Má zmysel hladať zmysel života?

Príspevok v téme: Má zmysel hladať zmysel života?
pacient123

prečo sa zmysel stratí s dostupnosťou .. straŠne ma desí predstava že keď dosiahnem to v čom vydím zmysel zmení sa to na niečo bezcenné.Prečo keĎ dosiahneme to čo chceme prestane nás to zaujímaŤ ? ---mam s tim aj skusenosť par veci po ktorých som tužil som mal ale potom ked som to mal tak ma to prestalo zaujimať a stratil sa vyznam toho prečo som to chcel i ked to boli len hmotne veci ale každy vraví že aj z laskou je to tak že nič netrvá večne asi je to pravda ..asi život naozaj nemá žiaden zmysel ....som človek trpiaci socialnou fobiou a mam aj akné -----som zúfalí zo všetkého nič nemá zmysel pre mna ani vonku nwm prečo by som mal ísť čo matam čaka ? no nič len prechadzka !!! nwm ako dalej .!!! ked nič nemá zmysel tak ma zmysel aj to ked budem hladať zmysel ? alebo ma zmysel že si budem nahovarať že všetko bude ok alebo že ked urobim to a to tak sa všetko zmení ? všetko je ivné na tomto svete nič nemá zmysel

tlstoch joe

Precitaj do konca, mozno ti to pomoze.

Ahoj, tiez som trpel socialnou fobiou, z ktorej som sa dostal. Dokonca mam stastny vztah, konecne uspesne studujem na univerzite a zaroven uspesne podnikam. Proste zazivam stastie. Zmysel zivota existuje trochu v inej forme. Dam ti priklad. Ak by bolo pre teba zmysel zivota "stastie".

Clovek je v zivote nestastny a vtedy si normalne pomysli. "Ja chcem stastie!"
Uz len v tejto veci naraza na problem a ten ti vysvetlim. Naraza na svoje Ego (Ja) a tuzbu (emociu). Otazka: Ako moze byt clovek stastny, ked mysli iba na seba a riadi sa tuzbou. Tip: Pokial odstranis z vety "Ja chcem" co ti ostane? "STASTIE" Znie to trochu jednoducho, ale zavisi to od tvojej mysle, ci si to uvedomis, ze stastie tu je. Tu zdoraznujem slovo UVEDOMIS. UVEDOMENIE je v tomto najdolezitejsie. Uvedomenie, ze stastie tu vlastne je. Ked si vypestujes uvedomenie, dosiahnes ovela viac nez len stastie, ale to necham na tebe a viem, ze to zistis.

Tuzba po veciach je takpovediac aj ekonomicky jav. Je to jav, kedy ta napr. nove auto tak pritahuje, ze ked mas peniaze, tak si ho jednoducho kupis. Uspokojis svoju potrebu. Si stastny...nachvilu. Asi tak po par dnoch z neho uz nemas taku radost ako na zaciatku.
A kedze mas fobiu, ako som mal ja, ti poradim: Zivot je len o prekonavani strachu a tuzby. Ty mas stale strach, ze zlyhas a co povedia o tebe ostatni. Chces dodrziavat vsetky pravidla a uz vobec si neveris. Porus pravidla, kasli na to, co hovoria ostatni (Oni za teba nedychaju, ty mas ovela tazsie bremeno nez oni a si silnejsi, lebo kracas s desatnasobne tazsou zatazou a si dnom co dnom mudrejsi, len si neveris a neuvedomujes to), zacni si verit, chod si za svojim cielom stoj co stoj, nech je to cokolvek, vrat sa spat na svoju cestu, z ktorej si vysiel a hlavne cim najmenej premyslaj. V tom ti pomoze uvedomovanie si dychu. Sustred sa len na dych a vtedy si odpocinies. Stan sa tym, cim si vzdy chcel byt.

Ja som chcel studovat, ale moja choroba mi to nedovolovala. Bol som postupne na styroch vysokych skolach a moja fobia sposobila, ze som mal strach ist na skusky v prvych semestroch, mal som milion myslienok, pokusil som sa viackrat o samovrazdu, koncil som na psychiatriach...Jedneho dna som vsak vysiel spomedzi styroch stien, zacal som chodit posilnovat do fitka a do cajovne. Neskor som zistil v clankoch, ze sport uvolnuje hormony stastia a caj posobi antidepresivne. Nevedol som to, stacilo len vyjst z bytu. Postupne som zacal ignorovat ludi naokolo, aj lekarov, aj mamu, ktora mi chcela zabranit ist na vysoku skolu. Tak som sa potajomky prihlasil. Teraz som Bakalar. Nasiel som si vazny vztah a zalozil internetovy obchod...

A este ti dam nieco na povzbudenie :).
"Kracala som bosa a bola nestastna, ze nemam topanky. Kym som neuvidela muza, ktory nemal nohy."

