Je to lakomec?

Príspevok v téme: Je to lakomec?
annamaria123

Ahojte všetci. Pekne vás prosím, skúste mi niekto poradiť...Sme s priateľom spolu niečo vyše roka. Sme akurát v tom zrelšom veku :) ja pred a partner po 40-tke.Ja žijem s dvomi skoro dospelými deťmi v dome, z ktorého sa čo nevidieť odsťahujem do bytu, ktorý som si bola nútená kúpiť.
Partner však, aj takmer 45 ročný, stále žije u rodičov. Predtým mal niekoľkoročný vzťah a býval v byte svojej ex. Odtiaľ sa vrátil do rodičovského. Aj vo vzťahu, ktorý mal ešte dávnejšie pred rokmi žil s dotyčnou v jej dome. Neviem, ale zdá sa mi to divné, že slobodný bezdetný chlap sa za celé roky nedokázal osamostatniť. Keď som mu to raz nenápadne naznačila, povedal len No a čo? Asi sa pritom cítil blbo,ale chcela som vedieť, prečo sa o to nesnažil. Povedal, chcel som, ale nespravil som to.
Matka mu pripravuje desiaty, obed mu servíruje pod nos, riady zásadne umýva a utiera ona, keď som u nich, cítim sa až trápne, ako nás obskakuje. Keď som sa ponúkla, že s niečím pomôžem, taktne odmietla a asi si neželala, aby som sa jej obracala v kuchyni, čo celko chápem.
On si leží na gauči pri mne, pohodička. Zvykne jej ešte nakúpiť a ak treba dačo vybaviť, tak vybaví. Ale najradšej sedí a debatuje...
Keď je u mňa, tak máločo pomôže, ale tak zasa mne to príde hlúpe, aby u mňa pravidelne niečo robil. No cítim, že jemu to aj vyhovuje.Párkrát pripravil rýchle jedlo, na dovolenke sa tiež snažil pomôcť, ale to bolo na pár dní...
Nekupuje mi nič, za celý ten rok ma 1x pozval na večeru a do kina.
Pritom nie som typ ženy že no a teraz ty si chlap tak financuj. Vôbec nie. Aj ja som ho viackrát pozvala, nevraviac o tom, že sa u mňa pravidelne stravuje (cca 3-5x v týždni) a ja na to sama z jedného platu pri 2 deťoch nemám. Deťom tiež nič nekúpi okrem čokoládky na narodky.On veľa vecí vybaví, obtelefonuje, nakúpi (za moje), odvezie ma, privezie, ale často za to vezme aj peniaze.
Niekoľko ráz aj spomenul, že sa u mňa stravuje, že sa musíme nejak vyrovnať, ale potom keď ho požiadam niečo kúpiť (iba maličosti napr. v hodnote 1-2 €), tak mi za to nevezme peniaze. Žiedne veľké nákupy, darčeky, nič. Akonáhle stojí niečo viac ako 2-3 eurá, už mi nepovie Nechaj tak. A zasa to nie je tak často, žeby mi nakupoval.
Posledné, pri čom mi už fakt zablikala v hlave \"kontrolka\" bolo, že navrhol Tatry a Univerziádu. Tak sme boli. Ale cestu som si platila sama (6 €) Jasné, že ma to nezruinovalo, no myslela som, že to zaplatí z nejakej takej džentlmanosti. Fakt som čakala, že ma pozve aspoň na čaj, ale nejak to šikovne obišiel.A to vždy, keď sa niekam vyberieme (naozaj veľmi zriedka), sa ma opýta čo ti kúpim, miláčik? A potom normálne prejdeme okolo stánku, obchodu a pod. a ideme ďalej.
Ja som nikdy nebola zvyknutá vyciciavať mužov ako niektoré ženy dnes, ani to nemám v povahe, len mám pocit, že je to žgrloš. Ja som sa s takým jedným rozviedla a už to nechcem zažiť znovu. Ex ma naučil obrovskej skromnosti, chodila som ako bezďak, hádal sa pre každý cent...Začínam mať pocit, že tento človek je lenivý.
To, že opraví vodovod alebo vymení žiarovku, to je fajn, ale predsa len aspoň občas by ma mohol niečím prekvapiť.
A celkom v závere - presne premýšľam nad tým, o čom tu čerstvo písal tuším Boris, ak ste niekto čítali o tom, že má byt na hypotéku a ako to financovať s priateľkou, aby to bolo spravodlivé - aj ten \"môj\" sa chce sťahovať ku mne, ale mám pocit, že budem všetko ťahať ja. Ja sa dokážem uskromniť vo všetkom a hlavne v jedle,aby som aspoň dačo ušetrila a on je 110 kilový chlap, ktorý sa rád napapá. Nie som však jeho maminka, ktorá ho bude obskakovať a na to on asi zvyknutý nie je. Tak ja neviem, bývať sa s ním zatiaľ absolútne nechystám, preto hovoriť s ním o tom sa mi zdá nevhodné. Ale uvažujem nad tým, či s ním vôbec mám byť. Som mrcha? :(

