Brigádovať alebo nie?

Príspevok v téme: Brigádovať alebo nie?
nerozhodná

Ahojte, dúfam, že mi aspoň poviete názor na celkovú situáciu, pretože neviem, ako sa mám rozhodnúť..
Tak mám priateľa už vyše dvoch rokov, on pracuje a ja študujem. Zarába celkom dobre a dal by mi aj posledné. Moja rodina je taká finančne priemerná,nemám zas všetko, po čom túžim, ale rodičia by mi dali aj to posledné. Chodím na internát a je to trochu finančne náročné. Tak chcem byť trocha užitočná a chcem ísť brigádovať. Problém je aj v tom, že moja mamina mi posledné mesiace vraví, že nemám upratovať v sobotu, že ona si uprace cez týždeň, proste keď prídem, nemusím nič robiť. Za ten čas, ako som cez týždne na internáte som upratovala doma možno 4-5 krát. Mám brata, samozrejme brat si myslí, ako sa ja mám na internáte dobre, že mám zaplatenú stravu (čo má aj on v škole, ešte aj doma i môže zobrať čo chce a býva s našimi), no nevie pochopiť, že keď niečo chcem, napríklad nejakú minerálku alebo sem tam nejakú sladkosť, tak ja si to musím kúpiť a nemám to doma ako on. Stále mi vyčíta, že sa sťažujem, že nemám peniaze, čo nie je pravda a vraví, že ja musím mať peňazí až-až. Popravde by som si to s ním kľudne vymenila, lebo sú aj situácie, kedy prídu nečakané výdavky, či už prefocovanie materiálov, zaplatenie internetu a podobne, no jemu sa to nedá vysvetliť. Ja som už naozaj unavená z toho, že mi stále vyčíta niečo ohľadom peňazí, ohľadom toho, že doma nič nerobím.. Občas mi niečo kúpi aj priateľ, keď mám(e) nejaký sviatok a aj to mi brat vyčíta, že ja mám všetko ZADARMO. pritom aj keď má priateľ sviatok, tak aj ja mu musím niečo kúpiť. Ale to už môj brat nevidí. Tak som už dávno hľadala brigádu cez víkend, aj keď by som musela obetovať čas s priateľom, ktorý si taktiež našiel po víkendoch prácu, ktorá ho k tomu ešte aj baví a pracuje len preto, aby som ja nemusela brigádovať. No nechcem, aby mi stále bolo doma niečo vyčítané. A tak som si našla, v jednom bare, kde by som robila každý víkend, piatok, sobota, nedeľa. Problém je aj ten, že v pondelky ráno by som musela cestovať a ani by som moc nevyspala, keď v nedeľu je bar niekedy otvorený aj do druhej-tretej rána a o 4 by som už musela vstávať.... Sama neviem, ako sa mám rozhodnúť. Každý z tej dediny koho poznám povedal, že tam dlho nevydržím, lenže nikto nevie pochopiť, že už mám dosť vyčítania od môjho brata a neviem, dokedy to zvládnem počúvať... Neviem, čo si mám vybrať, aj keď je jedna horšia možnosť ako druhá. Buď byť doma a počúvať môjho brata alebo ísť ťahať každý víkend do baru. Aký máte názor vy ?? Čo by ste mi poradili ? Každý ma od toho baru odhovára...

Murak

Tou pracou v bare nikomu nepomozes. Ty budes unavena a znechutena, tvoj priatel nebude mat radost, ze do noci obsluhujes ozratych chlapov, rodicia nebudu mat radost a ked je brat debil, tak do teba bude rypat pre nieco ine.Brata si nevsimaj a hladaj inu pracu. Brat sedi doma u rodicov, nema ponatia co to je, ked sa ma starat sam o seba. Ak do teba rype, utoc rovnakou zbranou. Z mama-hotela by nemal vykrikovat ludom, co ziju na intrakoch.

