Oblížete dudel vášho dieťaťa? Dávate mu jedlo s tou istou lyžicou ako vám?

Príspevok v téme: Oblížete dudel vášho dieťaťa? Dávate mu jedlo s tou istou lyžicou ako vám?
150X

Často som si všimol, že mamičky keď spadne na zem dudel, tak ho zodvihnú, oblížu a strčia naspäť dieťaťu do úst. Alebo že striedavo kladú jedlo do úst sebe aj dieťaťu. Som piatak medik a s prednášajúcimi lekármi sme debatovali aj o tejto téme. Všetci do jedného sa vyjadrili, že je to veľmi nezodpovedné a do detských úst sa vďaka takému postupu dostávajú okrem iného aj baktérie zubného kazu. Je na túto tému aj veľa odbornej literatúry. Napriek tomu, že aj mladé mamičky dnes oveľa viac čítajú a úzkostlivejšie dbajú o zdravie svojich detí, tieto praktiky sú stále bežné. Priznám sa, že to dosť dobre nechápem. Predsa každý rodič chce, aby jeho dieťa bolo zdravé.Prečo potom nie sú dôslední aj v dodržiavaní takýchto základných hygienických zásad?
Robíte to tiež tak? Ak áno, zdá sa vám to normálne? Vám by nevadilo, keby ste si museli dať do úst dudlík, ktorý predtým oblizla povedzme vaša babka alebo dedko? Tie deti sa predsa nemôžu brániť a nemôžu si vybrať, či to chcú alebo nechú. Na to sú príliš malé.

kleofáš

Máme tri deti, jedno ešte v puberte, ale ani jediný raz sa nestalo, dokonca ani keď boli všetky tri malé a času bolo málo, aby manželka alebo ktokoľvek v rodine oblízol cumlík nášmu dieťaťu, alebo mu dal jedlo s tou istou lyžicou. Deti sme aj naučili nejesť po sebe a nepiť po sebe. Aj mňa niekedy nadrapí keď vidím mladú maminu ako sa krmí s batoľatom z jednej misky. A o tom oblizovaní cumlíkov ani nemienim hovoriť. Je fakt, že každý si tu napíše podľa toho ako to robí sám. Keď som čítal, že babka predžúvala jedlo, tak už len pri predstave sa mi zodvihol žalúdok. Ale ak to niekomu nevadí, jeho vec. Nebudem ho kritizovať ani tvrdiť že je to inak správnejšie. Píšem len to, že ja by som to nezniesol. O prenose baktérií viem svoje, a je toho dosť. Sliny sú liečivé, aj sa v ústach potrava natravuje, ale napriek tomu by som cudzie sliny nerád prehĺtal. Keď má z toho ale niekto pôžitok, prečo nie? Môžem zaželať len dobrú chuť. Len škoda, že tie deti si nemôžu vybrať. Nejedna taká super mamina má v ústach pokazené zuby, ale malý drobe si nepomôže, zje to, čo mu do úst strčia.

[zruseny35]

15x...jediný komu to tu vadí si len TY :) Moja stara mama vychovala 5 detí a žiadne do 50-tky nemalo ani poondiatu vracajucu sa chrípku ,nieto ešte zapal pluc a podobne "blbosti",ktorými dnešný človek trpiva ako male decká v školke.A to každemu z tých 5 detí "predžula " jedlo".Mne tiež,len si to už nepamätám :D Bolo to fajn na to ,že v tých slinách su latky ktore to jedlo natrávia ( že ja to tebe studovanemu vysvetlujem,že ? )a batola občas jedlo len prehltne,tak má problemy potom a je plačlive.Co ty tu hádžeš temu do pléna,ked si to možeš naštudovať ?-všetko je na webe :) maminky vzdy aj tak urobia iba tak,ako oni sami uznaju ,nie ako nejaký čertsvý doktorko nakáže z vlastnej hlavy,ktorý v živote nebol ani tehotný.
PS1: medicína ťa vždy bude skúšať,nielen po odbornej stránke ale aj v ramci ludskeho správania.Maloktorý pacient ti povie naozaj pravdu čo mu je,lebo to bud nevie presne opísať,alebo je strašne zdeptaný z choroby alebo zamlčí veci schválne-dufam,že nejdeš cestou gynekologie,sexuologie,gastro a pod.Psycholog a psychiater su na tom rovnako-musia vedieť "čítať medzi riadkami " ak nejaké sú :)
PS2: tvoj komplex so slabou hygienou si vyrieš s vlastnou maminou,nie s nami čo sme ťa nekrmili. A nezabudni si potom dať B-komplex,ak vieš na čo to je :D

kafe

www.youtube.com
pozri si prosím ťa toto. Ten chlapík je skvelý a je to študovaný doktor s dvoma atestáciami (interé a rehabilitácia). Zamysli sa a začni premýšľať trochu kriticky voči informáciám, ktoré prijímaš v škole.

