Dar alebo prekliatie?

Príspevok v téme: Dar alebo prekliatie?
Natalie

Chcela by som vedieť či je niekto na tom podobne ako ja. Viem vycítiť z ľudí dobro alebo zlo alebo či mi klamú, proste poviem že sa niečo stane a ono sa to časom stane alebo niekoho upozorním aby si dával na daného človeka pozor a vždy sa z toho človeka vykluje nejaká mrcha. Mala som skoro tri roky chalan...vždy som vedela kde je alebo kde bol podla správania, vedela som ked ma prestal milovať a vedela som ked sa do niekoho iného zalúbil a priznal sa mi až po pár mesiacoch ..vedela som ked s niekym bol..aj teraz uz spolu nekomunikujeme 2 týždne ale viem že práve teraz je s tou babou úplne to cítim.

milli11

Vsimla som si, ze su tu ludia, co vnimaju veci, ktore by sa vlastne nemali dat vnimat.

Poznam ludi, co vedia odhadnut na prvy pohlad, aky je ten clovek v skutocnosti a neskor zasnem, ze mali pravdu. Poznam ludi, co sa citia zle v spolocnosti niektorych ludi a z tych sa neskor vykluju hajzli.

Mne sa napriklad snivaju sny, ktorych udalosti sa este len stanu. Zial, mam viac snov a neviem zistit, ktory z tych snov sa stane aj v reali.

Rockstar

Tak moja reakcia sa tykala najma casti "Viem vycítiť z ľudí dobro alebo zlo alebo či mi klamú, proste poviem že sa niečo stane a ono sa to časom stane alebo niekoho upozorním aby si dával na daného človeka pozor a vždy sa z toho človeka vykluje nejaká mrcha." alebo "vždy som vedela kde je alebo kde bol podla správania", pripadne "vidím ako sú ludia nechápaví ako sa nechajú oklamať". Myslim si ze na medziriadky to nebolo zle, ak teda reagujem na cast prispevkov autorky.

To co autorka podla mna popisuje je prave ten prirodzeny sposob, ktorym niektori ludia dokazu vycitit spravanie inych bez toho, aby tomu zrovna museli rozumiet. Moja cast sa tykala len porozumenia sameho seba, teda ze clovek moze mat prirodzeny talent, ktory moze rozvinut naslednym sebapoznanim a studiom (ti ostatni sa to bohuzial musia nadrvit a aj tam nie je samozrejme garancia uspechu). Nie nadarmo sa hovori, ze sila pravdy je nepremozitelna, ak je vyzbrojena svetlom poznania :D

Takze svojim sposobom je aj prirodzena vnimavost ludskeho spravania v urcitej miere darom. Dar nemusi spocivat len v predpovedani cisel loterie. Mozu to byt aj uplne bezne veci napr. ked clovek za jasneho pocasia predpovie burku, pretoze je citlivejsi na zmeny tlaku a pri zmenach tlaku ho pobolieva koleno - aj to je vedomé vnímanie. Nemusel studovat zrovna meteorologicke javy, postacilo mu pochopit vzajomnu suvislost medzi zmenou tlaku a citlivostou starych klbov/zraneni a pod. Ale su aj ine "dary" ktore su napr. pre mna zatial nepochopitelne, ale vnimam ich a zijem s nimi. Mnoho ludi mava sny pocas spanku. Niektore su nejasne, ine absurdne a postradajuce logiku a zakony fyziky a na vacsinu z nich clovek zabudne v momente ako sa zobudi a pozrie z okna. Ak si nieco pamata, tak to, ze mal sen, uz nevie o com bol, ale vie, ze sa mu snivala nejaka hovadina. Ale existuju aj sny, ktore si clovek z nejakeho dovodu pamata aj po zobudeni aj po par mesiacoch bez toho, aby boli pre neho niecim zaujimave. A s odstupom casu sa v realite stane nieco, co ten sen zacne nielenze pripominat, ale dana udalost sa stane uplne presne v realite - sedi situacia, farby, znacky, pocasie, ludia, zvuky, jednoducho vsetko. A to sa mi stava pravidelne zhruba v intervaloch pol roka. Tahanie otazok pri skuskach? Z 89 skusok som 31 krat potiahol identicke otazky ako sa mi den predtym snivali. Nahoda? Matematicky nepravdepodobne, ked na kazdy predmet bolo 80-150 otazok a tahali sa 2, k tomu 31 predmetov, pri ktorych sa mi to stalo. Od toho je uz pre mna viac pochopitelne, ze ked sa s niekym dlhsie stretavam, som schopny zareagovat slovne s identickou vetou vratane slov, tonacie a prestavok (a nemyslim vety co maju 2-3 slova, ale skor normalne strukturovane suvetia o 8-12 slovach). Pripadne pokial sa s niekym zblizim a vcitim sa do neho, je pre mna bezne naciahnut sa po telefone asi 2-3 sekundy predtym ako realne zacne zvonit. Som si isty, ze aj takyto "dar" suvisi s nadmernou vnimavostou, ale toto zatial nechapem.

