Gastroskopia

Biela Kobra

No, mne stačí, keď si dám večer tabletku a nedostatočne zapijem, ostane mi trčať v pažeráku, a do rána ma tak páli, že ma už aj v chrbte pichá, aj na hrudi, presne ako infarkt. Nič vážne to nie je, len trochu zúžená trubica pažeráka. Uvidíš, čo zistia tebe, v každom prípade budeš múdrejšia, a keď aj dačo zistia, tak aspoň budeš vedieť, čo máš proti tomu robiť. Potom prípadne daj vedieť, ako si dopadla. Držím palce.

Ludylu1234

Dakujem krasne za povzbudenie :) mam problemy s celym bruchom mam 170 cm a 50 kil a problemy s chrbticou, velmi ma pali cely zaludok, aj hrud a zaludok ma aj velmi boli kazdy den hlavne v noci a v bruchu mam take ako keby mi babetko kopalo v brusku :D a sem tam krce :-/ hnacky nastastie nemam tak uvidim co mi zistia ale velmi sa bojim vysetrenia aj vysledku

Biela Kobra

Ja na to chodím často, naposledy pred dvoma týždňami. Nie je to nič príjemné, ale netrvá to dlho. Nerob paniku a skús si večer predtým dať niečo na spanie. ráno pred zákrokom už nejedz, nepi, nežuj žuvačku, nefajči, ak fajčíš, nejedz lieky, iba ak berieš niečo vážne. Ak budeš cítiť smäd, len si vypláchni ústa vodou. Drž sa. A mysli na to, ako ti jednodňová hladovka prospeje k prečisteniu a ku krajšej postave :)

michalmmm

michalmmm, sorry, som doma a pisem z notebooku, ktory predtym pouzivala moja sestra a ktory si asi zapamatal jej prezyvku :D :D :D

LMarika

Ziaden strach! Ja som to uz absolvoval a celkom v pohodicke sa to dalo zvladnut. Najskor ti vstreknu do hrdla taky sprej na znecitlivenie, dostanes do ust nejaky taky kruzok z umelej hmoty, do ktoreho zahryznes a lahnes si na bok. Potom dostanes do ust hadicu, prehltnes ju a lekar ti ju zasuva pomaly stale dalej a dalej, ale ty necitis ziadnu bolest. Mozes mat chvilkami pocity, ze ta bude napinat na vracanie, ale to sa da celkom O. K. prezit. Bolest nebudes citit absolutne ziadnu. Hadica ma na konci malu kameru a ako prechadza traviacim traktom, tak lekar sucasne sleduje na monitore stav. Ak by tam bol nejaky nador alebo nejake zvlastnost, nejaka odchylka od normalu, vsimol by si to hned. Potom do tej hadice zasunie taky dlhy kovovy drot, ktory ma na konci malicke klieste. Kliestami odoberie vzorky zo zaludka a z creva. Potom ich odosle do labaku. Ja som napriklad pockal dva tyzdne a potom som dostal vysledky. Celiakiu nemam, vysla mi intolerancia na laktozu. Hlavne nezabudni povedat, ze sa chces dat vysetrit na celiakiu, na helikobaktera a ze chces doplnkove vysetrenie enzymov a hlavne laktoza ta zaujima. Intoleranciu na laktozu ma dnes uz polovica svetovej populacie. Stastie maju ti, ktori sa o tom dozvedia co najskor, laktozu zo stravy vylucia a potom sa uz citia dobre. Naozaj sa nemas coho bat.

Biela Kobra

Okrem toho, čo tu bolo už povedané: Helikobakter vedia zistiť do 30 minút po odbere vzorky z tvojho žalúdka, pokiaľ majú testy v ambulancii (počkáš zatiaľ v čakárni). Ak ich posielajú do labáku, tak musíš čakať. Zistia ti prítomnosť/neprítomnosť vredov, stav sliznice žalúdka, stav pažeráka (napríklad zúženie alebo rozšírenie a pod.), cudzí predmet v žalúdku a kopu iných vecí. Najlepšie je, keď nezistia nič :) Príjemné to nie je, ale vydržíš, len predýchavaj nosom.

michalmmm

Na vysledky zo vzorky creva a zaludka cakas asi dva tyzdne. Z nich sa da zistit celiakia, helikobakter a ak si mala doplnkove vysetrenie enzymov, tak aj intolerancia na laktozu. Ak si este na gastroskopii nebola, tak to doplnkove vysetrenie si urcite pytaj. A vysetrenie na helikobaktera si pytaj tiez. Tak je to najlepsie. Ked uz ta hadica do teba vojde, nech sa spravi vsetko, co sa da.