Murak

Ta otazka na zaver, ci si mrcha, to bolo dufam len zo slusnosti ? Tvoj priatel je lakomec, o tom niet pochyb. Ak sa vezmete, vzdy bude zgrlit peniaze a nebude ti pomahat rovnako, ako nepomaha matke. Ak chces, tak sa s nim skus porozpravat, ale inak to vidim, ze si vosla do tej istej rieky.

dalsi

annamaria123 31.01.15 23:16 -

peniaze a financne otazky vo vztahu by nemali byt tabu. Mozno Ti je to neprijemne, ako teenagerovi, ked sa ma s rodicmi bavit o sexe, ale treba to prekonat.

Svoje obavy, ktore si prezentovala na fore, povedz mu ich rovnako, alebo ukaz tuto temu. Pripadne uvidi, co si o nom myslia ludia.

Dnes neni ekonomicka situacia najlepsia a vela mladych muzov aj zien, byva u rodicov. Mozu si tak vzaojomne pomahat. V tazkych casoch to bolo uplne bezne aj v minulosti.

Povedz mu, ze ste dospeli ludia. Ty mas takyto rozpocet na domacnost + deti. Ledva financne vychadzas. Ked dojde on, zvysia sa naklady. Nic si od neho nechcela, ale cakala si, ze ho sameho napadne, ze ak ma rodina fungovat aj v buducnosti, tak o naklady sa treba vediet aj podelit a zabezpecit rodinu. Nechces jeho peniaze, ale ty ich neberies na strome a deti musia jest, obliekat sa, atd. Je to problem, ktory treba riesit. Opytaj sa ho, co navrhuje on - netlac ho. Sama potom uvidis, s cim sa vytasi.

No a bud sa z neho ozaj vykluje mamickin maznnacik, psychicky deformovany jedinec, alebo je to normalny chlap, len s dlhsim vedenim a bude sa vediet rozhybat.

Ale ako sa hovori - nememu decku ani vlastna mater nerozumie... V inom vztahu by si pravdepodobne riesila to iste. Lebo ak sa nestazujes, tak si on mysli, ze vsetko je v pohode a nevie, aky mas problem...

