Môžem byť slovenčinárka ak neviem vysloviť správne r?

Príspevok v téme: Môžem byť slovenčinárka ak neviem vysloviť správne r?
slovencinark

Ahojte. Mám 18, som maturantka. Dlho som sa rozhodovala kam na VŠ a nakoniec som si vybrala učiteľstvo slovenského a anglického jazyka. AJ mám ešte radšej, no a v SJ mám rada hlavne pravopis a celkovo gramatiku. Učím sa dobre, no má to jednu chybu - neviem vysloviť r. Nevedia ho vysloviť ani jeden z mojich súrodencov. Lenže ja sa bojím, že ma z tej školy vykopnú alebo budem mať pri tom nejaké problémy. Príjme ma vôbec niekto s touto vadou?

Nie je to u mňa nejak veľmi výrazné, občas sa mi to podarí vysloviť lepšie, občas úplne zle. Ked som chodila na ZŠ, tak na 1.stupni učiteľka napísala mame do slovníka či ma chce dať logopedičke alebo nie. Ona jej tam napísala, že nie. Dnes je mi to ľúto. Už som navyknutá ho vyslovovať svojsky a neviem či by sa logopedičke podarilo zlepšiť túto moju výslovnosť. Rozmýšľala som, že k nej pôjdem, ale mám z toho aj strach.. Ďakujem za rady.

Jax

Ahoj, navštív logopéda/-ičku pre dospelých. Existuje viac druhov rotacizmu, niektoré sa dajú odstrániť ľahšie, iné ťažšie. Treba rátať s tým, že v dospelosti sa rotacizmus odstraňuje ťažšie (trvá to dlhšie), pretože človek už má vytvorené návyky. Ale dá sa, takže držím prsty.

Biela Kobra

Ahoj. Ja som vyštudovala slovenčinu, aj keď neučiteľský odbor, a mala som pár spolužiakov s rečovou chybou. Nikto si z toho nič nerobil. Išlo o to, či dokážeš porozumieť učivu, či urobíš skúšky. Mali sme aj rétoriku, ale to v pohode zvládneš, teóriu pochytíš a ostatné docvičíš v praxi. Ak máš rada slovenčinu, tak ti to iste pôjde. IMHO, aj sa ti to zíde, keď tak pozerám na tvoj príspevok ;-) Slovenčinárov nikdy nie je dosť :)

LMarika

Logopedicka ti moze pomoct, nevahaj a navstiv ju co najskor, kludne si podaj prihlasku na tvoju vysnivanu skolu a ak navstivis logopedicku este v priebehu marca a dohodnes si pravidelne sedenia, tak do nastupu na VS mas este casu dost, aby si to zvladla a zaroven pomoze aj tvojej psychike, ze na novu skolu nastupis ako novy, sebavedomejsi clovek s novou, spravnou vyslovnostou, vdaka comu sa vyhnes nejakym pripadnym posmeskom, uskrnom a sikanovaniu zo strany spoluziakov, lebo obzvlast v dnesnej dobe, kedy ludia az prehnane tuzia po dokonalosti v kazdom smere, az su z tej tuzby po dokonalosti chori, vedia dat krutym sposobom najavo ludom, ktori dokonali nie su, ze dokonali nie su a posmesne uskrny na tvoju osobu a ubohe nevyDarene pokusy takzvanych "o vtipnost sa pokusajucich hercov, imit
atorov", ktori sa budu snazit ta napodobnovat a dufat, ze vdaka tomu budu medzi ludmi cool, ze sa vysmievaju z cloveka nedokonaleho, ktory ma recovu vadu. Takychto imitatorov a hercov, ktori su na imitatorstvo a herectvo v skutocnosti antitalenty, stretava clovek v

