavina

A pýtali ste sa ho prečo vo škôlke nekomunikuje? Zaujímalo by ma,či odchytil nejakú básničku či pesničku zo škôlky,či vám doma niečo z toho povie,čo sa vo škôlke učili a hrali.Pozná po mene nejaké dieťa zo škôlky?