Tlstoch Joe, jeden z mala, ktory sa vyliecil zo schizofrenie. Ten, ktoremu neveril nikto, ze sa z toho dostane. Ani psychiatri ani psychologovia dokonca ani vlastna matka.

gamm

myslim si ze ak ta zivot nebavi a trpis tak musis najprv identifikovat pricinu. pises ze mas socialnu fobiu. tu si si ty sam diagnostigoval alebo si bol u psychologa ? kazdopadne socialna fobia je len dosledok, nie pricina. pricinou su negativne vzorce uvazovania nad sebou, nizke sebahodnotenie, to ako sam seba vnimas a ako vnimas druhych. v takom pripade by si mal toto riesit a nie sa zaoberat zmyslom zivota. ked nebudes trpiet socialnou fobiou budes aj na zivot pozerat inak a nebudes musiet hladat zmysel, proste budes sa vediet tesit z veci ktore ti robia radost alebo naplnaju.
samozrejme popri tom sa este vzdy mozes zaujimat o filozofiu. ta dokonca niekedy moze pomoct viac nez psychologia. niektori filozofi dokonca odporucaju zdravy pesimizmus. napriklad stoici.

kafe

so zmyslom života je to ako s jedlom - furt ho nemáš dosť :D a nikdy neni rovnaké. Aký by to malo význam najesť sa RAZ, nevyskúšať žiadne iné chute a fungovať sýty 50 rokov?? Proste objavuješ, čo máš radšej, po čom sa ideš zaslintať alebo fuj, ble, čo ti vôbec nechutí. Stále dookola, raz preferuješ také jedlo, raz si vegetarián.. Život má zmysel len ked sa hýbe, keby bol statický bolo by to už niečo iné, nie život. A objavovať tie "chute" - to čo ti robí radosť, čo by si asi tak chcel zažiť, venovať sa veciam, ktoré ti robia dobre.. to sa časom stále mení, stále objavuješ nové a nové horizonty, nové a nové zaujímavé okamihy, ktoré stojí za to ZAŽIŤ. Len pozor, hnať sa stále za niečim a vedieť si vychutnať, to čo dosiahnem, si kúpim, zažijem... to sú dve rozdielne veci. Nauč sa vychutnávať si veci.. trebárs aj to auto - sko to v ňom vonia, ako sa ti sedí... vnímaj chvíľu, nerozmýšľaj ale cíť to, aké je faj vyvážať sa v audine. Raz do týždňa choď niekam autobusom, aby si si všimol ten rozdiel a to neskutočné pohodlie, ktoré v aute máš a vedel si to aj vážiť. Potom ťa nenasere zápcha, lebo veď sedíš v teple, pohodlí, počúvaš rádio.. a vysadíš svoj zadok rovno tam, kde potrebuješ ísť. Svet sa nezrúti lebo nestihneš nejaký termín.
Môj zmysel života je vychutnávať si to, čo ma zaujíma, dopriať si také veci, ktoré sa mi páčia a robiť (okrem iného) aj to, čo mi robí dobre.

Delete

anjelik * aj deťom v škole nestačí len ukázať...treba ich to naučiť :)

Preto si myslím, že to nie je také jednoduché.

anjelik *

Nie, musí to v sebe budovať a to učením sa. Od druhých trebárs, od tých, ktorí pred ním prešľapali cestu poznania a chápania. Nikto na svete ti nedá hotové poznanie. To proste nejde. :o) Môže ti len ukázať, ako by si mohol uvažovať, aby si sa lepšie cítil. :o) Navždy ale tvoja cesta bude tvojou a moja mojou. Môžu sa spájať, ale nikdy nie splynúť. :o)

Delete

anjelik * ak niekto niečo nemá tak to len ťažko získa alebo nájde v sebe!!!

Musí to buď dostať alebo si to vziať.

anjelik *

Rozdávať šťastie. :o)) To je veľmi milé, ale dosť ťažko realizovateľné. Ak sám si došiel k tomu, že šťastie sa vo veciach neskrýva, tak čo chceš tým druhým dať? :o) Vieš, tú najväčšiu službu životu urobíš tým druhým tak, že im poskytneš dýchateľný priestor. To, že sa s tebou budú cítiť dobre a pri tebe rovnako. Ale, na to musíš byť ty dýchateľný a to nejde, pokiaľ sa sám topíš v stavoch beznádeje, zúfalstva, otrávenosti. To musíš zmeniť v sebe a až potom sa dá vravieť o šťastí pre tých druhých. Samozrejme, že nádej v sebe musíš živiť, ale aj tvrdo pracovať na tom, čo chceš dosiahnuť. Nemôžeš sa zastaviť len pri tabuli s nápisom šťastie, ale aj vykročiť. Ty chceš šťastie pre druhých, aby ťa mali radi a tak ťa podporili. Začni tým, že budeš mať ty sám seba rád.
Život rozhodne nie je sviňa, len naše nazeranie naň môže byť také svinské...:o))) To znamená, v nepochopení.

pacient123

anjelik "- aj ked ma niečo napadne čo môžem robiť, tak samému sa mi nechce mam len dvoch kamošov jeden z nich by ma aj podporil aa šiel do toho ale aj on ma svoje problémy nechcem ho tahať do niečoho čo nechce ..... viem čo by my davalo zmysel ale je to príliš byzardne aby som to dosiahol ..chcem biť uspešný a urobiť nejaký biznis aby som pomáhal ludom ---chcem rozdávať štastie ! vždy si prectavoval, že chcem luxusne auto atd atd no nenaplnalo ma to štastím a aj ked som to auto mal (audi a 7) tak nič sa nezmenilo pocity som mal rovnaké štastie som s toho nemal možno tak hrdosť ktora sa časom aj tak zmenila na bežnú vec !---ale ked si prectavujem že budem pomahať ludom a rozdavať im štastie tak ma to naplnuje štastím ......možno že všetci čo tu píšete že zmysel života je žiť alebo že zmysel života je hladanie a objavovanie inych vecí je pravda .....nwm určite sa musím ukludniť nemôžem mať stres zo všetkého i ked život je svina a možno nemá zmysel ale treba mať nadej lebo aj nadej môže priniesť štastie