A otazka pamatania si je tiez nepochybne zaujimava. Tiez nemam problem zapamatat si od slova do slova co niekto povie aj par rokov dozadu, pripadne knihu akokolvek odborna je, pokial ma zaujima, pamatam si doslova co je na jednotlivych stranach. Nedokazem si ale zapamatat jednoduche veci. Ked sa mi clovek predstavi len krstnym menom, zabudnem ho aj s jeho tvarou v momente ako ho dopovie. Ked k tomu ale prida priezvisko, nikdy na neho nezabudnem. Pamatam si vsetkych 189 telefonnych cisiel vo svojom adresari, pritom som sa ich nikdy neucil. Pamatam si SPZ aut, ktore som videl cestou do prace, ale nepamatam si co som mal na ranajky. Ak niekto dojde na to, preco to tak je, kludne mi dajte vediet :)

Cital som raz, ze to moze suvisiet s nadmernou mozgovou aktivitou a ze clovek prirodzene nie je schopny vyuzivat na rozmyslanie vyssie percento ako tych 10-12 %. Nejake percento sa sustreduje este na ovladanie zvysku tela a bezne hormonalne, motoricke a dalsie biologicke funkcie. Zvysovanie tohto percenta vraj moze napomoct na jednej strane k vyssej vnimavosti, rychlejsiemu mysleniu, kreativite, a teda posilneniu citlivosti vsetkych/niektorych zmyslov, ale na opacnej strane k degeneracii inych funkcii tela a ako priklad bol uvedeny Hawking. Bol samozrejme este jeden sposob a to bol nejaky specialny pripad nadoru na mozgu, ktory namiesto toho aby mozgove funkcie utlmoval, tak ich naopak stimuloval.

Kazdopadne otazka toho, co moze byt darom, je preto dost siroka, ale ako som uz uviedol, pre mna je darom aj uplne jednoducha nadmerna vnimavost. Ale v zasade kazdy, co tu pise, ma urcitym sposobom svoju pravdu :)