Agnes989

Jééj, tak ty prídeš z intráku domov a nemusíš pomáhať a máš priateľa, ktorý brigáduje, aby si ty nemusela, to je super, to ti závidím :) Ale toho závistlivého bráška už nie :) Je pekné, že nie si lenivá, nechceš nikoho zneužívať a chceš si nájsť brigádu. Ale v tom bare sa to ani mne nepáči, jednak to prostredie, ožratí chlapi čo ťa budú otravovať a potom aj to, že do školy sa nevyspíš. Nájdi si niečo iné, čo ti bude lepšie vyhovovať časovo aj prostredím. Myslím, že nemusíš vziať prvé čo ti ponúkajú, zatiaľ nie si v tak veľkej finančnej tiesni.

ahink

Ahoj nerozhodna. Dakujem Ti velmi pekne. Tiez sa drzkaj a vela stastia Ti prajem :)

Lienocka :) Nie neurazila som sa. A otec je taky jedlik. Takze on aj do restiky v ramci obeda na menu chodieva, ranajky si uz vie aaspon)) parky ci co uvarit a na veceru zas to odo mna jedava..ze si to zohreje v mikrovlnke

doubledog

urcite brigaduj, ale nie v bare.
to nie je podnetne a dobre prostredie.
najdi si nieco ine, nieco take, kde sa naucis zaujimave veci alebo k nim aspon pricuchnes.

[zruseny35]

Ahink...a prečo sa neskusiš odbremeniť aspon z toho vyvárania ,že si ocko kupi obedy?Dnes sa dá najesť aj za 3e aj slušne.Neber ma v zlom,ja som len istý čas bola vážne chorá spolu s mojím ocinom a brat variť nevedel a robil,tak ma aspon takto odbremenili,kupovali si obedy.Ja som nevládla vtedy chodiť, tak aj oprane pre nich bolo pokladom..Bol to len navrh,aby si sa neurazila .Držím ti palčeky.

nerozhodná

Ďakujem Vám veľmi pekne za Vaše názory a budem hľadať radšej ďalej, nech je to niečo čo ma baví .. A _meno.. bohužiaľ nemôžem spojiť to, čo študujem (to, čo ma baví), pretože je to veľmi náročná práca a bohužiaľ sa to popri škole robiť nedá.. ale samozrejme si cením vaše názory.. A len dúfam, že brat z toho raz vyrastie a znova to bude také ako predtým. Držte mi palce... :) A aj Vám prajem do života, len to dobré.. Ahink : tebe veľmi držím palce, nech máš stále viac a viac energie a drž sa !! určite si správna :)

ahink

Ahoj nerozhodna. Nepisala si nic o bratovi a tak tazsie dedukovat co za tym jeho spravanim moze byt. Keby sa takto spravali rodicia bolo by to horsie a hlavne je, ze mas v nich podporu a oporu, ako aj v priatelovi.
A k tej brigade. Zvaz si vsetky pre i proti, zvaz si vsetko, pripadne sa porad s priatelom ci domka a neunahli sa.
Ja sama studujem na VS a ked skoncim s prednaskami povinnostami tak uhanam hned domov a zas taham ako blazon tu (mamina mi nahle umrela a otec sa nikdy o seba nemusel starat ani len caj si nevedel prv uvarit. Takze dojdem domov na 2 dni lebo na treti uz cestujem zas kvoli skole prec a ver..tie dva dni sa nezastavim. Upratujem totiz tyzdnovy "bordelik" po otcovi a vyvaram periem zehlim atd prace doma. A to este ked odchadzam prec zas vyvaram aby aspon najmenej na tri dni mal co jest (polievka a dake hlavne jedlo) a bolo onho postarane. Ja som si tiez chcela najst brigadu kvoli peniazom no sama vidim ze by som to zrejme uz nezvladala..lebo mam dost narocnu skolu (prednasky od 8h do 17-18h) este tam sa sama o seba staram varim si atd a ako mi skoncia prednasky tak cestujem domov a tu zasa taham celu domacnost starostlivost o otca atd))
No a neraz meliem z posledneho..
Tie peniaze z brigady ta nespasia a tak radsej neriskuj zdravie znamky vztah atd. Prip.si fakt najdi nieco menej narocne na cas co by si mala mozno len na par hodin. Ale len kvoli bratovi to isto nerob. Bud z toho vyrastie a pochopi to casom aj sam alebo ho radsej ignoruj..myslim tie jeho reci narazky na teba

anka89

NEROZHODNA ,poznam jedno dievca co popri vysokej skole brigadovala v bare ,obrovska vycerpanost neviem ci ti to za tie peniaze bude stat .Jej sa rozpadaval vztah jeden za druhym ,lebo chlapcom sa nelubilo ,ze robila v bare a bolo to slusne dievca.

