Pokašlal som to?

Príspevok v téme: Pokašlal som to?
Strach10

Zdravím , poslednú dobu mám silné depresie z mojho zdravotného stavu,najprv som si to neuvedomoval ale postupom času som zistil že to je naozaj zlé,a brzdí ma to v športe,v práci, a na výkone...Fajčím od svojích 9 rokov...a mám 26.
Cítim sa veľmi zle z mojich plúc...u lekára som bol pred rokom a povedal že je všetko v poriadku no ja si myslím opak
Keď behávam vydržím maximálne 100 metrov,pri cvičený spravím 15 drepov už nevládzem dýchať.keď pracujem náročnú prácu...tiež dlho nevydržím,mám strach že v 40 nebudem vládať dýchať už vobec.znepríjemnuje mi to život..a mám s toho depresie...poslednú dobu už som prestal fajčiť .. a dalej mám strach keby idem doktorovy čo mi povie,či mám nejakú chorobu.už neviem čo ďalej nemožem nič robiť :(

LMarika

Vsak jasne, ze k lekarovi s takymto problemom ist treba a aj chem, len som teraz v zahranici (sezonna praca) a po navrate na Slovensko to poriesim, nechcem sa pytat z roboty kvoli tomu a povedala by som, ze je to taky chronicky problem, nezacalo to len pred par dnami, len som akosi cakala, ze to s pribudajucimi mesiacmi prejde, ale nepreslo. Plesniam a azbestu sa vyhybam, odkedy som z toho bytu odisla. Bolesti nemam ziadne, len slabu kondicku a obcas, hlavne v lete nedostatok vzduchu v plucach. Najlepsi vzduch pre mna, ktory sa mi dobre dycha a ktory najlepsie znasam, je vzduch vonku v zime, ked mrzne a fuka vietor - ci uz je nasnezene, alebo bez snehu. Najhorsie sa citim v lete na miestach, kde su caste prehanky a uplne bezvetrie, zle sa citim v lete aj v blizkosti jazier a riek, lebo je tam vysoka vlhkost vzduchu. Dufam aj ja, ze nam vsetkym tie vysetrenia dobre dopadnu a ze to nebude nic vazne. Astma sa prejavuje aj piskanim v plucach, ale to ja nemam. U mna je to skor taky pocit, ako keby mi uz pluca nefungovali na 100 %, ale na menej. Vsak potom napisem, ked sa uz k tomu vysetreniu konecne dostanem a ked to uz budem mat za sebou.

adri 168

LMarika to vyzera na astmu alebo Chochp.Treba ti urobit vysetrenia spirometriu navstiv lekarov plucnu ambulanciu.Drzim palce

kkaffi

LMarika, ako to, že nevieš čo ti je?? Veď si to napísala - pleseň a otrava azbestom. Pohľadaj si ako sa týchto vecí zbaviť a môžeš pomaličky niečo robiť aj sama. Nepotrebuješ na to lekárov. Ak sa niečo zlepší - bingo. Trafila si do čierneho. Ak nie, furt ti ostávajú ešte lekári.