Agnes989

Ty nie si mrcha, mrcha je on. To mu vôbec nevadí že ťa zneužíva a vyciciava? Pravidelne sa u teba stravuje, nielenže ti s ničím nepomôže, ale ani ti neprispeje na stravu? A to sa neprepadne do zeme od hanby? No jeho mamka ho evidentne naučila, že okolo neho sa krúti vesmír a jemu stačí len čakať vyvalený na pohovke kým ho všetci budú obskakovať a živiť. Však sa už stihol aj riadne vypásť. Načo ti je takýto chlap? Resp. označenie chlap na neho ani nepasuje, je to skôr veľké decko. Keby si si ho k sebe nasťahovala, máš doma o jedno nesamostatné decko viac, až na to, že toho zje za 3-4 decká.
To čo píšeš, že je blbé od neho inkasovať za večeru, alebo mu kázať ísť nakúpiť za svoje. Samozrejme je to blbé, ale ak by on bol normálny, tak by ste sa do tejto situácie vôbec nedostali. Vezmi si to z druhej strany - a jemu vôbec nie je blbé ťa vyžierať, s ničím ti nepomôcť, nikdy nič nekúpiť, možno nanajvýš nejakú superlacnú drobnosť raz za veľmi dlhý čas? To on by sa mal hanbiť a cítiť blbo, nie ty!
Ja mám tiež jednu skúsenosť s držgrošom a mamičkiným maznáčikom, práve preto by som už do takéhoto vzťahu nikdy nešla, lebo už viem, že taký človek sa nikdy nezmení, nech budeš robiť čokoľvek. Môžeš mu vysvetľovať koľko chceš, nikdy nepochopí, prečo by si ho nemala živiť a obskakovať a prečo by on pre teba mal niečo aj urobiť. Logické argumenty on nepochopí. Ten môj bývalý vyhlasoval, že on doma robiť nič nebude, lebo to sú ženské práce. A keď som sa ho spýtala, aké sú to teda mužské práce, tak mi povedal, že ženu posexovať a ešte sa divil, že čo sa tak blbo pýtam. Ten tvoj je niečo podobné.
Kopni ho do zadku, si ešte mladá, nájdeš si lepšieho. Toto je fakt jeden z najhorších chlapov a došla by si pri ňom nielen o peniaze, ale aj o nervy.

kafe

annamaria, normálny chlap, keď príde na návštevu k matke dvoch detí, snáď aspoň niečo prinesie, prípadne snaží sa nejako revanšovať (nákupy), nie vyžierať partnera.
Ak s ním chceš ešte niečo riešiť, tak mu povedz o svojich pocitoch a dojmoch z neho. Že ti to nepríde normálne aby si TY, dlhodobo, prestravovala aj jeho. Priamo a otvorene mu povedz - nemám na to dosť peňazí. Ďalej, že ti príde zvláštne ak chlap v jeho veku býva s mamou a nevie sa postarať o seba sám. Že máš dojem akoby bol nesamostatný, neschopný človek. A tiež, či mu nepríde hlúpe držať sa práce, ktorá mu nevynáša. Že potom nemáš istotu v ňom a živiť chlapa nebudš. Toto si máte vyjasniť a vydiskutovať spolu. Nededukuj vo svojej hlave, povedz mu otvorene o svojich obavách.
Spýtaj sa ho, aký ma on dojem z teba, čo sa mu na tebe páči a čo nie.. proste hovorte o VÁS DVOCH. A buď sa chlapec prebere alebo dovidenia.

Sejla

podla mna tohto nechaj tak a do buducna, ked si zas s niekym zacnes, tak nenukaj mu peniaze s ocakavanim, ze si ich nevezme. Proste vsetko fifty-fifty automaticky.

annamaria123

Veď hej :( ale ujasniť si čo? Že keď príde ku mne, má si priniesť aj večeru? Alebo mu mám zinkasovať 3,50 za jedlo ako v reštike? Alebo mu mám povedať, že sa ma xkrát pýtal, čo mi kúpi, čo by som chcela a nakoniec mi nič nekúpi? Alebo mu mám čistiť žalúdok a vyzvedať, koľko dáva matke na stravu? Môže mi naznačiť alebo povedať - čo ty s tým máš? Živíš ma snáď? Mám mu povedať, že je to prinajmenšom divné, že pracuje 3x do týždňa a ako hovoríš o tých odvodoch atď, ja to chápem, ale ak mi živnosť nejde tak robím dačo iné a jemu to zjavne nevynáša - samozrejme, jemu ako jedncovi to stačí, ale čo keby sme bývali spolu?? Ja chlapa živiť nebudem. Zdravého chlapa, ale lenivého. Čiže neviem sama, AKO mu to povedať - miláčik, musíš mi prispievať na jedlo...Mojko, urob nákup aspoň za dvacku, ale ja ti peniažky nedám, veď u mňa tiež jedávaš...Zlati, povysávaj a umy mi riady, no a čo, že si došiel pred polhodkou a nebývaš tu...
Práve o to ide, že spolu nežijeme, ale on s tým dobudúcna počíta...A ja len dedukujem, že keď sa mu bohvieako nechce robiť, je zvyknutý na obskakovanie matkou dôchodkyňou a so svojím životom je maximálne spokojný, či teda má zmysel si ho nasťahovať do bytu. Ale "další", budem premýšľať nad tým, čo si napísal/a :) Je to určite rozumná rada.