A tvoj brat ,hlupak to je a nevsimaj si jeho reci on si vzdy nieco najde na teba je zavistlivy.Asi nema vysoku skolu mam taky dojem .

Len sa teda pekne uc a venuj sa priatelovi ved je na teba dobry .

_meno

Ahoj nerozhodná

Si super ! :)
Studujes, staras sa o priatela, o seba, o rodinu, hladas si penazny prijem.

Braskovi staci ked ukazes ze moze aj on .. kludne moze ist do prace, na brigadu, pomoct niekomu. Len mu ukaz ze moze, povenuje sa mu a potom sa rozluc uvidite sa znovu :)

Hm pracovat do baru ... mozno ludia vidia co sa deje v bare, tak sa ta snazia chranit.

Ja osobne mam rad napríklad cajovne - nie su tam cigarety, alkohol, bitky .. su tam dymky, vone, caje, veseli ludia.

Ja osobne ak by som ti mohol konkretne poradit :
1. Vysvetli bratovi ze je slobodny moze robit kludne co chce .. tot vsetko ukazuj mu ze moze robit cokolvek ma rad .. tot vsetko . vzdy ho nasmeruj k tomu ze zije ako chce .. mozes ho vypocut nech ma porozumenie, nech citi pomoc.

2. Nevyzera to penazna nudza v ktorej sa nachadzas. Skor je to tvoja vola sa realizovat .. inak povedane mozes ist pomahat niekomu koho mas rada ... niekomu kto ponuka nieco co rada ponukas ty, tvoje hodnoty. (napríklad mas rada upratovanie ... a mas napríklad rada daky obchodik u Vas ... tak spojis prijemnych ludi v obchode s tvojou radost k prostrediu.

podla toho v com vidis zmysel, comu sa venujes ... moze to byt casto co studujes ..... napr. studujes ekonomiku .... tak hovoris ludom ze sa o to zaujimas, ze mas rada administrativu .... rodine, kamarátom, priatelom, hladas ponuky ....... ono sa to spoji .. tvoje rozhodnutie pomahat ... sa spoji s konzumentami (tim co chces pomahat) ale spoji ta to tiez s ludmi ktory pomahaju (s ekonómami, s firmami ktore hladaju ekonomov).

Ist do baru kvôli peniazom je pre mna ako bojovat kvôli peniazom .. radsej poskytujem co robim rad pre druhych ludi a oni potom poskytnu naspat co robis ty :)

Este raz nie si uvaznena .. ked chces nepracovat - mozes .. Ked chces pracovat - mozes... Dolezite je aby si to chcela ty :) aby si videla zmysel, citila jednotu .... ze "ano citim sa dobre".

"Ano citim ze to je spravne" - ked toto pocuvas Boha pocuvas. (on hovori k tebe skrze teba a skrze svet .. tym ze nasledujes a poskytujes lasku ... naplnas zivot - svoj zivot, zivoty druhych ludi.

Ako myslis myslis dobre, konas dobre :)

Ide ti to vyborne nerozhodná, len tak ďalej :) Pekny nedeľný večer Ti prajem :)

[zruseny35]

Ked ťa dohováraju je to preto,lebo ti malinko zaplatia a zderi ťa ako kona..unavená a potom chceš ešte aj učiť? A tri dni ponocovanie chceš ako dospávať? -vieš že prvé čo na teba príjde je obycajná chírpka,z unavy ?
Ked som ja brigádovala, využívala som pracovne agentury pre studentov-v tom čase bolo mozne brigádovať a vybrat si dokonca pracovný as v ramci supermarketov-za pokladnou alebo vykladaním tovaru..Prijdeš ,odrobíš si a mas aj peniazky..Nebol nikdy problem nejaku prácu si najst (ja som bola cez agenturu Nosluš)
Tvoj brat je čudny, načo sa s ním hada s lebo on je zavistlivy? Ve doto su jeho problemy v hlave! Nemas sa s ním čo vobec zaoberat, neviem či je mladsi ale vyrastie časom z toho..Ak je starší a iba nepracuje,tak sa takto správa koli vlastnej nespokojnosti so sebou.Si uplne noromálne dievča,nerozmaznane a mudre-lebo chce rodičov trošku finančne odbremeniť