LMarika

To nie je ziadne prekliatie, bud rada, ze taketo veci dokazes z ludi vycitit. Ja to nedokazem, ale na zaklade vlastnych zivotnych skusenosti dokazem v niektorych pripadoch odhadnut, o co dotycnemu ide. No tymi skusenostami su skusenosti zle, cize predchadzajuce sklamania. Napriklad vzdy, ked som stretla na ulici ci uz nejaku kamosku z detstva, s ktorou som sa.roky nevidela, alebo byvaleho spoluziaka po dlhych rokoch, ktory v skolskych casoch o mna ani nezakopol, slovo so mnou neprehovoril a zrazu na mna krici z druhej strany ulice, ze jeeej, Marika, ako sa mas, super, ze ta vidim, siroky usmev od ucha k uchu, samozrejme falosny a hrany, podavanie ruk a hned si pyta telefonne cislo a.este v ten den mi vola, ze sa.chce.stretnut, tak.na 100% ide o to, ze z dotycneho sa.medzicasom stal otravny blby poistovak retardak a este si v tej kaviarni ani k stolu nesadneme a uz zacne trepat dristy o financnych produktoch, o sebe ano slovo a moja osoba mu je uz uplne ukradnuta, akurat sa opyta, kde pracujem a kolko zarabam... z takychto ludi sa mo dviha zaludok a je mi z nich na grc. Cize moj nauceny vzorec spravania sa je taky, ze keda niekto na ulici zdravi a kontakt pyta, potom vola, poviem, ze stretnut sa mozme a pokecat ako kamarati len tak o zivote, ale nech teba.l Kristus boh svaty ochranuje, ked sa z teba stal nejaky otravny dealer alebo poistovak, ofaubeak, embeiak, ci iny retardak a ked ty mne budes sprostosti trepat o financnych produktoch a ked ti ide len o nieco taketo, tal potom sa nemusime stretnit vobec, lebo to bude pre teba zbytocna strata.casu. Pred tromi rokmi.sme mali.stretavku zo ZS. Jeden spoluziak mi tyzden po stretavke pisal, ze sa.hce stretnut a ja som mi toto odpisala. Potom sa rok neozval. Po roku sa.chcel.znovu stretnut a ja som suhlasila s tym, ze snad si pamata, co som mu pred rokom napisala. Pridem do restiky a div, ze ma nerozhodilo od zlosti. Za stolom sedelo asi 15 ludi, pliaga zepteracka a onnenapadne, akoze ja nic, ja muzikant sedel pri vedlajsom stole. Nieco sa ma opytal na pracu, a tak a neustale si daval prst pred usta, ze pssst, tihsie rozpravaj, aby sme tychto ludi nerusili. Zacal trepat nejake sprostosto o financnych produktoch a ti ludia odosli, zostal tam len jeden stary, skared cigan, akoze velky sef a falosny a hrany usmev na mna vyskeril, akp keby som ja on prosila, uz mi.ruky podaval na zoznamenie a na nejaku pochybnu akciu ma zvolaval, ktora sa mala konat na druhy den. A ja ako spravna herecka som ucast prislubila
Ale na akciu som neprisla. Ked oj...bal spoluziak mna, mozem aj ja jeho. Potom volal, preco som neprisla a ja, ze lebo prsalo :):):) Ja fakt nepotrebuj sledovat retardovanych tupcov, akp v prenajatej kinosale hereckymi vykpnmi hodnymi "hviezdnej roty" vyskakuju na podium a vykrikuji, ze zarabaju miliony v sietovom marketingu, klamu, aby takto ziskali dalsich ludi, ktori sa im do.formy zaregistruju a poplatok za vstup.do.f. zaplatia. Ti retardaci, co takto.vyskakuju na podium a tvrdia, ze maju.vysoke zarobky, klamu a aj slepy to musi vidiet. Usta sa im smeju a oci om placi, ze ako sa nechali okydat a teraz musia oni okydat inych, lebo to je kedina sanca, ako dosiahnu, ze sa im vrati aspon cast penazi, o ktore boli osklbani. V poslednom case nikomu uz ani tel. Cislo nedavam, poviem, ze ziadne nemam, iba rakuske a hotovo. Pritom ten spoluziak ma VS a ja nie, ale ked ma IQ ako retardak, sprosty vtak, ze sa klamarmi zo sietoveho marketingu nechal oklamat, kto mu pomoze? A este aj amneziu a alzheimera, ked si nepamatal, co som mu napisala rok pred nasim stretkom? Ale je pravda, ze ako velmi mladucku a zlymi skusenostami neobohatenu ma poistovacia agentka osklbala o vsetko, co som tvrdo vydrela za 5 rokov vo.fabrike. Nie poistovacia spolocnost bola zla, ta este stale.funguje a skrachovanie jej nehrozi, ale agentka bola necestna a tvrdilai, ue podpisujem nieco ineako.v skutocnosti ppdpisujem a ja som nerozumela, co podpisujem, preto som sa jej pytala, takze proti takymto sviniam sa po trpkej skusenosti teraz uz dokazem obrnit. Len skoda, ze som vtedy nevycitila, ze ona klame, mohla som mat o tri zubne implantaty viac a takto.chodim s prazdnou hubou.