kafe

ujo medik :) keď budeš mať vlastné deti, pochopíš.
Ono ani tak nejde o nevedomosť, veľa ľudí vie, že je nesprávne fajčiť a doktori zvlášť. A čuduj sa svete, fajčia, nešportujú a pestujú si pupok. Ide skôr o pohodlnosť, zvyk, nepraktickosť niektorých vecí, človek ich proste neprijal za svoje aj keď vie, že sú dobré.
Rodičia okrem baktérií prenášajú na svoje deti aj zlé stravovacie zvyky, pohyb či pasivitu, postoj k životu.. zdá s ti normálne, aby všetci boli ako roboti a učili svoje deti len to čo niekto druhý považuje za "dobré"? Všimni si, že nie každý organizmus, aj keď sa nakazí baktériami, im aj poskytne priestor na prežitie. Takže je jedno, či sa nakazí alebo nie - baktérie tam neprežijú. To už je parketa, kde medicína habká a nevie poriadne, prečo sa jeden človek/dieťa nakazí a druhý nie. Len teraz buzerovať všetkých aby si chránili zdravie, lebo vieme A (nakazí sa) ale dôvod prečo neochorie je aj tak dôvod B (je odolný) mne osobne príde vadnejšie. Medicína vie úžasné veci o tele, ktoré ale stále prakticky dosť nevie použiť. Keby sta sa na škole venovali aspoň za mak celostnej, holistickej medicíne, bolo by to prospešnejšie ako čudovanie sa, prečo rodičia oblížu dudeľ svojmu dieťaťu.

Vieš aký obrovský vplyv na možnosť nakazenia sa, prepuknutie choroby a jej priebeh má psychika? Rozmýšľal si niekedy o tom, že človek je aj duchovná bytosť a duchovno istým spôsobom aj zasahuje do fyzického zdravia človeka?

sweater*

Najlepsie je ich drzat v uplne sterilnom prostredi, len potom treba pocitat s tym, ze ked zacnu chodit do skolky budu chore asi tak 160 krat do roka :)

15X

lienocka33, to predsa nemôžeš myslieť vážne. To, že nie je poruke nič a dieťa plače - veď ak je dieťa na cumlík zvyknuté a idem s ním von, vezmem si náhradné cumlíky. Okrem toho už dávno dostať štipce so šnúrkou, ktorými sa cumel pripevní na detské oblečenie. Takže aj keď ho dieťa vypľuje, nespadne na zem.Ďalšia vec je tvoj argument, že mlieko a oblízaná lyžička je to isté. Mlieko z prsníka nemôžeš porovnávať s lyžicou, na ktorej sú tvoje sliny a s nimi milióny baktérií zubného kazu a baktérií z hrdla a dýchacích ciest. Tie v materskom mlieku určite nie sú.Priznám sa, že aj mne sa z toho zdvíha kufor, vidno že ani mladé mamičky toho veľa o hygiene nevedia. A tie isté mamičky plnia čakárne detských lekárov. Čo vlastne čakajú od lekára? Že bude suplovať ich nevzdelanosť a ľahostajnosť?

lucia238

treba nosit so sebou antibakterialne vreckovky, je to nechutne ocumlavat dietatu dudlik a ked aj skusaju jedlo, napr. ci nepali, mali by potom pouzit pre dieta cistu lyzicku..

[zruseny35]

:)
oblížu to hlavne vtedy ked po ruke nieje voda-umyť dudlík, a dieťa by plakalo bez neho.Toto ale snad nechceš nejakej maminke "zakazovať" .Ono to ani žiadna totiž neprizná lekárom :)
Lyžica neprekáža,lebo v prvých mesiacoch je dieťa doslova odkázane na to všetko čo od mami a z jej prsníka dostane.Ten si predsa pred kojením nedezinfikujeme a predsa tým mliečkom dieťatko získava zakladnu imunitu.Nekojene su oslabene,alebo časom moc často chore .