beznom zivote uz pomaly na kazdom kroku. Je som byvala rok v podnajme vo Viedni s jednym takym ubohym uboziakom, ktory sa silou- mocou hral na dokonaleho imitatora a herca, snazil sa byt vtipny, hoci na herectvo, imitatorstvo a humor bol totalny antitalent, ale.vyhlasoval o sebe, ze je na taketo veci talentovany, radsej som chodila na prechadzky s notebookom a s mp3 prehravacom, aby som toho nablbleho chudacika nemusela pocuvat a do toho bytu som chodila.viac- menej iba spat. On sa stale cudoval, preco chodim na prechadzky sama. Vyhoda - spoznala som Vieden :) Ludia robiaci si posmech z nedokonalosti inych su v mojich ociach ubohi prizemni primitivi, ktori mi nestoja zato, aby som sa im venovala a aby som s nimi travila cas, nieto este hrala sa na nasilu sa smejucu retardovanu sliepku, ktora sa silou- mocou snazi pretvarovat sa, cize nonstop.sa.tvarit, ze jej je vtipne vobec nie je. Ver, ze ked logopedicka dokaze pomoct 4-rocnym detom, tak pomoze aj doapelej osobe, ktora uz dokaze lepsie spolupracovat, ako male roztrzite deti. Zelam ti vela zdaru, nech vsetko vyjde podla tvojich planov, aby si to s toi vyslovnostou cim skor zvladla a aby si ziskala titul na tvojej vysnivanej skole. Jazyky su v dnesnej dobe velmi dolezite, takze skolu si si vybrala dobru, co je prvy krok k uspechu pre tvoj buduci zivot.

Cariboo

Predpokladam ze ano. Hlavne tam treba ist a dohodnut sa cim skor, oni byvaju dost preplneni tito logopedovia. a uz len pravidelne cvicit .V 18 rokoch mas urcite sancu na uspech, ale nebude ti to tvoje rackovanie potom chybat? :DDD

slovencinark

Cariboo: Ďakujem za odpoveď :)Mám strach tam ísť, lebo neviem ani ako to tam chodí. Napr. platí sa za takéto návštevy u logopéda?

slovencinark

laura321: Ďakujem, ale ja som to myslela skôr v tom zmysle či to nebude vadiť môjmu budúcemu zamestnávateľovi alebo či na VŠ mi nepovedia, že to musím vedieť.

Na ZŠ sa mi za to napr. moji spolužiaci ani jeden nesmiali. Nikdy. Ale niektorí žiaci z iných tried áno. Teraz na strednej sa mi z toho tiež zo začiatku niektorí chalani smiali, ale teraz ma berú takú, aká som. Čo sa týka toho posmievania u dospelých, tak myslím, že normálni sa tomu nesmejú (aspoň podľa toho poznám kto aký je :))a iných to po čase prejde, proste je to sila zvyku na určitú osobu a jej chyby.

Napr. som mala učiteľku, čo sa volala Paštéková a zo začiatku, keď prišla, tak mali všetci z toho srandu, ale po čase už nie.

Cariboo

Preco by si nemohla byt? Pokial mas pochobnosti ci to bude na skole prekazka tak sa pytaj priamo tam, neviem ake su kriteria na toto povolanie. Mne osobne ako decku by to bolo jedno, dolezite ci vies dobre pracovat s detmi a hlavne zrozumietelne vystvelit latku. Oni aj tak budu to "r" vyslovovat po svojom a spravne. Z posmeskov si nerob tazku hlavu, ved je to celkom mile.
Este stale mozes popracovat na vyslovnosti.Z logopedicky naozaj strach nemaj, nic tym nepokazis.

laura321

este pokial to R "prehltas" ako moja 6 rocna dcera s ktorou chodim pre istotu na logopediu, lebo vraj cim vyssi vek, tym mensia sanca na spravnu vyslovnost, tak by to este nemuselo byt take zle s tym ucenim. Ak ale to R vyslovujes tak, ze vyslovene rackujes, bud sa ti decka akurat smiat, nech budes aka dobra ucitelka chces, deti su v tomto krute, tak si to treba dobre premysliet, aby si vo svojej praci bola stastna. A z vlastnej skusenosti viem, /aj ked ja nerackujem/ ze aj dospeli si z toho robia za chrbtom rackujuceho srandu /pravdaze ti menej inteligentni , alebo skodoradostni jedinci/...