[zruseny35]

Rockstar..nemýl si "dar" s darom alebo chuťou sa "fanaticky niečomu povenovať" :)
Niektorí ludia radi vravia "nevieš čítať medzi riadkami".Tak ja napríklad VIEM.Stačí mi pár riadkov a hned viem ako sa veci naozaj maju a následne dopadnu.Niesom jasnovidec, len ma proste pred mnohými rokmi "chytila " psychologia a psychiatria v ramci medziludských vzťahov a rodiny-ako toto na človeka vplýva a čo sa z toho "vykluje"-hlavne z tých DETI.
To čo spomínaš,je naozaj pravda.Ked mas jeden orgán oslabený ,človek je vnímavejší...Ale čo vtedy,ked človek ma "oslabený" mozog- pozornosť? Ja si napríklad zapametám vzdy všetko velmi presne -doslova čo kto povie-na tomto sa fantasticky popália pri mne klamari-a nemusia sa ani "za nos chytať " .
Poznám človeka ,ktorý sa rad venuje presne tomu čo ty,a nestratil žiadny orgán,len ho to proste baví.
Dar je niečo ine-ženy maju intuíciu,ked nevedia prečo ale proste "citia že to tak bude,dopadne ,nieje to dobre"...ako táto babenka-nick .Suvislosti ešte nevidia ,nevedia ale stane sa tak.
A "dar" ako niečo nadprirodzené je ,ked uhádneš kolko presne penazí vyhrá človek ,ktorý má ísť krútiť kolesom na hre Nike, aj ked ma možnosť krutiť dvakrát, tvoj "typ" je presný.
Vieš kedy človek príliš študuje takto ludí?Cloveku by stačilo vedieť,čo znamená presne "zaklady medziluddskej dovery" ale to by sme sa potom mnohí nemali čomu venovať :)

NO2

Gestikuluje len človek, ktorý rozmýšľa, debil gestikulovať nebude, jedine tak e.akulovať:-)
V kontakte s ľuďmi sa toho veľa naučíš, čo sa týka praktickej psychológie.
Posledne zisťujem, že aj vyžarovanie človeka ovplyvňuje tých druhých okolo teba. Niekto má také vyžarovanie, že sa ho neopýtaš len tak hocičo.
Ešte som neprišiel na to, ako sa treba prestellovat tak, ako človek chce, aby na tých druhých pôsobil:-)
Pokročilí jedinci v tomto štýle Taj Či sa s ľuďmi dokážu aj zahrávať, aspoň podľa mňa.
Najdôležitejšie je však to, aby si človek pamätal svoje klamstvá, lebo lož má krátke nohy.
A čo človek pošepne niekomu do ucha, tak sa to bude roztrubovať zo striech domov:-)
Ak napr. čakáš, že si niekto od teba bude chcieť požičať, tak sa ho opýtaj ako prvý, že si chceš požičať od neho:-)
Múdry človek povie len to, čo chce, hlupák povie aj to, čo nevie.
A ešte múdrejší človek v podstatných veciach klame alebo mlčí.