Rocketman

Presne tak, je to žgrlos. Takych chlapov je teraz kopu. Je to trosku trapne, treba mu to povedat, nech sa uvedomi...aj ked sa asi neuvedomi.

dalsi

annamaria123
28.01.15 23:10

a tak ako si to tu pekne napisala, to nevies svojmu chlapovi povedat z mosta do prosta ??? Moze si stat na kabliku...

Nech ti da k tomu vysvetlenie. Nechapem, ked ti nieco nevyhovuje, preco sa neozves. Radsej budes cakat a domyslat si, co by mohol urobit a neurobi sam.

Povedz mu to, poziadaj ho... Hovor o svojej predstave, ake mas poziadavky, co by mohol urobit, ako by to malo fungovat. A uvidis sama...

Existuje nieco ako socialna inteligencia, tak isto aj ekonomicka inteligencia. On ju moze mat minimalnu.

Nevies, ake pomery ma v rodine. Co ked rodicom velmi pomohol v minulosti, alebo im plati a nevies o tom. Do dani, odvodov a podnikania idu tiez velke peniaze.

Vies ako to dopadne ? Tu na fore ta budu presviedcat, aky je to somar, ale ty sama sa tak spravas, ze taketo spravanie podporujes. Ak si najdes ineho, tak mu bude podobny...

Najskor si to dobre vyjasnite, uprimne. A az potom rob zavery.

doubledog

mal som v rodine podobny pripad.
tiez chlap, relativne manualne zrucny, vselico pri rekonstrukcii porobil, nebol priamo nejak zly.
ale takisto moc nepracoval a neprispieval, ale nieco si zarobit vedel. a podla mna svoje peniaze dost minal bokom.
a nakoniec zanechal aj nejake dlhy.
proste taky ten typ, co sa nalepi na nejaku zenu, ktora je rada, ze niekoho ma, ale viacmenej ide skor o to, ze ho ona ubytuje, stara sa o neho a ciastocne aj zivi.

annamaria123

Baby, ste fakt zlaté. Toľko optimizmu a sily ste mi dali :) Vďaka za vaše povzbudenia. Ja som sa už tiež nad tým zamýšľala, prečo vlastne s ním ešte som, čo mi dáva vzťah s ním. V živote som nebola ani lakomá ani chamtivá, ale momentálne tiež viem, kam investovať peniažky - do splácania hypotéky a do detí. Tie sú v mojom živote prvoradé.
Ja keď som si kúpila ten byt, bol v dosť zlom stave, tak mi s ním veľmi pomáhal, pomaľoval, kúsok aj s elektrinou čosi spravil, čo vedel, lebo nie je elektrikár,balkon spravil (vymaľoval), stenu opravil (bolo treba zamurovať kúsok)ale všetko za moje - čo je normálne, veď prečo by to on mal financovať..Ešte som samozrejme varievala, za rok som jediný raz nestihla (kvôli práci), tak som objednala pizzu, tak som čakala, či nepovie, že to zaplatí, ale nie, pekne ma nechal zaplatiť a poďakoval.
Ja často musím nakúpiť a uvariť len kvôli nemu, lebo s deťmi by nám stačilo, ale keďže príde on, tak buď ja si nedám, aby zvýšilo jemu, alebo dokúpim či navarím viac. Proste fifty fifty, nič naviac pre svoju lásku. Tým mi vlastne často narúša rozpočet, ktorý mám rozdelený do výplaty LTT :( Asi by mi bolo lepšie samej.. A priznám sa, nemám už ani chuť spoznávať niekoho iného.