LMarika

Strach10 - ja mam presne take iste problemy s plucami a nikdy som nefajcila. Zacalo sa to v lete 2012 po jeden a pol roku byvania v plesnivom byte s plesnivymi tapetami v historickej budove postavenej este pred prvou svetovou. Bol to podkrovny byt s azbestovou strechou. Odvtedy sa to so mnou taha... Cvicim, ale kondicia nestupa, skor klesa. V zime sa to zvykne zlepsit a najlepsie sa citim vonku, ked mrzne, tak sa snazim casto chodit na prechadzky. Nikdy nechodim do zafajcenych krciem, a tak. Ked sa chce niekto so mnou stretnut, sama navrhnem radsej cukraren, ci ine miesto, take, kde sa nefajci. Ked niekto v mojej pritomnosti fajci, tak kaslem, dusim sa a placem, pricom ten plac nie je emocionalneho charakteru, ale ma stipu oci a tecu mi slzy - telesny problem, nic psychikcy. U nas doma nikdy niko nefajcil a ja som nikdy nebyvala pod jednou strechou s fajciarmi. Kazdy den si zacvicim. Svaly by zvladli 40 klikov, pluca zvladnu ledva 15. Svaly by zvladli vyssi pocet drepov ako pluca. Zadychcim sa, uz ked mam vyjst peso na prve poschodie. Kondicia nestupa. Neviem, co je to za problem, nemam cas chodit po doktoroch, ale ked si ten cas najdem a ked aj peniazky nejake budu, tak navstivim sukromnu nemocnicu a dam si tam urobit poriadnu velku prehliadku, taku, pocas ktorej clovek prejde vsetkymi odbornymi lekarmi v priebehu jedneho dna. Ale stazovat sa nebudem, skusim, ci sami nieco zistia. Keby som sa stazovala, mohlo by sa stat, ze by ma k psychiatrovi nejakemu poslali a ze by mi balamutili mozog, ze su moje problemy psychickeho povodu, ale ja viem, ze nie su. Clovek uz aby sa bal aj lekara navstivit a radsej doma trpel, lebo nechce, aby mu nalepili na celo nalepku blazon.

tasty

Čo máš robiť, postup:
1. úplne prestaň s cigaretami, prestaň fajčiť,
2. oboznám svojho odborného lekára o Tvojom fajčení a o tom, že si prestal fajčiť, a aj o ťažkostiach, ktoré ti cigarety spôsobili (ťažkosti s dýchaním,...)
3. popros svojho obvodného lekára, aby ťa poslal na pľúcne vyšetrenia a aby ti urobil základný krvný obraz, aby si sa presvedčil, či na teba nečíha nejaká vážna choroba
4. začni zdravo žiť, dbaj na zdravú stravu, dostatočný pohyb

Zvládneš to, alebo budeš depkovať len a neerobiť nič?

m8

kaffik ma pravdu. ak nemozes prestat fajcit tak prejdi na elektornicke...uvidis ze hned ti bude lespie na plucach. ale vyber si kvalitnu znackovu nie nejaké shity lebo ta to odradi poznam vela ludi co so shitmi zacala a tam aj skoncili uz ich to odradilo...treba skusit aj viacej znaciek ktora ti bude vyhovovat...alebo prestan fajcit uplne...nestrachuj sa lebo si este nieco privolas

kafe

veď ti nič neni, čo stresuješ! Že nevládzeš s dychom keď cvičíš, beháš a FAJČÍŠ, je normálne. Preto medzi športovcami nenájdeš fajčiarov, lebo by jednoducho nemohli športovať. To o koľko kyslíka si svoje telo ochudobnil a ako si ho zamoril cajrajtom, tak to cítiš pri cvičení. Nemôžeš skĺbiť fajčenie s cvičením, to nejde. Je to tvoja sprostosť, že si myslíš, že hej. Je to ako myslieť si, že šprintovať so 100kg závažím sa dá.

Pokiaľ si prestal fajčiť, je dobré chodiť aj veľa do lesa (extra čistý vzduch) a svoje telo očisťovať (neviem ako, pohľadaj si). Pomáhať mu zbavovať sa škodlivín, ktoré si do neho pchal 17 rokov. Daj mu čas. Organizmus má úžasnú schopnosť regenerácie. Len nečakaj, že pár mesiacov sekania dobroty vyváži 17 rokov. Nemáš sa čoho báť, podľa mňa si v poriadku a takto jednoducho vyzerá fajčiar a jeho kondička. Keď začnú v tvojom živote prevládať roky nefajčenia, aj s kondičkou to pôjde hore. Len nežiadaj od svojho tela nemožné a aby hneď teraz fungovalo normálne, lebo ty UŽ dva mesiace nefajčíš. Vydrž a čakaj. A rob niečo pre svoje pľúca.