Rockstar

Ahoj, neuveris, ale zhruba pred tyzdnom som chcel zalozit temu s rovnakym nazvom. Mam totiz podobny problem s ludmi, v zasade mi staci pozriet sa na cloveka a vidim co je zac (nie doslovne ale ked mam prilezitost sa s danym clovekom osobne porozpravat tak aby som mu videl tvar, oci a dostatocne jasne pocul jeho hlas, som si na 80-90% isty). Tiez neviem, ci je to dar alebo prekliatie, nakolko to ovplyvnuje kazdy kontakt s ludmi. A neberiem to ako nejaky unahleny usudok, prvy dojem, astralne a podobne veci co sa tu popisali. Som celkom racionalny clovek. Len si na ludoch vnimam veci, ktore bezny clovek prehliadne. Uz zhruba od 8 rokov som si zacal vsimat sposob akym ludia konaju, sposob akym komunikuju, aku gestikulaciu pouzivaju, akym sposobom sa pohybuju, a pod. Nemusim sa na to ani velmi sustredit, ale pokial je dostatocne tiche prostredie, dokazem rozoznavat aj velmi nepatrne odchylky (zachvevy) v hlase. Kedysi som mal poskodeny zrak a vyrazne sa mi zlepsil sluch. V zasade pocujem lepsie ako drviva vacsina ludi. Studiom som zistil, ze niektore zazitky z minulosti, indispozicie mozu vyustit do toho, ze clovek sa stane citlivejsim na mnohe vnemy a u mna su spojene so spravanim ludi. A je vedecky dokazane, ze pokial clovek ciastocne alebo uplne strati niektory zo zmyslov, ostatne zmysly sa posilnia na ich ukor. Napr. pri strate zraku sa takmer okamzite zvysi citlivost koncekov prstov a sluchu.
Kazdopadne som tento dar zacal studovat, a nakoniec som skoncil niekolkorocnym studiom kognitivnej, behavioralnej psychologie, studiami Paula Ekmana a FACS analysis. Nemam zo psychologie doktorat, vybral som si radsej pravnicku fakultu. Tieto poznatky mi mimoriadne pomahaju v praci, ale zneprijemnuju sukromny zivot. Citanie ludi sa stalo podvedomym, nedokazem si nevsimat vsetky tie mikroreakcie, neustale hladam spojitost viacerych znakov, ktore nasledne v hlave vyhodnocujem a prepocitavam na percenta. V zasade to co mnohi z vas niekedy videli v knizkach o tom ako citat spravanie ludi s obrazkami, ze ked sa clovek poti, asi je nervozny, pripadne ze ked sa dotkne nosu, tak klame, tak to by som povedal ze je asi nieco na urovni skolky. Nieco ine ale je, pokial vidim cloveka ako s roztiahnutymi vieckami, zdvihnutym a zvrasnenym celom, lavym vonkajsim zdvihnutym obocim, drobnymi zachvevmi v hlase a kutiku ust, pridvihnutou hornou perou a stiahnutym krcnym zvieracom a ohryzkom uplne hore, prstami zozmolenymi v dlani sa mi snazi vysvetlit, ze to co hovori je absolutna pravda. Takato analyza trva asi pol sekundy, a ked mi vo vysledku vyjde 87,7% pravdepodobnost klamstva, asi to nebudem prehliadat. Vacsinou potom ani nemusim klast vela otazok, a clovek sa sam prizna, ze to co povedal pred par minutami nemusi byt nutne celkom pravda. A u vacsiny ludi to prebieha rovnako. Mam vela znamych, ale stretavat sa so mnou chcu tak 3-4 ludia. Nemam pritom pocit, ze by som bol blazon, len si vsimam take detaily, ktore inym unikaju a vyhodnocujem ich vo vzajomnych suvislostiach.
Nie som samozrejme neomylny, ked som raz vyhodnotil chlapa ako doveryhodneho, ale nevedel som ze bol na liekoch a mal trochu zmeravenu tvar...ale to je iny pripad.
Chcel som len povedat, ze v zasade ta chapem Natalie, a byt pravnickou nie je az taky zly napad :D

pacient123

a je smiešne že to bereš ako dar ked nemáš nič len prettuchu ktorá počúva len tvoje obavy .tvoja obava o niečo sa mení na prettuchu a potom tomu začneš veriť je to kravina ,,,už kolko krat som si dojebal vstah s tím že som sa hral na veštca

pacient123

v živote nás môže stretnúť niečo krásne a my ludia ktorý žijeme v smole a neštastí tomu nemôžme uveriť že sa nám niečo krasneho udeje a tak si myslíme ,že v tom niečo je a overujeme to a potom začíname všetko vidieť iba v tom zlom a aj to zlo hladame lebo si myslíme že to najdeme a vôbec si neuvedomujeme že my sme ta nejasnosť už to že hladame chyby tak my sme ta chyba dajme tomu vo vstahu lebo my nedôverujeme a hladame chyby ...je to blbosť prestante s tím !!!!